Mondkapjes, omdat het moet!

post afbeelding

In Nederland is het momenteel (november 2020) verplicht om een mondkapje te dragen in het OV, in een touringcar, in een vliegtuig en op een luchthaven. In alle openbare ruimtes wordt dringend aanbevolen een mondkapje te dragen ter preventie. Bij openbare ruimtes moet je denken aan een gemeentehuis, museum of winkel, eigenlijk iedere overdekte plaats waar meerdere mensen samenkomen.

Indien je geen mondkapje draagt op een plaats waar dit verplicht is, kan je een boete worden opgelegd. Op plaatsen waar het dringend wordt aanbevolen, kan je op je gedrag worden aangesproken. Zo kan een winkelier jou de toegang tot zijn winkel ontzeggen als je geen mondkapje draagt. De term ‘dringend aanbevolen’ geldt zolang er nog geen wet is aangenomen die het mogelijk maakt om ook in openbare ruimtes mondkapjes verplicht te stellen.

Waarom een mondkapje?

In wetenschappelijke kringen in ons land is er lang gediscussieerd over het nut van het dragen van mondkapjes. Nog steeds wordt het afstand houden op minimaal 1,5 meter in Nederland als meer effectief beschouwd dan het dragen van een mondkapje. Maar er wordt ook erkend dat het niet altijd mogelijk is om voldoende afstand te houden, dat geldt in het OV, maar ook vaak in openbare ruimtes.

Mondkapjes voor particulieren in ons land zijn altijd niet-medische exemplaren, omdat de medische mondkapjes zijn voorbehouden aan de zorg. Een niet-medisch mondkapje is met name geschikt om derden te beschermen. Iemand die besmet is met het virus zal minder daarvan verspreiden als hij of zij een mondkapje draagt. Het gebruiken van een mondkapje beschermt de drager daarvan echter niet tegen het Corona-virus indien deze gedurende langere tijd in aanraking komt met iemand die besmet is met deze ziekteverwekker.

De soorten niet-medische mondkapjes

1. Neopreen mondmaskers

Neopreen is materiaal dat ook wordt gebruik voor onder andere duikpakken en medische handschoenen. Een mondkapje van Safe Save is dan ook spatwaterdicht, maar zeker comfortabel in het dragen. Een dergelijk masker is wasbaar en gaat wel 1.000 wasbeurten mee. Kijk op safe-save.nl voor de beschikbare modellen in de prijzen.

2. Wegwerp-exemplaren

Er zijn vele merken, soorten en kleuren beschikbaar. In het algemeen is er sprake van meerdere dunne lagen stof. Deze mondkapjes zijn ook bedoeld op eenmalig te dragen en dienen na gebruik bij het afval te worden gegooid. Het is daarbij uiterst belangrijk om uitsluitend de bevestigingen voor het oor aan te raken, omdat de kapjes zelf uiteraard virussen kunnen bevatten na gebruik. Het draagcomfort is zeer wisselend en persoonlijk. Voor veel mensen is langdurig gebruik behoorlijk onaangenaam. De prijzen zijn in het algemeen laag, zodat je meerdere merken kan testen als je hier de voorkeur aan geeft.

3. Katoenen mondmaskers

Er zijn wasbare katoenen mondmaskers is diverse soorten, kleuren en prijzen. Omdat ze wasbaar zijn, kunnen ze meerdere keren worden gebruikt. Hierbij geldt ook dat er voorzichtig mee moet worden omgegaan en het materiaal van de mondkapjes niet moeten worden aangeraakt. Wassen doe je op 60 graden. Meestal is een mondkapje van katoen na een tiental wasbeurten wel versleten


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Dit zijn drie migrainetriggers en zo voorkom je ze

Door Redactie

De leukste speelgoedwinkel voor volwassenen

Door Redactie

5 tips om je opgeblazen gevoel aan te pakken

Door Redactie

Wat zijn injectables eigenlijk?

Door Redactie

Reageer op dit bericht