Levens redden als hulpverlener

post afbeelding

Er zijn ongeveer 500.000 bhv’ers in ons land. Dat is een geruststellende gedachte omdat deze meestal op noodsituaties zijn voorbereid. Dat betreft ongevallen maar ook bijvoorbeeld hartinfarcten. Bij een hartaanval (medisch: hartinfarct) telt iedere minuut.

Als het hart door de infarct stopt met bloed pompen, neemt de kans op overleven iedere minuut met 10% af. Daarbij treedt er al vanaf de eerste minuut schade op en zal een deel van de hartcellen afsterven, dat kan ook bij de hersencellen optreden. Zoals iedere BHV expert je kan vertellen is zo snel mogelijk contact opnemen met 112 de enig juiste optie. Daarnaast kan met gebruik van een AED het leven van de patiënt redden of in ieder geval schade beperken. Wist je dat toch nog iedere dag 35 mensen in Nederland een hartinfarct niet overleven? Dat heeft ook veel te maken met het feit dat 80% van de patiënten deze aanval thuis krijgt.

Hoe werkt een AED?

Misschien heb je wel eens in de praktijk gezien hoe een dergelijk apparaat werkt of anders de professionele versie gezien in een film of tv-serie. Het is immers ook een spectaculair gebeuren. Als het hart stopt met kloppen wordt er geen zuurstof meer in het lichaam verspreidt. De hersens zijn grootgebruiker en hier ontstaat het eerste probleem als er geen nieuwe toevoer is. De AED meet de activiteit van het hart.

Indien het nodig is, wordt er een stroomstoot door het hart gejaagd. Als dat de eerste keer niet meteen succesvol is, zal dat worden herhaald. Als het hart weer gaat kloppen, is de kans op overleving en herstel veel groter. Daarna moet de patiënt overigens wel zo snel mogelijk op de tafel in de operatiekamer belanden. Een AED lost niet het feitelijk probleem op dat vaak een prop in een van de aderen rond het hart is.

Een AED aanschaffen. Waaraan moet je dan denken?

Een AED leasen of kopen, gebeurt ook steeds vaker door particulieren, soms gezamenlijk met de straat/buurt. Op steeds meer plaatsen waar veel mensen samenkomen hangt een AED. Denk maar aan NS-stations, voetbalstadions en winkelcentra. Maar de meeste hartinfarcten vinden thuis plaats en ook dan is de eerste hulp erg belangrijk en kan een AED mensenlevens redden. Een AED expert kan je alles vertellen over de moderne apparaten die ook in woonwijken kunnen worden gebruikt. Het draait immers om complexe medische apparaten. Je moet wel aan een aantal zaken denken voor je een AED aanschaft.

Een AED geleased en wat dan?

Het belangrijkste voor een AED is dat deze 24/7 beschikbaar is. Om die reden is de beste plaats voor een AED buiten in een kast en niet binnen. De apparaten zijn ook ontworpen voor die plaatsing. De zichtbaarheid is een tweede punt. De moderne apparaten zijn vaak uitgerust met verlichting die automatisch wordt ingeschakeld. Daarnaast is het uiteraard ook van belang dat mensen in de omgeving weten dat het apparaat er is. Het gaat om minuten en hoe meer mensen op de hoogte zijn, hoe groter de kans is dat het apparaat kan worden gebuikt. Goede informatievoorziening is alles in dit geval.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Je verslaving verslaan

Door Redactie

Hoe bespaar je tijd ’s ochtends?

Door Redactie

Hoe revalideer je van een knieoperatie?

Door Redactie

Waarom een koolhydraatarm ontbijt?

Door Redactie

Reageer op dit bericht

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.