Luchtkwaliteit in huis

post afbeelding

Wist je dat volgens een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 9 op de 10 mensen dagelijks vervuilde lucht inademen. Dat gaat dan om 4,2 miljard mensen (2016). Wist je dat de lucht binnenshuis wel 5 keer meer vervuild kan zijn dan buiten?

De oorzaak van vervuiling

Per dag adem je ongeveer 30.000 keer in en uit. Hierbij gaat er 10.000 liter lucht dagelijks door je lichaam. Hoe belangrijk het is dat deze lucht schoon is, spreekt dus voor zich. Vaak merken we het niet eens dat lucht vervuild is. In vrijwel alle lucht zit fijnstof. Dit is een verzamelnaam voor minuscule deeltjes. Deze deeltjes komen in onze longen terecht en als ze daarin doordringen kan dat vervelende consequenties hebben. Het meeste fijnstof ontstaat door verbranding. Hierbij moet je natuurlijk onder andere aan benzine denken. Maar ook verwarming, koken en branden van kaarsen veroorzaakt fijnstof.

In lucht zitten behalve fijnstof ook nog diverse andere verontreinigen, zoals pollen, allergenen, schimmels en bacteriën. In huis komen daarnaast ook nog vluchtige organische stoffen relatief veel voor. Deze komen van onder meer verf, schoonmaakmiddelen en printerinkt. In het algemeen is het zo dat de deeltjes schadelijker zijn voor de longen, naarmate ze kleiner zijn.

Vervuiling binnenhuis

Misschien had je verwacht dat er buiten veel meer kans is om vervuilde lucht in te ademen dan binnen. Denk maar eens aan het drukke verkeer en de vele pollen in bepaalde perioden van het jaar. Maar in de praktijk is de luchtvervuiling binnen vaak veel erger dan buiten. Door de strengere bouwvoorschriften van de laatste 50 jaar en de behoefte om energie te besparen zijn woningen en kantoren steeds vaker praktisch luchtdicht gebouwd. Daardoor wordt veel warmteverlies voorkomen, maar ontbreekt het in het algemeen ook aan voldoende ventilatie. Dat heeft invloed op het milieu in huis. Vervuilde lucht die eenmaal binnen is, kan veel minder eenvoudig worden ververst. Wist u dat we gemiddeld in Nederland 90% van onze tijd binnen doorbrengen? Dat kan een woning zijn, maar ook een kantoor of een restaurant. Als er geen goede maatregelen worden genomen zal de lucht in iedere afgesloten ruimte snel vervuilen. Hoe meer personen er aanwezig zijn hoe sneller dit meestal ook gaat.

Ventilatie en meer

Ook wat luchtkwaliteit betreft geldt: meten is weten. Er zijn diverse sensoren die de luchtkwaliteit kunnen meten. In de moderne woningen en kantoren worden die al vaak ingebouwd zodat de kwaliteit van de lucht constant in de gaten wordt gehouden. Maar er zijn ook meetapparaatjes in de handel die je los kunt gebruiken en je via een app kunnen waarschuwen indien de kwaliteit van de lucht niet meer voldoet. Door ventilatie kun je veel doen om de kwaliteit van de lucht optimaal te houden. Hoe vaker de luchtvoorraad in een ruimte wordt vervangen, hoe beter de kwaliteit zal zijn. Gebruik dus de ventilatieroosters en zet af en toe een raam goed open als dat mogelijk is. Indien je woning of kantoorruimte over mechanische ventilatie beschikt, is regelmatig het luchtkanaal laten reinigen echt een must. Iedereen verdient schone lucht.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Dit zijn de 6 lekkerste Paleo recepten

Door Rosalyn van Moorselaar

Wat is lichttherapie en hoe helpt het bij het aanmaken van vitamine D?

Door Rosalyn van Moorselaar

Welke soort gewrichten zitten er in het menselijk lichaam?

Door Rosalyn van Moorselaar

Stress door geldproblemen voorkomen

Door Redactie

Reageer op dit bericht