‘Maar ik zit nooit in de zon’

post afbeelding

Dit antwoord krijg ik zeer regelmatig als ik mijn cliënten vraag naar hun zongedrag. Als ik doorvraag, dan blijkt dat men in de zomer vaak in de tuin werkt, lange fietstochten maakt en van regelmatig wandelt. ‘Maar dan komt u toch veel in de zon?’, merk ik dan op. Standaard reactie is dan altijd: ‘Ja, als je het zo bekijkt, dan heb je gelijk’.

Schade aan huid jaren eerder aangericht

Huidkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten bij mannen en vrouwen. 1 op de 5 personen krijgt in zijn leven te maken met huidkanker. Het risico op en krijgen van huidkanker stijgt nog steeds. Als je huidkanker krijgt, dan is de schade al jaren eerder aangericht.

Chronische blootstelling

Vroeger er vooral sprake van chronische (werk-gerelateerde) blootstelling aan de zon (werken op het land of buiten als bouwvakker), het zongedrag is verschoven naar meer kortstondige, intensieve blootstelling aan de zon, zoals vakanties naar de zon en het gebruik van zonnebanken.

Mensen meer bewust van risico

Gelukkig is de bewustwording over de risico’s voor het krijgen van huidkanker sterk toegenomen. Mensen smeren veel meer, blijven vaker uit de zon op de heetste momenten van de dag (tussen 12 en 15 uur) en ook wordt er tijdens het weerbericht op tv en radio de zonkracht van die dag genoemd.

Zonder verwijzing plekjes laten controleren

Er wordt ook jaarlijks een Huidkankerdag georganiseerd door dermatologen en huidtherapeuten. Mensen kunnen deze dag zonder verwijzing van de huisarts hun verdachte plekjes aan de dermatoloog laten zien, zoals een melanoom of een carcinoom. Dit alles om vroegtijdige opsporing van huidkanker te bewerkstelligen en om bewustwording van de gevaren van de zon te kweken. Door deze bewustwording is er hopelijk over jaren veel minder huidkanker aanwezig.

Smeren, kleren, weren!

Tegenwoordig is de slogan: Smeren, kleren, weren! Goed smeren met zonnebrandcrème betekent om de 2 uur en ruim gebruik maken van zonnebrandcrème. Let op: deze crème is na gebruik 1 jaar houdbaar. Bedek de huid met kleren in de zon op het heetst van de dag (tussen 12 en 15 uur).

Geniet van de zon, maar wel veilig!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Nieuwe behandeling melanoom

Door Judith Doodeman

Wit is het nieuwe bruin

Door Verena Germeraad

Huidkanker: een chronische ziekte?

Door mw. dr. V. Heydendael

Huidaandoening: een bezorgde moeder van 90

Door mw. dr. V. Heydendael

Reageer op dit bericht