Lustobject of pure liefde

post afbeelding

Ik zit op de bank en heb een week hard werken achter de rug. Ik ben moe en voldaan. Ik kijk terug op een week waarin ik veel resultaten heb geboekt. Ik ben productief geweest, heb veel van mezelf gevraagd en ben vol overtuiging overal ingedoken.

Het schiet er dan weleens bij in om uitgebreid voor mezelf te koken, maar het is me gelukkig prima gelukt om wel gezond te eten ondanks de drukte. Ik vind dat ik iets lekkers verdiend heb. Ik mag mezelf toch best belonen met iets lekkers omdat ik zo mijn best heb gedaan afgelopen week?

Pure lust

In de kast lonkt een doos overheerlijke chocolade. Daar zou ik zin in hebben zeg. Ik twijfel nog even en denk aan dat het eigenlijk niet zo goed voor me is. Toch overwint de lust het van de liefde. Ik pak de doos chocolade erbij en eet het uiteindelijk helemaal leeg. Want als je er dan toch aan begonnen bent dan maakt het allemaal niet zoveel meer uit. Dan eet ik ook maar gewoon door. Het voelt als pure lust, op den duur proef je niet eens meer echt wat je aan het eten bent. De manier waarop je tegen voeding aankijkt kan dus het verschil maken in de keuze van je voeding en de hoeveelheden die je eet.

Hedonisme: je even helemaal lekker voelen

Het doel van een hedonist is kortstondig genot, de sensatie, het gevoel dat het je geeft. Het lekkere gevoel dat je door bepaalde dingen krijgt kan verslavend zijn. Bij de één is dat het gelukzalige gevoel van sporten, bij de ander is dat lekker eten. Het zorgt ervoor dat jij je lichamelijk even helemaal lekker voelt. Je ‘geniet’ ervan. Wanneer je dit daadwerkelijk als zo bestempeld, heb je de kans dat je er steeds vaker behoefte aan krijgt. Je associeert een lekker gevoel met eten. Als je hersenen er eenmaal aan gewend zijn deze beloning op te zoeken, zal het niet snel een stopsignaal geven. Je geeft toe aan pure lust.

Eet bewust

Door je bewust te zijn van wat je eet en ook in het moment bewust te genieten van het eten ga je meer uit liefde eten dan uit lust. Mindful eten wordt het ook wel genoemd. Eet bewust, ruik, kijk en proef bewust wat je eet. Sta stil bij de grootte van de portie, je hongergevoel, de stemming waarin je bent, de situatie, hoe je eet en hoe je je voelt een uur na het eten. Dit zorgt ervoor dat je bewust wordt van wat het je oplevert. Je kunt hierover een tijdje een dagboekje bijhouden om zo te zien wat je puur uit lust eet en wat echte liefde voor je lichaam is.

Liefde voor je lichaam

Uit lust kun je aan van alles toegeven dat je kortstondig dat gevoel van geluk geeft. Leuk voor korte termijn, het levert alleen op lange termijn niet veel voor je op. Vaak kort nadat je toegegeven hebt aan je behoefte aan slecht voedsel komen er al gevoelens van spijt en schaamte om de hoek kijken. Het maakt je niet gelukkig. Wanneer je goede voeding gaat zien als iets waar je gelukkig van wordt, gaat je lichaam daar om vragen. Door gezond te eten toon je liefde voor je eigen lichaam. Waarom zou slecht eten een beloning zijn? Goede voeding is juist een beloning voor je lichaam en uiteindelijk ook voor je geest. Doordat je lekker in je vel zit, je fit voelt ervaar je een gevoel van gelukkig in het leven staan. Het ligt er dus maar net aan wat je als ‘traktatie’ ziet…


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tips hoe om te gaan met de vele dagelijkse eetkeuzes

Door Redactie GezondTotaal

6 tips voor gezonder en fitter op het werk

Door Gast Blogger

Praktische tips om sporten vol te houden

Door Gast Blogger

Tips over voeding tijdens je zwangerschap

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht