Leptine, wat is het en wat doet het?

post afbeelding

Leptine is pas in de jaren 90 van de vorige eeuw ontdekt en is een van de vele hormonen die ons lichaam kent. Een andere naam voor de stof is het ‘hongerhormoon’. Dat geeft ook wel een beetje aan wat leptine in ons lichaam doet. De werking van hormonen is altijd behoorlijk complex, maar de wetenschap denkt dat het een signaal afgeeft aan de hersenen wanneer we verzadigd zijn. Er is ook een ander hormoon dat ghreline wordt genoemd. Dit hormoon wordt door de maagwand afgescheiden en zorgt ervoor dat je eetlust krijgt. Het lichaam wil over voldoende brandstof kunnen beschikken. Ook in dit geval draait het erom dat er een evenwicht is tussen beide stoffen om de eetlust en het gevoel van verzadigd zijn in balans te houden.

Waar zit leptine in?

Leptine wordt aangemaakt in het lichaam maar de gevoeligheid voor leptine kan je wel versterken. Een eiwitrijk ontbijt in plaats van brood is een goed begin van de dag om de balans weer meer op orde te brengen. Ook veel vezels zijn in dit verband een goed idee, denk daarbij aan bladgroenten. Gezonde vetten zijn een volgende stap, zoals olijfolie en vette vis. Oppassen moet je met koolhydraatrijk voedsel omdat dit de gevoeligheid voor leptine vermindert, beperk voeding met veel zetmeel. Ook suiker zorgt ervoor dat signalen van leptine niet goed worden opgepikt door de hersenen. Overgewicht gaat ook vaak gepaard met een suikerverslaving. Ook van deze verslaving is het niet eenvoudig om af te kicken. Maar als het je lukt om een paar weken te minderen, zal je merken dat je je ook goed kan voelen zonder suiker.

Lees ook: Dit zijn de 5 beste homeopathische spierontspanners

Tekort aan leptine

In principe maakt ons lichaam voldoende leptine aan als we gezond eten, dat wil zeggen: gevarieerd en niet te veel. Het normale proces is dat voor een maaltijd het lichaam meer ghreline aanmaakt zodat je wordt geprikkeld om te eten. Daarna moet er voldoende leptine worden geproduceerd zodat de hersenen een signaal krijgen en er een verzadigd gevoel optreedt. Dat gebeurt niet altijd. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat te weinig slaap ervoor zorgt dat er extra ghreline wordt aangemaakt zodat het hongergevoel overdag toeneemt. Ook onvoldoende beweging en ongezonde voeding kan zorgen voor een tekort aan leptine. Overgewicht ligt dan op de loer.

leptine

Afvallen met leptine supplementen

Supplementen die leptine bevatten kan je kopen in de drogisterij of apotheek. Hef is beslist niet zo dar je gaat afvallen door het gebruik van deze producten. Het afvallen kan alleen worden gerealiseerd door een gezonde voeding, genoeg beweging en voldoende nachtrust. De extra leptine is uitsluitend bedoeld om de balans te herstellen als de hersenen niet meer voldoende gevoelig zijn voor leptine. Op die manier wordt het voor jou eenvoudiger om minder te eten, maar dat moet je altijd zelf blijven doen. Bij een (volledige) resistentie zal het aanvullen van het tekort dan ook geen extra gevoel van verzadiging opleveren. Overleg met een huisarts wordt aanbevolen voordat je supplementen met leptine gaat gebruiken.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

DNA testen nu belangrijker dan ooit

Door Redactie

Haaruitval na de zwangerschap verminderen: 3 tips!

Door Redactie

Tips om thuis te sporten

Door Redactie

Levens redden als hulpverlener

Door Redactie

Reageer op dit bericht