Mijn zoektocht: koemelkallergie en borstvoeding

post afbeelding

Totaal onwetend was ik natuurlijk. Al dacht ik dat ik me op ALLES had ingelezen tijdens mijn eerste zwangerschap. Alle boeken die er waren verslonden over alles wat maar met de zwangerschap te maken had. Keurig ook diverse bijeenkomsten bezocht over onder andere bevallen in het ziekenhuis, kraamzorg en borstvoeding.

Toch niet overal op voorbereid

Toen het eenmaal zover was dat ik ging bevallen, bleken er wat onderwerpen te missen in mijn informatie. Zo beviel ik met een sectio (keizersnede) in het ziekenhuis met een pittige complicatie; een op tijd geboren kind kan dus ook in een couveuse komen! Dat wist ik dus niet. En ook dat zelf borstvoeden dan niet altijd lukt omdat je kindje niet voor niets in dat glazen ding ligt.
De ervaring was overdonderend. Dat is moeder-worden altijd al volgens mij. De manier waarop ik het ervaren heb, gaf het nog een extra dimensie.

Laat hem maar huilen

Eenmaal thuis na een kleine week, had ik een kindje wat nog niet zo sterk was. Gelukkig had ik nog een aantal dagen een fantastische kraamverzorgende die op haar laatste dag het voor elkaar had, ik kon 100% borstvoeding geven.
In de loop van de weken daarop ging hij steeds meer huilen, steeds minder slapen…, op het laatst sliep hij over 24 uur verdeeld maximaal 8 uur. Slopend dus! Echt hulp kreeg ik niet, het enige wat het consultatiebureau mij als advies gaf was: laat hem maar huilen! Sindsdien begrijp ik de term consternatiebureau ook beter.

Zelf op onderzoek uit

Het bleek een hele zoektocht en het schreeuwde mij bijna toe: koemelkallergie! Maar dit werd door het consultatiebureau ontkend. Ik gaf tenslotte borstvoeding. Uiteindelijk ben ik zelf op zoek gegaan naar informatie. Eigenwijs ben ik alle melkproducten uit mijn dagelijkse voeding gaan schrappen. Heel snel knapte mijn kleine man zienderogen op!

Over op kunstvoeding

Alleen uiteindelijk werd het me teveel. Ik was door de traumatische bevalling, de wekenlange slapenloze dagen en nachten, uitgeput. Ik koos met het schaamrood op mijn kaken voor aangepaste kunstvoeding. Het voelde echt als nederlaag.
Mijn zoon heeft nog lang last gehad van melkproducten. Inmiddels is het een tiener en is heeft hij geen koemelkallergie maar wel een lactose intolerantie.

Mijn persoonlijke tips

  • Ervaar je problemen met de borstvoeding, wacht dan niet te lang om een lactatiekundige in te schakelen.
  • Voel je je onzeker in je rol als moeder? Zoek contact met andere moeders via een Facebook groep, of bezoek een MamaCafé. Ervaringen uitwisselen is zo ontzettend fijn!
  • Heb je meer nodig dan alleen ervaringen uitwisselen met andere moeders, omdat je niet goed in je vel steekt, zoek dan contact met een professional. Via de huisarts, consultatiebureau of een (vrouwen)coach gespecialiseerd in werken met moeders.
  • Volg ALTIJD je gevoel! Jij als moeder hebt het antwoord in je. Ook al lijkt de omgeving iets anders te vinden. Als je gevoel zegt dat er iets niet klopt, geef dan niet op!

GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Oproep recensie ‘De Melkfabriek’

Door Redactie GezondTotaal

Hooikoorts: zo herken je deze allergie

Door Redactie GezondTotaal

Multivitamine: vervanger van groente en fruit?

Door Redactie GezondTotaal

Wel of niet te weinig voeding in moedermelk

Door Alita van Keulen-Roelofs

Reageer op dit bericht