“Kinderen krijgen is geen vorm van luxe en kinderloosheid is geen luxeprobleem!”

post afbeelding

De menselijke overlevingsdrang

Bij overleven denkt vrijwel iedereen aan: in leven blijven! Ons hele leven is ingesteld om de kans om in leven te blijven te vergroten of zelfs te garanderen. Maar ook de kwaliteit van leven vinden we erg belangrijk. De medische wereld is voor het ene grote deel ingesteld om iemand zo lang mogelijk in leven te houden. Het andere grote deel houdt de medische wereld zich bezig met lichamelijke ongemakken te verbeteren, zodat het leven ook nog aangenaam kan verlopen.

Onderzoek is noodzakelijk om te overleven

Op dit moment stromen de gelden voor onderzoek naar hartziekten, longziekten, maar vooral kanker binnen: deze ziekten zijn niet alleen lichamelijk ongemakkelijk, maar ook soms levensbedreigend. We zullen het er allemaal over eens zijn dat dit onderzoek noodzakelijk is. We hebben allemaal begrip voor het lichamelijk lijden van een bekende. We kennen allemaal het verdriet bij het overlijden van een bekende. We willen immers allemaal overleven!

Voortplanten is overleven

Overleven betekent echter ook: jezelf voortplanten, zodat bij jouw onvermijdelijke overlijden jouw levenslijn toch verder gaat in je kinderen. Alle leven op aarde, zowel flora als fauna, is gericht op voortplanten. Zonder voortplanten sterf je uit. Sterker nog, de natuur evolueert altijd dusdanig dat de sterkste of meest aangepaste blijft bestaan en de voortplanting verzekerd wordt. Voortplanting krijgt voorrang op in leven blijven.

Voortplantingsgeneeskunde een luxe-behandeling?!

Als medicus vind ik het dan ook onvoorstelbaar dat er mensen zijn die voortplantingsgeneeskunde als luxe-behandeling zien. Wat nou luxe! Onze patiënten zijn ook bezig om te overleven, maar dan in de 2e vorm. Nadeel van onze patiënten is dat ze niet ziek zijn in de zin van doodgaan of lichamelijk lijden. Zij lijden echter continue in hun hart.

Een veel gehoord argument van de luxe-veroordelers is dat er al genoeg kinderen op de wereld zijn. “Adopteer er maar een, dan gaat ons gezondheidsgeld niet naar deze luxe!” Ik hoor echter nooit het argument dat de wereldbevolking al zo groot is, waarom zouden we er alles aan doen om iemand in leven te houden? Dood gaan we tenslotte allemaal.

Essentiële vorm van overleven onderkend

Van het totale gezondheidszorg geldbedrag in Nederland gaat er 0,05% naar de voortplanting. De minister vindt dit nog te veel en wil streven naar 0,02%. Er gaat dus 99,95 % naar de ene vorm van overleven en een zeer klein restje naar de onderkende, maar o zo essentiële vorm.

Kinderen krijgen is geen vorm van luxe en kinderloosheid is geen luxeprobleem.

Zonder kinderen overleven we niet!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Super handige tips voor gezonde traktaties

Door Redactie GezondTotaal

Bloggen met AD(H)D: een hele uitdaging

Door Esther van Houten

De club van Moeders

Door Jannouk Friesen-Wiltink

Dilemma: vertel jij je andere kinderen over je miskraam?

Door Miriam van Kreij

Reageer op dit bericht