Laag zelfbeeld? Eeuwig zonde!

post afbeelding

Als iemand jou vraagt wat je belangrijker vindt: innerlijk of uiterlijk wat is dan je antwoord? De meerderheid zal ‘innerlijk’ antwoorden. En gek genoeg, als het om jezelf gaat, vergeten de meesten al snel dat schoonheid voornamelijk van binnenuit komt. Vooral vrouwen zijn streng voor zichzelf en vergelijken zichzelf constant met anderen.

Tips over zelfvertrouwen

Dit gebeurt niet alleen met vrouwen op straat, maar ook met beroemdheden. Het gevolg is dat vrouwen, maar ook steeds meer mannen, ontevreden zijn over hun uiterlijk en een laag zelfbeeld ontwikkelen. Dit is eeuwig zonde! Gelukkig kun je zelfvertrouwen kweken. Ik heb een aantal tips voor je in deze blog uitgewerkt.

Vergelijk jezelf minder met anderen

Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want onze prestaties en uiterlijk vergelijken met dat van anderen zit er toch behoorlijk ingebakken. Deze vergelijkingen zorgen alleen over het algemeen voor frustratie en een ongelukkig gevoel. Bijna niemand is voor 100% blij met zijn of haar eigen lichaam. Maar hou jezelf voor ogen dat je uniek bent. Focus je op de mooie gedeeltes van je lichaam en wat jou mooi en uniek maakt.

Stop met gedachten lezen

Mensen die onzeker zijn over zichzelf zijn vaak bezig met het lezen van gedachten. Met andere woorden piekeren over wat anderen misschien van je vinden en denken. Dit is enorm vermoeiend en omdat deze gedachten van anderen vaak negatief worden ingevuld is dit ook niet bevorderlijk voor je zelfvertrouwen. Probeer dan ook zo weinig mogelijk na te denken over wat een ander van jou vindt. Je kunt immers helemaal geen gedachten lezen. Denk liever na over wat je leuk, fijn en mooi vindt aan jezelf en schrijf dit eens op. Een mooi lijstje om te hebben!

Zet de knop om

Als je voor de spiegel staat, wat zeg je dan het vaakst tegen jezelf? Of als je langs een raam loopt en je jouw zelfreflectie ziet? We staan er veelal niet bij stil hoeveel negatieve gedachten we hebben over onszelf en al helemaal niet hoeveel invloed deze gedachten hebben op onze gemoedstoestand. Uit veel wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat onze gedachten van grote invloed zijn op ons gevoel en ook op ons gedrag.
Probeer je (negatieve) gedachten eens op te schrijven. Wat zeg je tegen jezelf over je uiterlijk, je uitstraling en je lichaam? Eenmaal op papier kun je de gedachten gaan uitdagen. Zijn ze eigenlijk wel waar? Wat voor gevoel geven de gedachten je? Het beantwoorden van deze vragen is een goede eerste stap naar het veranderen van je negatieve gedachtepatroon.

Formuleer positieve gedachten

Nadat je jouw gedachten op papier hebt gezet en bent begonnen met het uitdagen hiervan, kun je alternatieven gaan opstellen. Hierbij is het goed om 1 gedachte / kernzin te nemen die genoeg kracht heeft voor jou om je een goed gevoel te geven. Denk aan: “Ik ben mooi”, “Ik ben het waard” of “Ik ben aantrekkelijk”. Als je jouw gedachte hebt gevonden, kun je deze vervolgens op een papiertje schrijven en op een plek hangen waar je hem het vaakst nodig hebt. Op je spiegel bijvoorbeeld of misschien op de voordeur, zodat je hieraan herinnert wordt als je de deur uitgaat. Een andere (aanvullende) methode is de zin hardop tegen jezelf zeggen. Om hier effect uit te halen, doe je dit dagelijks enkele keren. In het begin misschien een beetje gek, maar je zult snel merken dat het echt werkt. Je gaat jezelf zien zoals jij het wilt!

Werk aan je zelfvertrouwen

Een onzeker gevoel of ontevredenheid over je uiterlijk neemt pas af als je een gevoel van zelfvertrouwen uit jezelf kunt halen. Door jezelf te vergelijken met anderen of bevestiging te zoeken bij anderen wordt je niet zekerder. Pas als je ontdekt wie je bent en wat je wilt, zal je zelfvertrouwen groeien.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Top 5 onzekerheden van de vrouw

Door Gast Blogger

Weet jij eigenlijk wel hoe leuk jij bent?!

Door Redactie GezondTotaal

Aantrekken of afstoten

Door Gediz Turan

Kapselvorming bij borstvergroting

Door dr. Laura H. Moojen-Zaal

Reageer op dit bericht