Lijstje van geluk

post afbeelding

Dit zinnetje las ik ergens op internet: What would you do differently if the only person you had to please was you? En dat zinnetje zette een onstuitbare stroom gedachten op gang.

Er bleken ontelbare dingen te zijn die ik anders zou doen als ik geen rekening zou houden met anderen!

Ik zou bijvoorbeeld…

  • m’n bewerkelijke jaren-dertig-woning verruilen voor een strakke en dus onderhoudsvrije flat;
  • ‘s zomers in Nederland blijven en ‘s winters op vakantie gaan naar een warm land;
  • minder kleren kopen en – net als vroeger – in een oude spijkerbroek en T-shirt gaan rondlopen;
  • simpele maaltijden gaan bereiden, die minder tijd en minder geld kosten;
  • om de dag gaan joggen zodra ik uit m’n werk kom;
  • vaker bij m’n vriendinnen langsgaan;
  • nóg meer concerten van Bruce Springsteen bijwonen;
  • een cursus ‘pottenbakken’ gaan volgen…

… en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Dom? Nee. Jammer? Ja.

De meeste mensen hebben wensen die zij niet verwezenlijken omdat zij zich laten beperken door anderen. Is dat dom? Nou nee: het is natuurlijk prima als je ervoor kiest om niet die cursus Chinees te gaan volgen omdat je liever tijd en aandacht aan je kinderen, je man, je vrienden of je oude moeder besteedt. En ja: het is jammer als je je van alles ontzegt en je dromen niet waarmaakt omdat (je denkt dat) je omgeving dat van je eist.

Maak een lijstje

Pak daarom pen en papier en maak een lijstje van wat je anders zou doen als je alleen maar jezelf gelukkig hoefde te maken. En bekijk vervolgens wens voor wens wat precies het gevolg zou zijn als je die specifieke droom zou realiseren.

De oplossing is eenvoudig

Ik heb dat ook gedaan en kwam er al snel achter dat ik best zou kunnen verhuizen. M’n man wil dat niet omdat hij per se een tuin wil. Maar het onderhoud aan de woning kan ook hij missen als kiespijn. Vraag: waarom wil hij eigenlijk een tuin? Om erin te werken? Nee, om lekker buiten te kunnen zitten en af en toe te kunnen barbecuen. En zie, de oplossing is eenvoudig: we zouden kunnen verhuizen naar een flat met een groot balkon of dakterras.

Uiterlijk bepaalt hoe men over je denkt

Ook ontdekte ik dat ik het dragen van spijkerbroeken en T-shirts beter tot het weekend kan beperken. Uit onderzoek blijkt dat je uiterlijk voor een groot deel bepaalt hoe mensen (en dus ook je baas) over je denken, en dat speelt weer een rol in je carrièreperspectieven. M’n werk is voor mij belangrijk, dus…

Je wordt vast gelukkiger

Enfin, ik zal jullie de rest besparen. Maar je begrijpt nu hoe het werkt. Het is een simpele manier om te onderzoeken van welke dingen je blij wordt en te ontdekken of je ze – al dan niet met een kleine aanpassing – kunt realiseren. Is dat het geval, dan word je vast gelukkiger. Niet? Dan weet je nu wie of wat je ervan weerhoudt en waarom je verkiest daar gevolg aan te geven. En ook daarvan word je gelukkiger.


GD Star Rating
loading...

Reageer op dit bericht