Maakt het iets uit, hoe oud je ongeboren kind was? Volgens sommige mensen mag je pas treuren bij drie maanden. In dit artikel lees je quotes van vrouwen die mijn enquête rond miskramen invulden.
Drie maanden?
Soms lijkt het of je er geen verdriet van mag hebben als je pas kort zwanger was. Soms lijkt het maar beter om te doen alsof de miskraam niet belangrijk was. En misschien is dat voor sommige vrouwen ook echt zo. Enkele moeders aan het woord over hun vroege miskraam.
- ‘De zwangerschap was nog zo pril.’
- ‘Niet echt relevant, want was na zes weken al.’
- ‘Het is geen issue omdat het een heel vroege miskraam was.’
- ‘Het waren miskramen in de eerste drie maanden en dan is het nog niet eens zichtbaar.’
Vroege miskraam?
De ervaring leert dat zo’n grens moeilijk te trekken is. Hoe lang je zwanger was, is niet per se bepalend voor hoe je het ervaart. Soms doet een vroege miskraam er ook toe, zeker op het niveau van de ziel. Soms is zelfs een embryo uit een ivf-traject waar je niet mee verder ging, ook van belang. Voor de ouders en ook voor eventuele andere kinderen. Of die nu eerder of later geboren worden.
Lees mee wat deze moeders zeggen:
- ‘Ook dit kindje, hoe klein ook (9 weken), is er geweest en hoort bij ons.’
- ‘Ik heb het de oudste wel een keer verteld omdat hij uit dezelfde ivf geboren is.’
- ‘Omdat ik het belangrijk vind dat ze weten dat zij niet mijn enige kinderen zijn.’
- ‘Dat kindje maakt deel uit van mijn leven, en ook (indirect) van het hunne.’
- ‘Het is ook hun zusje.’
Ervaring in verbinding
Miriam richt zich in haar praktijk MirreMaan op de verbinding met ongeboren kinderen. Miriam geeft workshops voor vrouwen die ooit een miskraam hadden. Daarnaast begeleidt ze familieopstellingen en retraites. Haar e-boek ‘Had je ooit een miskraam?’ kun je gratis downloaden op www.mirremaan.nl.
Reageer op dit bericht