Kijken, kijken, niet aankomen

post afbeelding

Inhoudsopgave

Kijken met de ogen, niet met de handen

Laatst was ik op de verloskamer waar een mevrouw aan het bevallen was. Ze was helemaal in zichzelf gekeerd de weeën aan het opvangen. Ze was in een goede fyiologische flow. Een mooi natuurlijk proces om te mogen aanschouwen. Toen gebeurde er iets. Tijdens de eerst volgende wee werd, zomaar zonder te vragen, aan haar buik gevoeld. Ik denk om te voelen of de weeën wel echt waren. Het gebeurde rustig maar toch kreeg ik de indruk dat de ongevraagde aanraking de barende vrouw uit haar flow haalde.

Baringsproces

Ik moest denken aan de gespecialiseerde verloskamer verpleegkundigen die geen inwendig onderzoek mogen verrichten. Ik vermoed dat daardoor hun observerend vermogen beter is ontwikkeld. In het verleden konden zij door observatie heel goed inschatten hoe ver een vrouw was met haar bevalling. Of het ‘fysiologisch’ verliep en of de ontsluiting vorderde. Vanuit huidige verloskundige protocollen verricht men veel vaker een inwendig onderzoek. In het verleden bleef je als co-assistent veel langer bij een barende vrouw. Je leerde observeren en raakte betrokken. Je kreeg inzicht in het verloop van een baringsproces. Èn je leerde wat een bevallende vrouw steunt; je leerde begeleiden. Die inzichten lijken verloren te gaan.

Bespreken van de beste optie

In de verloskunde is er gelukkig meestal sprake van een mooi natuurlijk proces tijdens de baring. Het is goed dit niet zomaar te verstoren. Soms is er spoed. Met scherp observeren kan snel worden bepaald of er daadwerkelijk sprake van spoed is. Ook in het ziekenhuis is er dus vaak genoeg tijd om nog verder te observeren en kennis te maken. Indien nodig, kan gevraagd worden om een onderzoek te verrichten en te bespreken wat de beste optie in de betreffende situatie is.

Kostenbesparing

Uit de praktijk blijkt dat zorgverleners steeds minder observeren. Vaak maakt men meteen een echo of scan. Het klassieke observeren, luisteren met de stethoscoop, bekloppen en dan pas voelen, is zeer nuttig en geeft je veel inzicht. En dat is gelijk mooi meegenomen in tijd van kostenbesparing. Tegen jonge dokters die ik begeleid, zeg ik daarom altijd: kijken, kijken en dan pas aan komen.

Eerst kijken en niet zomaar aankomen, toch? Wat vindt u? Geef jouw mening in de poll op de Facebook pagina van GezondTotaal! Ik ben benieuwd naar uw mening en reactie. 


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Steun bij stoppen met roken als je zwanger bent

Door Denise Hilhorst

Bloggen met AD(H)D: een hele uitdaging

Door Esther van Houten

Ervaringen van een prille moeder

Door Karin de Zwaan

Tips over voeding tijdens je zwangerschap

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht