“Mijn melk was ineens op!”

post afbeelding

Borstvoeding… je denkt misschien dat het begint als je baby is geboren, maar in feite begint het al in je zwangerschap. Tijdens de negen maanden dat je uitkijkt naar de komst van je baby is je lichaam al druk bezig zich daarop voor te bereiden.

Melk in aantocht

Je lichaam laat niet alleen je baby groeien, maar zorgt er ook voor dat je kindje straks aan de buitenkant van je lichaam verder kan groeien, nog steeds volledig door jou gevoed, net als in de baarmoeder. De borst neemt als het ware de functie van de placenta over.

Melk in overvloed

Als je baby direct na de geboorte op je buik ligt, zal ze je borst zoeken. Prolactine, het hormoon dat voor de melkaanmaak zorgt, stroomt in overvloed door je lichaam. Ook als je baby nog niet helemaal snapt hoe het moet, komt er toch melk. Zo helpt de natuur een handje bij het opstarten van de borstvoedingsrelatie. Vervolgens is het belangrijk dat je baby zo vaak kan drinken als ze wil. Dat zorgt ervoor dat je borsten begrijpen dat er flink wat melk nodig is. Als je dat nu goed op de rails krijgt, heb je daar de komende maanden plezier van!

Melk naar behoefte

Na een maand of twee zijn de melkklieren in je borsten gewend geraakt aan hun taak. Het prolactineniveau in je bloed is weer bijna zo laag als het was voor je zwangerschap, maar toch kun je nog steeds voldoende melk maken. Dat komt omdat de klieren nu worden aangestuurd door de vraag van je baby. Wil ze vaak drinken en drinkt ze de borst goed leeg, dan is er voldoende melk.

Melkgebrek?

Soms lijkt er ineens te weinig melk te zijn. In werkelijkheid is dit echter vaak een geleidelijk proces. Stiekem kreeg je baby steeds een beetje te weinig binnen. Misschien kwam dat doordat haar drinktechniek niet optimaal was of doordat ze niet vaak genoeg aan de borst ging. Stap voor stap is je lichaam zo begonnen de melkproductie naar beneden toe bij te stellen. In veel gevallen is dit proces omkeerbaar: vaker aanleggen geeft meer melk. Het belangrijkste is echter om dit te voorkomen. Leg daarom je baby in de eerste dagen en weken lekker vaak aan. Dat is goed voor je melkproductie en bovendien is het natuurlijk een heerlijke start van het moederschap!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Oproep recensie ‘De Melkfabriek’

Door Redactie GezondTotaal

Multivitamine: vervanger van groente en fruit?

Door Redactie GezondTotaal

Wel of niet te weinig voeding in moedermelk

Door Alita van Keulen-Roelofs

Mijn zoektocht: koemelkallergie en borstvoeding

Door Jessica Szabo

Reageer op dit bericht