Kolfkamers op het werk: zin of onzin?

post afbeelding

Je geeft borstvoeding. je hebt nog verlof en het loopt allemaal naar wens. Dan is borstvoeding geven heel makkelijk. Na een tijdje zit je verlof er op en je gaat weer aan het werk. Heb je er eigenlijk al aan gedacht iets met je werkgever te regelen?

Een paar praktische vragen

Als je op het punt staat weer te gaan werken, vraag je dan eens het volgende af:

 • Wat moet je regelen en hoe gaat dat dan in de praktijk?
 • Is er een ruimte voor je geregeld waar je kunt voeden of kolven?
 • Hoe staat je werkgever zelf tegenover de omstandigheid dat een van zijn werknemers borstvoeding geeft? Weet de werkgever van de voordelen wanneer de werknemer borstvoeding aan het kind blijft geven?

Nachtmerries dat je op het toilet moet voeden of in het magazijn waar ieder moment een collega binnen kan vallen, moet je in ieder geval weten te voorkomen.

Kolven op het werk: vaak nog een taboe

Alita - kolfkamer stripGelukkig hebben veel werkgevers wel een geschikte ruimte waar je kunt kolven. Maar waarom heeft het ene bedrijf het goed voor elkaar, terwijl een ander bedrijf je bij wijze van spreken naar de bezemkast verwijst.

 

 

 

Enkele feiten:

 • Wist je dat er minder ziekteverzuim is bij borstvoedende werkneemsters t.o.v. collega’s die hun kind kunstvoeding geven. Het ziekteverzuim is in het laatste geval gemiddeld zelfs twee keer zo hoog.
 • Statistisch gezien zijn borstgevoede kinderen minder vaak ziek.
 • Er heerst een hoge arbeidsmoraal en loyaliteit van werkneemsters die borstvoeding kunnen blijven geven.
 • Wat de werkgever vaak niet realiseert, is dat door dit alles de kosten voor het mogelijk maken van borstvoeding op het werk, omgerekend in drievoud wordt terugverdiend.

Allemaal niet onbelangrijk voor werkgevers om te weten, dunkt me.

Kolfkamers bij de rechtbank

Bij de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle heb ik navraag gedaan waarom zij kolfkamers hebben. Over het algemeen is dit namelijk omdat het vanuit de overheid verplicht bij een bepaald aantal werknemers. Het staat er mooi: “…en bij meer dan 100 te huisvesten werknemers met in de Arbo-wet omschreven functies zo als zoogruimtes”.

kolfkamer rechtbankIk ben bij de rechtbank geweest en mocht een kijkje nemen in de kolfkamer van Vrouwe Justitia. De kolfkamer voldeed aan de genoemde eisen (zie ARBO regels verderop). Dus aan de verplichting is voldaan. Maar in hoeverre men de kolvende moeders actief wijst dat er een goed ingerichte kolfruimte op de werkplek aanwezig is, was niet helemaal duidelijk. Vaak blijft het een kwestie van het tonen van eigen initiatief. Kortom, geen echt actieve ondersteuning, maar ook niet tegenhouden.

Bewust maken

Heel fijn natuurlijk dat er mooie kolfkamers zijn. Is men zich er ook van bewust hoe belangrijk het is wat je als werkgever uitstraalt naar je werknemer. Dat vraag ik mij geregeld af. Je kunt nog zulke mooie kolfkamers hebben, maar wanneer een moeder zich niet gehoord of gesteund voelt -lees: zich niet veilig voelt-, dan schiet het zijn doel voorbij.

Mening en houding van collega’s

Ook de mening van collega’s op de werkvloer is een belangrijke factor voor een moeder om zich gesteund te voelen. Hoe staan zij er tegenover dat een collega soms even van de werkvloer weg is om te kolven. Een begripvol klimaat is hierin essentieel.
Kolven op je werk kan baanbrekend zijn, ook voor de toekomstige moeders die hun kind borstvoeding willen geven. Een mooi gezegde die hier van toepassing is: wanneer er één schaap over de dam is, volgen er meer.

De ARBO regels

Waar moet een Lactatieruimte aan voldoen: (volgens de gebouweisen)

Volgens het Arbobesluit (artikel 3.48) en de Arbeidstijdenwet is de werkgever verplicht een werknemer met zuigeling de mogelijkheid te bieden om het werk te onderbreken voor het geven van borstvoeding of om moedermelk af te kolven.
Hiervoor moet een geschikte, afgesloten ruimte beschikbaar zijn die aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • De ruimte moet van binnenuit afgesloten kunnen worden.
 • De ruimte moet voldoende privacy bieden.
 • De ruimte moet voldoende rustig en afgezonderd zijn.
 • In de ruimte moet een bed of rustbank staan.
 • Voldoende verse lucht en voorzieningen voor klimaatbeheersing zijn nodig.
 • Het dient een ruimte te zijn zonder risico’s zoals de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en verontreinigingen.

Indien geen ruimte beschikbaar is, moet de werkgever de werkneemster in de gelegenheid stellen thuis te voeden of te kolven.

Met dank aan:
J. Otten, communicatieadviseur bij de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle
Betje.com voor de cartoon


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Oproep recensie ‘De Melkfabriek’

Door Redactie GezondTotaal

Multivitamine: vervanger van groente en fruit?

Door Redactie GezondTotaal

Wel of niet te weinig voeding in moedermelk

Door Alita van Keulen-Roelofs

Mijn zoektocht: koemelkallergie en borstvoeding

Door Jessica Szabo

Reageer op dit bericht