Medicijnen…reageren vrouwen anders dan mannen?

post afbeelding

Inhoudsopgave

Medicijn op maat voor kind en oudere

Als je als kind medicijnen krijgt, is de dosis precies aangepast op je leeftijd en gewicht. Een kind weegt immers veel minder dan een volwassene. Weeg je grofweg boven de 40 kg, dan krijg je de ‘standaarddosis’.
Een oudere patiënt (ouder dan 65 jaar) is vaak gevoeliger voor medicijnen en bijwerkingen. Dit komt o.a. doordat de nieren minder goed gaan werken en een medicijn minder snel wordt afgebroken. Ook voor hen volgt in zo’n geval een dosisaanpassing.

Vrouwen en mannen zijn gelijk, of niet?

Het kind en de oudere krijgen speciale aandacht vanwege hun leeftijd. De groep hiertussen, van 16 tot 65 jaar, wordt vaak op één grote hoop gegooid: de volwassen populatie. En dat terwijl deze groep uit twee wezenlijk verschillende wezens bestaat… man en vrouw.

Minder zwaar

Een vrouw weegt gemiddeld ongeveer 15 kg minder dan een man. Toch krijgen ze beiden de standaarddosis. Er is dus kans op een te hoge dosis door verschil in gewicht. Dit is vooral van belang bij medicijnen met een zogenaamd smalle therapeutische breedte: als je net te weinig geeft, werkt het niet en als je net te veel geeft, krijg je bijwerkingen.

Hoger vetpercentage

Aan de andere kant vervelend maar waar: vrouwen zijn minder zwaar, maar hebben gemiddeld wél een hoger vetpercentage dan mannen. Sommige medicijnen voelen zich veel prettiger in vet en kunnen dan niet hun werking uitoefenen in het gebied waar ze echt moeten zijn. Dan heb je juist een hogere dosis nodig. Deze ‘vette’ medicijnen blijven daarentegen weer langer in het lichaam door opslag in vet, waardoor ze (te) lang kunnen doorwerken.

Last van bijwerkingen? Stel vragen!

Herken je je in bovenstaande en denk je meer last te hebben van bepaalde bijwerkingen, neem dan contact op met je apotheker. Deze kan naar je medicijn(en) kijken en beoordelen of de bijwerking inderdaad door één van je medicijnen (of misschien een combinatie) kan worden veroorzaakt, de dosering aangepast kan worden en hierin adviseren naar je huisarts of specialist.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Weet jij welke hulpmiddelen aftrekbaar zijn

Door Redactie GezondTotaal

Medicijnprijzen: zo komen ze tot stand

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht