Menstruatie: wat is een normale cyclus?

post afbeelding

Alle vrouwen zijn verschillend: je cyclus kan tussen de 21 en 35 dagen duren en je menstruatie zelf tussen de 1 en de 7 dagen. In deze blog antwoord op diverse vragen over menstrueren.

Bron: vrouwMC

Iedere maand wordt je baarmoeder voorbereid om een bevruchte eicel te ontvangen. De eierstokken geven hormonen af die ervoor zorgen dat de bekleding van de binnenzijde van de baarmoeder extra dik wordt. Deze bekleding is het baarmoederslijmvlies. Wanneer er geen eicel door een zaadcel bevrucht wordt, stopt de aanmaak van extra hormonen, waardoor de dikke laag uiteenvalt en tijdens de menstruatie deels wordt afgestoten. De bloedvaatjes die tijdens het afstoten stuk gaan, veroorzaken de bloeding.

Duur van de menstruatie varieert

Je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en duurt tot de eerste dag van je volgende menstruatie. Een cyclus tussen de 21 en 35 dagen wordt als normaal beschouwd. Dat verschilt nogal, maar dat komt doordat het rijpen van de eicel per vrouw varieert. De tijd van de eisprong tot de menstruatie is voor (bijna) iedere vrouw gelijk en duurt 12-14 dagen. De duur van de menstruatie kan ook per vrouw variëren, maar duurt meestal niet korter dan één dag en niet langer dan zeven dagen.

Menstruatie tijdens de overgang

Verandering in de duur van de cyclus is een van de eerste tekenen van de overgang. De menstruaties kunnen sneller na elkaar komen of juist langer op zich laten wachten: Ook de hoeveelheid bloedverlies kan wisselen. De eierstokken zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van hormonen oestrogeen en progesteron. Tijdens de overgang neemt de productie van deze hormonen af, het eerst daalt de progesteronproductie. De menstruatie wordt hierdoor onregelmatiger. Ze volgen elkaar sneller op en worden vaak heviger.

Pauzes worden langer

Ook zitten er soms stolsels bij het bloed. De menstruatie kan hierdoor een keer uitblijven, met als gevolg dat het baarmoederslijmvlies de maand erop dikker is waardoor je die keer meer bloed verliest. Later worden de pauzes tussen de menstruatie langer, om uiteindelijk helemaal weg te blijven. Het moment van de laatste menstruatie noemen we de menopauze, maar dit weet je pas als je een jaar lang geen menstruatie hebt gehad.

Bloedingen na de overgang

Wanneer je meer dan een jaar na de overgang bloedverlies hebt, is een bezoek aan je arts noodzakelijk. Deze bloedingen kunnen het gevolg zijn van ernstige aandoeningen zoals kanker. Onregelmatig bloedverlies tijdens de vruchtbare periode heeft vaak met hormoonschommelingen te maken of de aanwezigheid van myomen, poliepen in de baarmoeder of een infectie in de baarmoeder of vagina.

Kijk ook eens op de site van vrouwMC


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waar let je op bij de keuze aanvullende zorgverzekering?

Door Gast Blogger

Het ene pilletje is het andere niet!

Door Colette Rombouts

De overgang en je zorgverzekering

Door Gast Blogger

Sterke bekkenbodemspieren belangrijk voor goede seks

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht