Lichter leven – licht is een primaire levensbehoefte

post afbeelding

Gloeilamp

Aangezien de zon niet constant schijnt, moeten we regelmatig zelf licht maken. Gelukkig zijn we de toortsen, kaarsen en lantaarns voorbij en hebben we nu lampen. Met dank aan Heinrich Göbel die in 1854 de gloeilamp uitvond, waarvoor Thomas Edison 25 jaar later het octrooi aanvroeg. In die tijd blijkbaar nog een snelle reactie. 158 jaar na het octrooi, zijn ook de gloeilampen ter ziele; sinds 1 september 2012 mogen ze om milieuredenen niet meer ingekocht worden door winkels. De voorraden mogen nog wel vérkocht worden. Veel tijd om te treuren over het verlies van de gloeilamp hebben we echter niet, want er zijn genoeg alternatieven voor in de plaats gekomen, zoals spaar-, halogeen- en ledlampen, die al dan niet dimbaar zijn.

Spel

Het leuke van licht is dat je ermee kunt spelen. Daarmee bedoel ik niet het aan- en uitklikken van lampen, tot je huisgenoten er zwaar geïrriteerd door raken, maar het creëren van een ruimte naar behoefte. Bedenk dat het licht in een restaurant anders is dan die in een fabriek. Natuurlijk kun je romantisch dineren onder een TL-buis en bij een nachtlampje een zware machine bedienen, maar het eerste wordt als ongezellig ervaren en het tweede als gevaarlijk. Licht dient namelijk steeds een ander doel.

Drama

Opvallend vaak kom ik in huizen waarvan de bewoners genoegen nemen met een hanglamp aan het plafond, een schemerlamp in een hoek van de kamer en een bureaulamp bij de computer. Hoe meer lichtpunten je echter creëert, des te meer soorten sfeer je kunt opwekken; van dramatisch tot romantisch en van zakelijk tot gezellig, afhankelijk van je behoefte en je bui. We hebben tenslotte ook niet elke dag dezelfde kleren aan of eten dezelfde gerechten. Speel dus eens met licht, verplaats dat lampje of zet er eentje bij. En als je gaat slapen, gaat het allicht uit.

Meer lezen over licht? Lees ook “de invloed van licht in huis”.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tips hoe om te gaan met de vele dagelijkse eetkeuzes

Door Redactie GezondTotaal

4 tips: zo maak jij je kind energiebewust

Door Gast Blogger

6 tips voor gezonder en fitter op het werk

Door Gast Blogger

Afvallen: samenspel van bewegen en gezond eten

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht