Maak je huis een gezonde leefomgeving

post afbeelding

Je brengt veel tijd in huis door, dus wil je dat je huis een gezonde plek is. Vaak wordt gezegd dat een schoon huis een gezond huis is, maar er zijn meer dingen die je kan doen behalve schoonmaken. Hoe je ervoor zorgt dat je huis een gezonde leefomgeving is en blijft? Lees het in dit artikel.

Ventilatie is essentieel

Met stip op 1: ventileren. Door je huis goed te ventileren voorkom je dat zich vocht ophoopt in huis. In een vochtig huis groeien schimmels en huisstofmijt sneller, iets wat je wil voorkomen. Zorg er daarom voor dat je je huis goed ventileert in alle seizoenen en altijd een raampje of ventilatieroosters open hebt staan. Vergeet niet de ventilatieroosters van je ramen regelmatig schoon te maken. Laat ook regelmatige de mechanische ventilatie nazien op stofophoping. En wist je dat je in een goed geventileerde slaapkamer ook veel beter slaapt? Twee vliegen in één klap dus!

Verantwoord klussen

Een van de manieren om je leefomgeving in je huis gezond te houden is door verantwoord te klussen en te verbouwen. In sommige verfsoorten zitten ongezonde vluchtige oplossingsmiddelen. Vraag daarom aan je schilder om ecologische verf te gebruiken voor het schilderen van je plafond of muur. Deze verf is makkelijk afbreekbaar en bevat geen giftige stoffen. Ga bijvoorbeeld ook voor een harde vloer in plaats van vloerbedekking. In vloerbedekking zitten vaak ook bepaalde stoffen die tot irritatie kunnen leiden. Bij het lijmen van de vloerbedekking kunnen tevens ongezonde dampen vrij komen. Bij een hardhouten vloer of een vloer van kurk is dit niet het geval en deze vloeren zijn dus beter voor je gezondheid.

Bewust schoonmaakmiddelen kiezen

Je huis schoon houden is een belangrijk onderdeel bij het creëren van een gezonde leefomgeving te houden. Ook in bepaalde schoonmaakmiddelen zitten ongezonde stoffen die je inademt als je aan het schoonmaken bent. Ga daarom voor natuurlijke schoonmaakmiddelen. Ook veel beter als er kinderen in huis zijn. In veel supermarkten en natuurwinkels zijn minder schadelijke alternatieven verkrijgbaar. Gebruik bijvoorbeeld in plaats van een badkamerreiniger, natuurlijk schoonmaakazijn. Zo maak je niet alleen je huis verantwoord schoon, maar je spaart het milieu tegelijkertijd.

Reinigende planten

Wist je dat er een aantal plantensoorten zijn die de lucht in huis ‘reinigen’? Deze planten dragen natuurlijk ook bij aan een gezondere leefomgeving in huis. Voorbeelden van zuiverende planten zijn de Clusia, Drakenbloedboom, Lepelplant en Ficus Alii. Deze planten zorgen voor gezondere lucht in huis en het ziet er ook nog eens leuk uit!


GD Star Rating
loading...

Reageer op dit bericht