Lekker eten en toch afvallen? 11 tips die gegarandeerd werken

post afbeelding

Wil jij afvallen en toch lekker blijven eten? Vaak zijn de maaltijden en snacks bij een dieet niet iets om naar uit te kijken en is het daardoor moeilijk vol te houden.

Stop met een dieet waarbij je je niet prettig voelt.

Er zijn namelijk vele voedingsmiddelen en ingrediënten die vaak vergeten worden, maar die wel erg gezond én lekker zijn. Eten kan op een gezonde manier zoeter worden gemaakt of meer smaak krijgen door ingrediënten te gebruiken die puur natuur zijn. Daardoor zul je nog steeds afvallen en kun je tegelijkertijd blijven genieten van je maaltijden en tussendoortjes.

Tips om af te vallen

Hier volgen tips die ervoor zorgen dat jou eten heerlijk zal smaken en je alsnog helpen met afvallen:

1. Stevia

Stevia is de ideale vervanger voor suiker. Dit komt omdat Stevia 100% natuurlijk is. Stevia is afkomstig van een plant uit Paraguay en staat ook wel bekend staat als de honingkruid. De zoetstof wordt gehaald uit de bladeren.

Voor zover men weet is Stevia de zoetste stof ter wereld en is zo’n 300 tot 400 keer zoeter dan suiker. Daarbij kent Stevia geen nadelige eigenschappen, zoals dat vaak is bij kruiden. Ook opvallend is dat Stevia geen calorieën bevat, maar dat betekent niet dat het gezond is om de hele dag Stevia te eten.

Wanneer je Stevia koopt, bekijk dan goed de lijst met ingrediënten, want in de ‘gewone’ supermarkt blijkt Stevia lang niet altijd puur te zijn, maar gemengd met suiker.

2. Kruiden

Bij het gebruik van de juiste kruiden kun je eten heerlijk op smaak brengen.

Kaneel is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor havermoutpap. Zo smaakt de pap een stuk lekkerder en val je ook nog eens af. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kaneel gunstig is voor je bloedsuikerspiegel, waardoor je minder snel zin hebt in iets lekkers. Ook wordt er minder insuline aangemaakt, wat er voor zorgt dat vet minder snel wordt opgeslagen.

Een ander super gezond kruid is basilicum. Basilicum kan uitstekend worden gebruikt voor allerlei gerechten. Zo kan je bijvoorbeeld hiermee een salade of vlees heerlijk op smaak brengen.

Rode peper is ook een geschikt kruid om te gebruiken. Hierdoor wordt je metabolisme verhoogd en zul je meer vet verbranden.

3. Olijfolie

Bij het bakken of frituren van vis of vlees wordt vaak gebruikt gemaakt van boter of zonnebloemolie. Dit kan je het beste vervangen met olijfolie.  In olijfolie zitten hele gezonde vetten die ervoor zorgen dat slechte vetten in het lichaam sneller worden opgeruimd.

4. Knoflook

Knoflook is erg lekker door een saus of samen gebakken/gegrild met vis of vlees. Van knoflook gaat je adem misschien slecht ruiken, maar dit is zeker een belangrijk ingrediënt om te gebruiken bij je maaltijden. Er zitten namelijk waanzinnig veel vitamines in knoflook. Ook bevat knoflook allicine en dit is een stof die je helpt met het verhogen van je metabolisme.

9. Romaanse sla

Er zijn vele soorten sla, maar ze zijn niet allemaal zo gezond als Romaanse sla. Deze soort sla smaakt beter en is nog gezonder ook. Daarbij heeft het lichaam meer energie nodig om de calorieën van sla te verbranden dan dat het oplevert. Een andere goede vervanger van sla is spinazie.

6. Pesto

In pesto zitten vaak veel gezonde ingrediënten en het smaakt heerlijk. Je kan met pesto veel verschillende soorten eten op smaak brengen zoals vlees, vis, rijst, quinoa of groente. Dus stop met je eten op smaak brengen met allerlei aanmaaksausjes uit zakjes. Deze bevatten namelijk vaak wel allemaal ongezonde toevoegingen.

7. Spelt

Producten met spelt worden steeds populairder. Speltbrood is namelijk al te krijgen in vele supermarkten en bakkers. Wat zo gezond aan spelt is dat dit graan oeroud is en niet genetisch gemodificeerd zoals bij tarwe wel het geval is. Daarbij bevat spelt maar liefst 10 tot 25% meer eiwit dan tarwe en is daardoor één van de meest eitwitrijke graansoort. Door het hoge eiwitgehalte ben je sneller verzadigd en eet je dus uiteindelijk minder. Zo kan het zijn dat je daardoor de helft minder boterhammen gaat eten. Je krijgt zo ook minder calorieën binnen omdat je minder beleg nodig hebt.

8. Zaden en pitten

Zonnebloempitten, pijnboompitten of hennepzaad zijn heerlijke smaakmakers voor in de salade. Daarbij zijn ze ook nog eens hartstikke gezond en helpen je met afvallen. Zaden en pitten stillen de honger vanwege de gezonde enkelvoudige vetten die erin zitten.

9. Citroen

Citroen heeft een zeer reinigende werking voor je lichaam en zorgt ervoor dat je metabolisme wordt verhoogd. Citroen kan je voor veel doeleinden gebruiken. Ben je het bijvoorbeeld zat om de hele dag water te drinken, doe er dan een schijfje citroen in. Ook kan je citroen gebruiken om vis, vlees of groente een frissere smaak te geven.

10. Grillen

Probeer je vlees of vis te grillen in plaats van te bakken of te frituren. Wanneer je gaat grillen kan het vet er gemakkelijk afdruipen en zul je dit niet opeten. Ook heb je bij het grillen heel weinig of soms geen vetstof nodig, waardoor het vlees of vis nog minder vet is.

11. Bereid al je eten zelf

Wat belangrijk is om zelf je eten samen te stellen, verse ingrediënten te gebruiken en veel te experimenteren. Zo zal je steeds weer nieuwe recepten ontdekken en blijft het leuk om gezond te eten en af te vallen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tips hoe om te gaan met de vele dagelijkse eetkeuzes

Door Redactie GezondTotaal

6 tips voor gezonder en fitter op het werk

Door Gast Blogger

Waarom ketose niet alleen goed is voor afvallen

Door Gast Blogger

Gemakkelijk gezonder leven? Zo doe je dat!

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht