Multivitamine: vervanger van groente en fruit?

post afbeelding

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, door gevarieerd te eten hebben de meeste mensen hebben geen extra vitaminepillen nodig. Een multivitamine (voedingssupplement) is ook geen vervanging voor gezond eten. Door dagelijks verschillende soorten groente en fruit te eten krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Sommige vitamines of mineralen zijn bij langdurig (te veel) gebruik zelfs schadelijk.

Groente en fruit

Groente en fruit leveren in verhouding weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Het is ook een bron van koolhydraten. Daarnaast bevatten groente en fruit een groot aantal zogenaamde bio-actieve stoffen. Dit zijn: carotenoïden, lycopenen en flavonoïden. Ook bevat het veel water en voedingsvezels en dat zorgt voor een vol gevoel.

Verhogen weerstand

Het is niet aangetoond dat het slikken van vitaminetabletten in de wintermaanden helpt je weerstand te verhogen en/of minder snel ziek te worden.

Kinderen en ouderen

Voor een aantal groepen mensen is het raadzaam om wel extra vitamines te slikken.

Advies om elke dag vitamine D slikken geldt voor:

  • Kinderen tot 4 jaar
  • Zwangere vrouwen en vrouwen ouder dan 50 jaar
  • Ouderen en mensen met een donkere huid

En verder:

  • Veganisten: vitamine B12
  • Vrouwen die zwanger willen worde: extra foliumzuur
  • Bij borstvoeding: geef de baby 3 maanden een vitamine K-supplement. Dit geldt ook voor baby’s die minder dan 500 ml kunstmatige voeding per dag drinken.

Wat is een voedingssupplement

In supplementen zitten meestal synthetische of industrieel geproduceerde vitamines, mineralen of bioactieve stoffen. Ze werken hetzelfde als natuurlijke vitamines die in het eten zitten. Een verschil is dat je lichaam de voedingsstoffen die in pillen zitten makkelijker opneemt dan die uit het eten.

Voedingssupplementen zijn er in allerlei vormen: pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes. Ze gelden als aanvulling op de dagelijkse voeding. Er zijn gemiddeld gezien 3 types:

  • Supplementen met maar 1 vitamine of mineraal
  • Multisupplementen: combinatie van vitamines of van vitamines en mineralen (denk aan een multivitaminetablet of vitamine B-complex)
  • Nutraceuticals: dit zijn bioactieve stoffen in de vorm van een voedingssupplement

Bron: Voedingscentrum


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Oproep recensie ‘De Melkfabriek’

Door Redactie GezondTotaal

Roomboter of Margarine: de meningen en feiten

Door Redactie GezondTotaal

Wel of niet te weinig voeding in moedermelk

Door Alita van Keulen-Roelofs

Mijn zoektocht: koemelkallergie en borstvoeding

Door Jessica Szabo

Reageer op dit bericht