Last van netvliesloslating?

post afbeelding

Veel mensen krijgen last van hun ogen, zeker als ze ouder worden. We kunnen op een gegeven moment niet meer goed de krant lezen, dus van dichtbij lezen, of juist niet meer goed in de verte zien. Daar zijn allerlei oplossingen voor zoals het dragen van een bril, contactlenzen of ogen laseren. Daarnaast bestaan er allerlei oogproblemen en oogziekten zoals bijvoorbeeld staar of glaucoom. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die last heeft van staar of glaucoom. Ook netvliesloslating is een oogprobleem, alleen zijn er maar weinig mensen die er bekend mee zijn of ooit van hebben gehoord. Toch is het een serieus probleem en we zullen in dit artikel war dieper in gaan op dit oogprobleem. Het loslaten van het netvlies kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden maar oudere mensen hebben er vaker last van. Een netvliesloslating moet altijd worden behandeld omdat het niet behandelen ervan kan leiden tot slechtziendheid en zelfs blindheid.

Oorzaken netvliesloslating

Wat er gebeurt bij een netvliesloslating is dat er glasvocht achter het netvlies ontstaat waardoor het netvlies los gaat laten. Maar het kan ook ontstaan door een ongeluk of een klap op het oog. Ook mensen die aan staar zijn geopereerd en erfelijkheid kunnen een oorzaak zijn. In de meeste gevallen ontstaan een netvliesloslating door de zogeheten achterste glasvochtloslating. Glasvocht is gepositioneerd tussen het netvlies en de ooglens. Als we ouder worden krimpt het glasvocht in het oog waardoor het glaslichaam, waar het glasvocht in zit, aan het netvlies kan gaan trekken waardoor het los kan gaan laten. Op zich is dat geen probleem tenzij er bij dat proces een scheurtje in het netvlies ontstaat. Door die scheurtjes kan er vocht achter het netvlies terecht komen en kan het netvlies gaan loslaten.

Wat zijn de symptomen?

Het loslaten van het netvlies is aan aantal zaken te herkennen zoals bijvoorbeeld het zien van vlekken en stippen voor de ogen. De oorzaak daarvan kan zijn dat het glasvocht vertroebeld is. Een ander verschijnsel dat op kan treden bij een netvliesloslating is het zien van lichtflitsen of het zien van donkere vlekken. Lichtflitsen kunnen worden waargenomen op het moment dat het lichaam waar het glasvocht in zit loslaat van het netvlies.

Hoe te behandelen?

Zoals hierboven al is vermeld moet een netvliesloslating altijd behandeld worden anders kunnen de gevolgen niet te over zien zijn. Bij deze aandoening is opereren altijd noodzakelijk en in een gesprek met de oogarts zal naar voren komen voor welke operatie gekozen zal worden. Na de operatie zal de patiënt enige tijd moeten herstellen en na ongeveer een half jaar zal het zicht weer verbeteren.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tips voor het maken van lekkere recepten met veel groente

Door Redactie

De voordelen van groentesappen

Door Redactie

Nachtrust problemen? 12 tips om goed te slapen

Door Gast Blogger

Verzorgingsproducten die je af en toe zou moeten vervangen

Door Redactie

Reageer op dit bericht