Moe? Verhoog je energieniveau!

post afbeelding

Pfffffff… Zucht, kreun, steun

Herken je dit: Je komt moeilijk uit bed. En rolt er zelfs ’s avonds weer doodmoe in. Overdag ben je niet vooruit te branden, je sleept je voort, zuchtend en kreunend. Alles, maar dan ook alles kost je energie.

Misschien herkende je in het geheel niet in het voorgaande. Mijn complimenten!

Bracht de tekst je aan het twijfelen? Misschien merk je het al niet eens meer. En heb je je erbij neergelegd…

Herken je het? Er is sprake van ‘een laag energieniveau’ en dat kan leiden tot allerlei klachten.

Vermoeidheidsklachten beperken je

Een laag energieniveau herkennen huisartsen als vermoeidheid of moeheid. Het weerstandsvermogen is laag door overbelasting van het lichaam. Van de Nederlandse bevolking heeft een derde last van vermoeidheid. En 16% van de huisartsbezoeken heeft te maken met vermoeidheid. En ja, ook ik heb wel eens last van een dipje (en dan neem ik direct mijn leefwijze onder de loep).

Ons energieniveau volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)

Jing (veelal vertaald als Essentie) is volgens de TCM een pure en kostbare basis-substantie die opgeslagen ligt in onze nieren. Zij stroomt door het hele lichaam (waaronder de meridianen of energiebanen). Jing vormt de bron voor onze energie-huishouding en bestaat uit:

  • Prenatale of Voorhemelse Jing
  • Post-natale Jing
  • Nier-Jing

Stel je eens een oplaadbare batterij voor…

Het Voorhemelse Jing krijgen we mee van onze ouders tijdens de conceptie. Het bevat een stukje Jing van beide ouders. En het bepaalt de constitutie en de vitaliteit. De gezondheidstoestand van beide ouders op met moment van conceptie en het verloop van de zwangerschap bepalen direct de ‘kwaliteit’ en ‘kwantiteit’ van de Voorhemelse Jing. Bij de geboorte beschikt dus elk individu over een vaste hoeveelheid prenatale Jing die niet is aan te vullen (dit is niet-oplaadbare energie).

vermoeidheid-batterij Jing

Post-natale Jing of Nahemelse Jing wordt tijdens ons leven gevormd uit de Qi, hetgeen uit je voeding wordt gekregen. Gezonde voeding vormt dus een belangrijke rol bij de kwaliteit van het Jing. Nahemelse Jing vitaliseert voortdurend de Voorhemelse Jing. Deze vorm van Jing is dus constant aan te vullen (= oplaadbare energie).

Nier-Jing ontstaat uit de synthese van Pre- en Postnatale Jing en opgeslagen in onze nieren (Ming Men).

Jing (Essentie) controleert tal van essentiële lichaamsfuncties, o.a. de groei, ontwikkeling en voortplanting van het lichaam. Vermindert Jing, dan licht het Shén (Geest of Spirit) niet meer zo op.

Verhoog je energieniveau door de juiste voeding

Uit het voorgaande blijkt dat een laag energieniveau wordt bepaald door verschillende factoren.

Volgens de TCM is ons lichaam gemaakt voor 2 functies, nl. om ons voort te planten en het te voeden. Voeding is de energiebron voor het lichaam! Een disbalans in voedingsstoffen kan het energieniveau gigantisch verlagen.

Kijkend naar dit gegeven kun je je ook afvragen waarmee je je voedt. Doe je dat met een gezond, en evenwichtig voedingspatroon? Én met positieve gedachten? Of heb je last van belemmerende overtuigingen? Of stress?

Voeding

Bij een verlaagd energieniveau is het goed om de volgende geneeskrachtige voeding te gebruiken: bieten, wortel, pecannoten, komkommersap, wortelsap, rauwe eidooier.

Het volgende kun je beter laten staan: gedenatureerd (het eigen karakter verloren hebbend), bewerkt, geconserveerd en ingeblikt voedsel; gekookt en gebraden vlees.

Vermijd stress

Stress is niet alleen iets wat je overkomt. Vaak doe je dit jezelf aan. Ons leven wordt regelmatig overheerst door het woord ‘moeten‘. En moeten ontspant niet echt! Mocht je stress ervaren, ben je er dan van bewust dat je niet in ‘het hier en nu’ bent. Dit komt vaak door gedachten voor de toekomst. Of overpeinzingen van het verleden. Zeker de helft van het energieniveau wordt bepaald door de mate van stress waaronder iemand leeft. Hoe hoger die stress, hoe lager het energieniveau.

Tui-Na, Guasha en Cupping

De Traditionele Chinese Geneeskunde werkt met energiebanen (meridianen genaamd) in het lichaam. De TCM gaat ervan uit dat mensen met een zwak gestel, o.a. vermoeidheid, last hebben van een blokkade in de meridianen. Therapieën zoals Tui-Na, Guasha en Cupping helpen de energiebanen vrij te maken en langs die weg het energieniveau te verhogen. Voor meer informatie over deze therapieën, kijk eens op mijn website.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

4 tips: zo maak jij je kind energiebewust

Door Gast Blogger

Zo raak jij op vakantie minder snel aan de diarree

Door Gast Blogger

Bah! Op vakantie met een koortslip

Door Gast Blogger

Afvallen: samenspel van bewegen en gezond eten

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht