Leer je dochter plassen!

post afbeelding

Tijdens ons intakegesprek kwamen we er achter dat deze situatie is ontstaan vanaf het begin van de middelbare school; zij vond de toiletten dermate vies en vooral stinken, dat zij zich had aangeleerd het plassen uit te stellen en alleen nog maar thuis te plassen.

Uiteindelijk heeft haar blaas het opgegeven en is dermate uitgerekt dat het zelf plassen niet meer lukt. Het enige wat nog mogelijk is, is haar blaas goed leeg maken met behulp van een kathetertje.

Kinderbekkenfysiotherapie

Wat kan de kinderbekkenfysiotherapeut doen

Hoe dit probleem nu aan te pakken; eerst een uitleg hoe het plassen werkt. Het bleek dat ze nog maar een glas per dag dronk. De “plasfabriek” kon onmogelijk meer optimaal functioneren. Geleidelijk is ze meer gaan drinken, het heeft geen zin om met dwang direct van een glas drinken naar 6 glazen te gaan; de kans van mislukken is dan groter.

Hoe vaak moet je plassen

We leren onze kinderen hoe ze zindelijk moeten worden, maar helaas wordt er weinig aandacht besteed aan hoe je dan moet plassen! Als je kind zindelijk is kun je letten op aandrangsignalen; zie je je kind wiebelen, tijdens het spelen de been kruisen of, als ze op de grond spelen, de hak in het kruis duwen dan proberen ze zo de aandrang voor het plassen weg te duwen. Samen met het onbewust stevig aanspannen van de bekkenbodem, wordt zo het plassen steeds weer uitgesteld. Maak je kind attent op de aandrangsignalen die jij ziet en stel voor om naar de wc te gaan.

Elk drinkmoment is een plasmoment; het is belangrijk je kind al jong te wennen aan de regelmaat van minstens 6 keer per dag wat te drinken; het normale ritme door de dag heen zoals ontbijt, koffietijd, lunchpauze, theetijd, warm eten en eventueel ’s avonds. Dit zijn mooie momenten om het plassen aan het drinken te koppelen. Een goed biologisch ritme kun je zo inslijpen.

Hoe zit je dochter lekker op de wc om te plassen

Het is belangrijk dat je kind goed gesteund op het toilet zit; heupen en knieën 90 graden gebogen. Een voetenbankje van het grootste warenhuis uit Zweden kost slechts twee euro en zorgt voor een gesteunde zit op het toilet. Helaas wordt de brilverkleiner te snel naar de zolder of rommelmarkt verbannen; ook een kleutermeisje heeft nog kleine billetjes die ver in de pot kunnen zakken. De bekkenbodem kan dan niet goed worden ontspannen en vaak wordt er dan geperst tijdens het plassen.

Hoe moet je dochter plassen

Als je dochter lekker gesteund op het toilet zit, is het belangrijk dat je haar aanleert dat goed werk een beetje tijd nodig heeft; dus geen snelle plasjes, hierdoor ontstaat vaak de neiging om mee te persen tijdens het plassen, hierdoor plast ze minder goed leeg en zo kunnen sneller urineweginfecties ontstaan.

Na het plassen een mooi “rondje met je kontje” draaien zorgt ervoor dat de blaas echt goed leeg is na het plassen.

In het geval van mijn 15-jarige patiënt: geschrokken door de hele situatie gaat zij nu elke pauze op school naar het toilet. Met een deospray spuit zij eerst de vieze geurtjes weg, ze ontspant zich beter op een papieren wc brilletje, die ze nu trouw meeneemt naar school. Ze weet en voelt nu waar haar bekkenbodem zit, door deze goed te ontspannen op het toilet komt het plassen op gang. Een halve liter fles water gaat ook mee naar school.

Onze urotherapeut neemt nu de behandeling over, Marieke moet op een speciaal toilet plassen waarbij de kracht van haar plasstraal wordt gemeten, daarna wordt met een echo gekeken of de blaas zich al beter leegt.

De moeder van Marieke is in overleg gegaan met het schoolbestuur om te kijken of de hygiëne van de toiletten op school verbeterd kan worden.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Het ene pilletje is het andere niet!

Door Colette Rombouts

Super handige tips voor gezonde traktaties

Door Redactie GezondTotaal

Darmkanker. Hoe eerder onderkend, hoe beter!

Door Gast Blogger

Obese overgewicht: hoe leg je dat je kinderen uit

Door Lena van den Berg

Reageer op dit bericht