Meer mobiliteit bij gebruik van een rolstoel

post afbeelding

Sociaal contact is onmisbaar voor het welzijn. Dat is de afgelopen periode weer duidelijker geworden dan ooit. Uiteraard zijn er mogelijkheden om virtueel met elkaar in contact te komen, maar dat is niet hetzelfde als iemand in de ogen te kunnen kijken of een knuffel te geven.

Als daarbij de mobiliteit ook nog beperkt is, omdat er bijvoorbeeld gebruik moet worden gemaakt van een rolstoel, valt het vaak niet mee om familie of kennissen op te zoeken die wat verder weg wonen. Het is immers niet altijd prettig om de hulp van anderen te moeten inschakelen of dat nu voor het openbaar vervoer is of een taxibus. Het kan echter ook anders. Je kunt bijvoorbeeld zelf een rolstoelbus of rolstoelauto kopen.

Heb je een rijbewijs?

Indien je een rijbewijs hebt en het ook geen probleem vindt om zelf de weg op te gaan is een rolstoelbus kopen misschien een optie. Uiteraard is de hele besturing mogelijk met handbediening. De basis voor een rolstoelauto is een standaard auto die echter geheel wordt aangepast aan jouw persoonlijke situatie. Dat betekent dat er ook rekening wordt gehouden met het in- en uitrijden van de auto. De rolstoel wordt uiteraard zo vastgezet dat jij je veilig en op je gemak kan voelen in de auto. Er is dan slechts minimale hulp nodig op het vertrek- en aankomstpunt. Als je daarbij de tijden kan kiezen waarop het rustig is op de weg, is dit een ideale manier om extra mobiliteit te realiseren en ook die familieleden en vrienden te bezoeken die je al een poosje hebt gemist.

Een auto met chauffeur

Kan je zelf niet rijden of doe je dat liever niet dan is een rolstoelbus een mogelijkheid. Ook in dat geval wordt een bestaand voertuig omgebouwd voor dit speciale gebruik. Waarschijnlijk heb je al wel eens in een taxi gezeten die als rolstoelbus was ingericht. De rolstoel wordt dan aan de achterzijde binnen gereden en stevig vastgezet in speciaal daarvoor bestemde klemmen. Daardoor voel je je safe, ook als de bocht wat scherper is of er flink moet worden geremd. Het is uiteraard een (klein) nadeel dat er iemand voor je moet rijden. In het algemeen zal er wel iemand in de familie of kennissenkring te vinden zijn. Informeer anders eens naar vrijwilligers in de gemeente waar je woont. Het kopen van een rolstoelbus zorgt zonder meer ook voor die extra mobiliteit die vaak zo gewenst is.

Wat moet je verder nog weten

Rolstoelauto’s en -bussen kan je zowel nieuw als tweedehands kopen. Deze zullen eerst in overleg met je moeten worden afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Vergelijkbaar met een gewone auto kan je eventueel je huidige voertuig inruilen. Als je een rijbewijs hebt, is het verstandig om sowieso nog wat proeflessen te nemen in je nieuwe auto. Een rijbewijs halen in de nieuwe auto is ook een optie. Indien je gebruik maakt van een scootmobiel kan een ruime bus ook daarop worden aangepast. Het is echter niet toegestaan om vanuit een scootmobiel zelf een rolstoelbus te besturen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

De baas van de eetbare paddenstoel: Lion’s Mane

Door Redactie

Wat neem je mee op ziekenbezoek?

Door Redactie

Is de basisolie uit CBD producten eigenlijk wel goed voor je?

Door Redactie

Aan oogleden, wallen en andere ouderdomskwaaltjes rondom de ogen is gelukkig iets te doen

Door Redactie

Reageer op dit bericht