Kopen van een traplift via WMO

post afbeelding

Een traplift is voornamelijk handig voor mensen die slecht ter been zijn, maar hij kan voor nog veel meer redenen een oplossing zijn. Zo kan de traplift ook buiten geïnstalleerd worden. Het aanschaffen van een traplift kost natuurlijk geld, maar het is altijd goed om te kijken of je in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de WMO. Misschien zegt dit je verder nog niet zoveel, maar na het lezen van deze blog ben je helemaal op de hoogte.

Wat is de WMO precies?

WMO is de officiële afkorting voor: Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het is een organisatie die ondersteuning biedt aan burgers die nog zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan ouderen die slecht ter been zijn, maar wel nog goed bij de tijd zijn. Een traplift kan hier een uitstekende oplossing voor zijn. Een WMO traplift voldoet daarbij ook aan allerlei strenge veiligheidsregels.

Aanvragen via de gemeente

De eerste stap tot de aanvraag van een traplift via de WMO is om naar de gemeente toe te gaan. Bij het WMO loket kun je vervolgens een aanvraag indienen. Vervolgens neemt een medewerker van jouw gemeente contact op voor een afspraak. De afspraak zal plaatsvinden bij degene thuis die een traplift nodig heeft. Tijdens deze afspraak wordt het voor de medewerker duidelijk tegen welke problemen er worden aangelopen. Er wordt kritisch naar de thuissituatie gekeken en besloten of een traplift noodzakelijk is. Na het gesprek kan het enige tijd duren voordat je de uitslag krijgt van het gesprek. Als de gemeente uiteindelijk besluit dat je er recht op hebt, krijg je verdere informatie over het aanschaffen van de traplift.

Gewijzigde regels WMO 2019

In 2019 heeft de Wet Maatschappelijke Ondersteuning een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo is de eigen bijdrage vanuit de WMO gewijzigd. Er wordt niet meer gekeken naar het inkomen of vermogen bij het berekenen van de eigen bijdrage. Daarentegen wordt er wel gekeken naar de mobiliteit van degene waar de traplift geïnstalleerd moet worden. Daarnaast betaalt iedereen een eigen bijdrage van maximaal €17,50 euro per maand.

Tot slot is het natuurlijk ook mogelijk dat de gemeente jouw aanvraag niet goedkeurt. Je hebt dan nog altijd de mogelijkheid om zelf een traplift aan te schaffen. De traplift prijs kan redelijk variëren. Het is wel handig om te kijken of de lift voldoet aan alle veiligheidsregels. Je wilt natuurlijk niet dat de traplift ongelukken gaat veroorzaken, je hebt hem immers gekocht om die te voorkomen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Een haarnestcyste? Wat is het en hoe kom je er vanaf?

Door Redactie

Wat is haptonomie en welk klachten kunnen behandeld worden?

Door Redactie

Het belang van huidverzorging: Voorkom huidproblemen en behoud een gezonde huid

Door Redactie

Makkelijk en gezond, het kan!

Door Redactie

Reageer op dit bericht