Middelbare leeftijd en sociale veranderingen. Ben ik nu echt oud?

post afbeelding

Veranderingen in je leven

Als je kinderen hebt gaan ze de deur uit en de rol van verzorger is voor het merendeel voorbij. Als je een partner hebt gaat deze misschien wel eerder dan jij ophouden met werken en zal je meer samen moeten delen dan voorheen. Als je werkt begint een eventueel naderend pensioen een rol te spelen of je vraagt je af hoelang je nog wilt of moet werken en of je nog de mogelijkheid hebt iets anders te gaan doen. Je vruchtbaarheid is voorbij en de confrontatie hiermee kan pijnlijk zijn, zeker ook voor vrouwen die geen kinderen hebben. Er zal misschien meer van je gevraagd worden ten aanzien van de verzorging van je ouders.

De aanpak: zie deze fase als een nieuwe start!

Je moet deze fase van je leven als een nieuwe start zien. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan maar het is zo de moeite waard als dit je lukt. Beschouw deze periode juist als kansrijk. Je hebt nog zo’n 25 tot 40 jaar voor de boeg!

Maak de balans op

Als je een baan hebt moet je bedenken of je er door mee wilt gaan of dat je juist nog iets anders zou willen doen. Bestaat er eventueel de mogelijkheid van een sabbatical? Wil of kan je juist meer of minder gaan werken? En als je geen baan hebt of net gestopt bent, zorg dan voor regelmaat en discipline.

De positieve kanten van ouder worden

Met het verstrijken der jaren merk je dat je je minder hoeft te bewijzen en je moet niet meer zo nodig van alles. Je hebt vaak meer tijd voor hobby’s, familie en vrienden. Je kunt met vakantie gaan op zelfgekozen tijdstippen en je kunt uitgestelde plannen gaan realiseren. En wat heerlijk om vaker je eigen tijd te kunnen indelen. En onderhoudt het contact met vriendinnen goed want die begrijpen elkaar altijd weer zonder veel te hoeven zeggen.

Het gaat er niet om hoe oud we worden, maar hóe we oud worden!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waar let je op bij de keuze aanvullende zorgverzekering?

Door Gast Blogger

De overgang en je zorgverzekering

Door Gast Blogger

Sterke bekkenbodemspieren belangrijk voor goede seks

Door Gast Blogger

Vibreer je seksuele gevoelens wakker

Door Astrid Kremers

Reageer op dit bericht

 1. Beste Wilma en Pauline

  Ik heb toen ik nog middenin de overgang zat en zoveel vragen had, jullie boek aangeschaft.
  Vooral de ervaringsverhalen die erin stonden hadden mijn aandacht. Ik wilde zo graag bevestiging hebben van hoe ik me voelde. Was dit wel normaal wat ik voelde?
  Ik werd een totaal andere vrouw door de overgang. Ik wilde weten hoelang de overgang duurde en of ik niet ‘gek’ aan het worden was.
  Ik bleek één van de weinige vrouwen die erg hormoongevoelig was. Want ik kreeg ook aan het begin van de overgang maandelijkse migraine.

  Er wordt te weinig aandacht besteed aan deze nare tijd, je maakt een enorme duikeling met de hormoonspiegel en dat veroorzaakt heel veel vooral geestelijke klachten.
  Ik zou hier nog veel meer over willen schrijven. Ik ben nu er al een paar jaar overheen en zit weer goed in mijn vel, dus het gaat uiteindelijk wel over, maar deze periode staat in mijn geheugen gegrift als de moelijkste periode van een vrouwenleven.

  Ik zou graag anderen vrouwen willen helpen om dit taboe te doorbreken en er openlijk over te zijn. Want er zullen nog genoeg vrouwen komen die ook niet weten wat er met hun gebeurt.

  M. Bijl

  M. Bijl 09-06-2015 11:29

Reacties zijn gesloten.