Mannen zonder zin in seks?

post afbeelding

Als we om ons heen kijken, krijgen we het idee dat mannen altijd zin in seks hebben. We hoeven maar naar de t.v. te kijken en we zien mannen die snel en veel zin in seks hebben.
De werkelijkheid is anders; ook mannen hebben wel eens geen zin. In mijn praktijk als Thuisseksuoloog zie ik vaker vrouwen die geen zin hebben in seks, maar ook mannen hebben wel eens geen zin.. en dat is heel normaal! En wat is weinig zin in seks? Veel of weinig seks is altijd relatief en afhankelijk van wat jij en jouw partner prettig vinden.

Geen zin een taboe

Een man die geen zin heeft is helaas wel een taboe. Men denkt dan al snel: daar zal wel iets mis mee zijn. Mannen moeten mannelijk zijn en dat associëren we met viriliteit, potentie en testosteron. Het is daarom voor mannen lastiger om aan te geven ‘geen zin’ te hebben; dat past minder bij het imago van een stoere man.

Indien een man vanaf zijn puberteit nooit zin heeft gehad, een nare seksuele ervaring heeft gehad of aan een chronische ziekte leidt is het verstandig om daarvoor hulp te zoeken. Een huisarts of seksuoloog kan je daarbij helpen.

Niettemin is het voor ‘gezonde’ mannen ook heel normaal om af en toe geen zin te hebben. Wat zijn (mogelijke) oorzaken waarom mannen geen zin hebben?

Stress en vermoeidheid

In deze drukke tijd speelt stress een belangrijke factor. Stress, kopzorgen en vermoeidheid zijn een killer voor ‘zin in seks’. We leven in een maatschappij waarin gepresteerd moet worden; hard werken lijkt eerder regel dan uitzondering. Mannen moeten vaak een drukke baan met een druk gezinsleven combineren; dat geeft soms stress en vermoeidheid. Als je stress en vermoeidheid ervaart, staat je hoofd nu eenmaal niet altijd naar seks.. en dat is heel gezond!

Prestatiedruk

Als je kijkt naar de rolverdeling binnen een vrijpartij, zie je vaak dat de man het initiatief neemt. De man moet in zekere zin presteren, zonder goede erectie.. geen goede seks. Deze prestatiedruk wordt door sommige mannen als onprettig ervaren. Iedere man ervaart wel eens dat hij een minder goede erectie heeft; dit kan een aardige deuk geven in zijn zelfvertrouwen. Indien een man deze prestatiedruk (of faalangst) ervaart, kan dit de zin in seks sterk doen afnemen. We leven in een maatschappij waarin stress en depressiviteit in toenemende mate voorkomt. Bij stress of depressieve klachten verdwijnt vaak de zin in seks als eerste.

Sleur in de relatie

Seksuele opwinding (en zin in seks) komt doordat je seksuele prikkels positief in je hersens verwerkt. Als je een bepaalde seksuele prikkel vaker hebt waargenomen, kan dit letterlijk minder ‘prikkelend’ zijn. Het is daarom logisch dat men in een lange relatie soms op zoek moet gaan naar nieuwe seksuele prikkels. Zowel mannen als vrouwen moeten wat harder hun best doen om te komen tot dezelfde opwinding als in het begin van de relatie.

Laag testosteron

Mannen zouden een hoog testosteron gehalte hebben en een hoog libido. Alhoewel het voorkomt dat mannen een verlaagd testosteron gehalte hebben, komt dit maar weinig voor. Je moet dan denken aan mannen met een chronische ziekte (medicijngebruik), obesitas of hoge leeftijd. Testosteron gaat in de loop van de jaren inderdaad omlaag; dat begint vanaf je 40e. Dit gaat echter langzaam naar beneden en is daarom zelden de oorzaak voor geen zin in seks. Je kunt je testosteron laten testen, maar je doet er goed aan om eerst bovenstaande oorzaken door te nemen.

Alcohol

Dit herken je vast wel. Als een man een paar biertjes drinkt, kan de zin in seks toenemen.. maar als hij te diep in het glaasje heeft gekeken, dan wil hij maar één ding: slapen!

Geen zin? Heel normaal

Geen zin in seks is dus zowel voor vrouwen en voor mannen heel normaal! Niettemin kan dit binnen je relatie wel voor wrijving zorgen. Het is daarom belangrijk om met elkaar te communiceren over de oorzaken waarom de ander geen zin in seks heeft; wat is de dieper liggende oorzaak? Daarnaast is het belangrijk om af en toe rust en tijd in te bouwen om dichter tot elkaar te komen, want dat geeft vaak weer zin in seks.

Yvonne van Baardwijk begeleidt mensen met seksuele problemen in haar praktijk ‘De Thuisseksuoloog’.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Fantasieën delen met je partner. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

7 tips om je partner opgewonden te maken

Door Gast Blogger

Zo kom je uit je seksuele winterdip

Door Gast Blogger

Waarom heb JIJ seks?

Door Yvonne van Baardwijk

Reageer op dit bericht