Kruipend door de supermarkt

post afbeelding

Inhoudsopgave

Ooghoogte

Om te kunnen zien wat je peuter/kleuter ziet als hij door de supermarkt loopt zou je je eens op ooghoogte van je kind door de supermarkt moeten bewegen. Oftewel, kruipend. Wat je dan ziet is een keur aan snoepgoed, koek en drankjes. In allerlei varianten, opgeleukt met afbeeldingen van bekende figuren als Dora, Piet Piraat en SpongeBob (zeg daar maar eens ‘nee’ tegen!).

In de onderste schappen barst het van aansprekende producten, die helaas vrijwel altijd ongezond en vol van ‘lege calorieën’’ zijn. Oftewel, ze bevatten weinig voedingsstoffen of te veel van verkeerde stoffen (e-nummers).

Goed voorbeeld doet goed volgen

Het is opmerkelijk genoeg dat ouders/opvoeders pas sinds kort als een belangrijke factor worden gezien, en ook zo worden benaderd in landelijke campagnes en gezondheidsprojecten, bij het bevorderen van een gezonde leefstijl bij kinderen. Opvoeding (en dat is ook nee-zeggen!) speelt hierin een cruciale rol.

Om je kind op voedingsgebied op te kunnen voeden heb je ook kennis over het belang van gezonde voeding en bewegen en de effecten van ongezonde voeding nodig.

Alleen als je als opvoeder weet wat je eet en welke gezonde alternatieven er zijn voor de keuzes die je (vaak uit gewoonte) maakt, kun je als gezin werken aan een gezondere leefstijl.

Rondleidingen door de supermarkt (al dan niet kruipend)

Rondleidingen door de supermarkt zijn in opkomst. Tijdens een rondleiding word je geïnformeerd over de betekenis van ingrediëntendeclaraties en de bedoeling van voedseletiketten. Maar ook marketingtechnieken van voedselproducenten komen aan bod. Recent verscheen zelfs een onderzoek waarmee is bewezen dat door het lezen van voedseletiketten gezondere keuzes worden gemaakt.

Kruipend door de supermarkt; het zou een ludieke manier zijn om aandacht te vragen voor het belang en nut van rondleidingen door de supermarkt. Immers, je beleeft dan wat je kind beleeft. En je ervaart beter welke verleidingen je kind voorgeschoteld krijgt.

Filmpje

Ga je liever niet kruipend door de supermarkt, maar wil je wel eens door de ogen van je kind de dagelijkse werkelijkheid ervaren? Bekijk dan eens het filmpje van het Voedingscentrum over de hoeveelheid eten en drinken waar een kind van 3 jaar zoal mee wordt geconfronteerd op een gewone dag. Bekijk het filmpje of kruip zelf eens langs de schappen, geef me vooral je reactie en mening. 


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tips hoe om te gaan met de vele dagelijkse eetkeuzes

Door Redactie GezondTotaal

6 tips voor gezonder en fitter op het werk

Door Gast Blogger

Super handige tips voor gezonde traktaties

Door Redactie GezondTotaal

Beginnen met sporten: leuk en langzaam

Door Jolanda Hamers

Reageer op dit bericht