LED verlichting van invloed op gezondheid?

post afbeelding

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig wel LED-lampen in huis. Ze worden op zo’n grote schaal gebruikt, dat zich de vraag opdringt: heeft LED-verlichting invloed op je gezondheid? Zou het zo kunnen zijn dat LED-licht onverwacht toch invloed heeft op ons lichaam?

Dit soort vragen waren aanleiding om dit type licht nader te onderzoeken en te vergelijken met andere type lampen.

Duurzaam in gebruik

De meeste mensen vervangen hun lampen in huis voor LED’s omdat deze duurzaam en milieuvriendelijk zijn: minder stroomverbruik, minder warmteproductie en lange levensduur. De LED-lamp zie je in steeds meer vormen op de markt. Voor binnen- en buitengebruik. Het is dus goed om er zeker van te zijn dat LED-licht geen nadelige gevolgen heeft op je gezondheid.

Hoe zit het met elektromagnetische straling?

Elektromagnetische straling is overal om ons heen. Op zich heb je daar geen last van. De straling heeft meestal een zeer beperkt bereik en mensen zijn er niet zo gevoelig voor. Als je er echter veel aan blootgesteld wordt, bijvoorbeeld op de bank of in bed, dan kan van invloed zijn op je gezondheid. Het kan bijvoorbeeld onbewust veel stress opleveren.
Er zijn twee verlichtingsbronnen die elektromagnetische straling veroorzaken: spaarlampen en halogeenlampen. Vooral de halogeenlamp veroorzaakt relatief veel straling, die ook meetbaar is wanneer de lamp uit staat. Dit type lamp is ook nog eens bijzonder inefficiënt. Dit is één van de redenen waarom halogeenlampen op termijn (per september 2018) ook niet meer verkrijgbaar zal zijn. LED-lampen daarentegen produceren geen elektromagnetische straling en worden ook niet enorm heet.

Gevaarlijke stoffen in lampen

Haast alle lampen bevatten voor het milieu gevaarlijke stoffen. Gloeilampen zijn een uitzondering hierop. Spaarlampen bevatten kwik, dat vrij kan komen als de lamp breekt. Dat is schadelijk voor je gezondheid en het milieu. De halogeenlamp kan ook zware metalen verspreiden wanneer hij breekt, maar dit is minder snel schadelijk voor de gezondheid. Met een LED-lamp heb je dit risico niet. Er zitten weliswaar ook minder gezonde stoffen in, maar die komen bij breken niet vrij; alleen als je ze geheel zou fijnmalen. Maar goed, dat doe je normaal gesproken natuurlijk niet.

Lichtkleur en lichtsterkte

In de begintijd van de LED-lampen maakte was men bezorgd vooral vanwege de lichtkleur en lichtsterkte. In die jaren werden er alleen LED’s geproduceerd met blauwe of fel witte lichtkleur. Het licht had een bepaalde invloed op de hersenen en kon er zelfs voor zorgen dat het dag-nacht ritme verstoord raakte. Verder was LED-licht er maar in één sterkte en dat was veel te fel om in huis te gebruiken. De ontwikkeling staat niet stil en er zijn al veel verbeteringen doorgevoerd. De ‘normale’ LED-lamp die je nu in de winkel koopt, heeft een warm-witte lichtkleur. Je kan dit vergelijken met de gloeilamp die je vroeger had. Ook de lichtsterkte is flink teruggedrongen. Wil je een goed bruikbare LED-lamp kopen? Check dan de lichtkleur (Kelvin) en lichtsterkte (lumen).

De 3 type lampen samengevat

Wanneer de 3 type lampen vergelijkt, heeft de LED-lamp de beste vooruitzichten.

  • De gloeilamp was niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar veroorzaakte wel sneller brandgevaar en was bovendien erg inefficiënt.
  • De halogeenlamp gaat in september 2018 van de markt vanwege milieubelasting (stroomverbruik) en de elektromagnetische straling.
  • De spaarlamp is veilig totdat hij breekt: dan kan deze giftige stoffen verspreiden.
  • De LED-lamp is de enige lamp die voor zover bekend weinig of geen risico’s voor de gezondheid oplevert. Er zijn uitzonderingen: lampen die te fel zijn of die blauw-wit licht geven, kunnen wel de gezondheid beïnvloeden.

GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

4 tips: zo maak jij je kind energiebewust

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht