Na HELLP syndroom nog jaren concentratieproblemen

post afbeelding

Vrouwen die (pre-)eclampsie en/of het HELLP-syndroom hebben gehad, ervaren vaak nog jaren na hun bevalling geheugen- en concentratieproblemen. Soms verdwijnen deze zelfs nooit meer helemaal. Lichamelijk voel je je redelijk hersteld, maar toch lijkt het wel alsof je veranderd bent.

Door: Elly Arts namens Hart voor Hellp

Persoonlijke ervaring

Na bijna 4 jaar ervaar ik deze problemen zelf nog steeds. Ik moet letterlijk alles opschrijven wil ik niks vergeten. Dit hoefde ik voor mijn zwangerschap niet, ik was een wandelende agenda. Mijn concentratie is ook niet de beste meer. Ik kan me niet focussen op een gesprek als er om me heen van alles gebeurt.

Helaas ben ik niet de enige die deze klachten ervaart. Uit lotgenotencontact blijkt dat heel veel vrouwen met deze klachten rondlopen.

Onbegrepen

Er is nog weinig bekend over deze klachten. Vaak worden ze niet of nauwelijks erkend door artsen. Of ze worden afgedaan als ‘zwangerschapsdementie’. Mensen begrijpen niet waarom het zo lang duurt voor je weer de oude bent. ‘Je zal nu inmiddels toch wel hersteld zijn? Dit kan niet meer van (pre-)eclampsie en/of HELLP-syndroom komen. Dat is na je bevalling over.’ Dat maakt je wens eens verdrietig.

Platform voor lotgenoten

Dit alles heeft mij er toe gebracht een platform op te zetten voor vrouwen die (pre-)eclampsie en/of het HELLP-syndroom hebben gehad. Samen met vier andere vrouwen en een partner geven wij vorm aan Hart voor HELLP. Via onze website en onze Facebook-pagina bieden we informatie en delen we lotgenotenverhalen en in onze Facebook-groep kunnen vrouwen hun verhaal en vragen kwijt.

Informatiedag

Op 18 februari 2017 organiseren wij in samenwerking met het transmuraal vrouwen dagcentrum in het MUMC+ (Maastricht) een lotgenoten-informatiedag met een programma vol informatie over het onderwerp (pre-)eclampsie en HELLP-syndroom.

Heeft u of iemand in uw naaste omgeving (pre-)eclampsie en/of het HELLP-syndroom gehad en wilt u hier graag meer over te weten komen? Meldt u zich dan hier aan. Hier vindt u ook het programma van deze dag.

Mocht u zijn verhinderd of niet bij de bijeenkomst zijn geweest en u wilt meer weten, neem dan contact op met Hart voor Hellp.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Masturberen in bijzijn van je partner. Doe jij dat?

Door Astrid Kremers

Herken de 7 symptomen van zwangerschapsziekte HELLP

Door Redactie GezondTotaal

Steun bij stoppen met roken als je zwanger bent

Door Denise Hilhorst

Sterke bekkenbodemspieren belangrijk voor goede seks

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht