Last van slapeloosheid? Oefen dan eens met yin yoga

post afbeelding

Over yoga ia al veel geschreven. Maar heb je al eens gehoord van yin yoga? Jolanda schrijft over haar ervaringen met deze vorm van yoga en hoe het haar helpt om slapeloosheid te lijf te gaan. Ze geeft je ook praktische tips om prettig in slaap te vallen.

Yang en yin, hardlopen en yoga

Yin en yang, de 2 tegengestelde krachten die alles bevatten. Yin is vast, intern, verborgen, stabiel, aards. Yang is actief, beweeglijk, elastisch, extern gericht, licht. Yin en yang zijn relatieve begrippen. Hardlopen is yang, yoga is yin. Maar hardlopen in aandacht en ontspanning is yin tegenover hardlopen om zo snel mogelijk de 10 km te hebben gelopen.

De ultieme yinvorm van yoga is yin yoga (hoe kan het ook anders). Kort gezegd is de kern van yin: je blijft lang (4-5-6-7-8 … minuten) in een houding waarin je verder niet beweegt en alles zo veel mogelijk ontspant.

Met yinyoga de slapeloosheid te lijf

Er zijn boeken geschreven over yinyoga, en ik beken: ik ben een grote adept. Sinds ik er 2 jaar geleden mee kennis maakte, gaat er geen dag yinloos voorbij. Het brengt me ruimte in alle betekenissen van het woord (in mijn lichaam, in mijn hoofd). Soms is mijn hoofd zo vol dat slapen welhaast onmogelijk lijkt. Maar kijk: na een paar yin-houdingen ontspan en slaap ik als een roos.

Vier houdingen om mee in slaap te komen

Deze houdingen helpen je om te ontspannen. Zoek een rustige ruimte, trek makkelijke kleding aan, en hoef even niets van jezelf. Probeer iedere houding minstens 3-4 minuten aan te houden maar maak er geen prestatie van. Kom er altijd uit als je lichaam aangeeft dat het genoeg is geweest.

Easy pose (5 minuten)
Zittend op de grond met je benen gekruist (kleermakerszit) of, als je dat prettig vindt, in halve lotus. Dan maak je een vooroverbuiging, met je romp richting de vloer. Leg evt. een kussen/opgevouwen deken voor je neer zodat je hoofd/armen er op kunnen rusten. Ontspannen in je armen/ellebogen/schouders/nek -> laat je hele bovenlichaam naar voor en beneden zakken.

Legs up the wall (5 minuten)
Zorg dat je heupen gesteund zijn door een kussen en lig met je billen zo dicht mogelijk tegen de muur. Evt. leg je een dun kussen/deken onder je schouders/nek/hoofd als dat comfortabeler aanvoelt. Worden je benen moe – buig dan je knieën en kruis je benen, met je knieën tegen de muur.

Ploeg (5 minuten)
Ruglig, handen in je taille, zwaai je benen omhoog en door naar achteren, richting de grond. Zorg dat je je rug steunt met je handen en dat je voeten ook steun vinden op een kussen/bankje achter je. Voorkom dat je op je nek rust, lig breed op je bovenrug/schouders.

Liggende vlinder (5 minuten)
Begin zittend met je knieën gebogen en breng je voetzolen tegen elkaar. Je mag je voeten best wat verder van je weg leggen als in de afbeelding hiernaast. Breng ze in ieder geval niet te dicht bij je liezen (zodat daar geen spanning ontstaat). Evt. kussens onder knieën en een in de lengterichting onder je rug. Zorg dat ook je hoofd gesteund is. Armen wijd of op je buik, wat je prettig vindt.
Dit is een fijne houding om je helemaal op je adem te richten.

Slaap lekker!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

3 activiteiten die ontspannend werken

Door Redactie GezondTotaal

Herfst. Ga naar buiten en geniet!

Door Gast Blogger

Bijzonder notitieboekje: Sta op en wandel

Door Redactie GezondTotaal

Scheiding zorgt voor gezondheidsrisico’s

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht