Nachtrust problemen? 12 tips om goed te slapen

post afbeelding

Heb jij moeite om ’s avonds in slaap te komen? ’s Nachts ineens klaarwakker? Dat komt regelmatig voor. Deze 12 praktische tips helpen je bij een goede nachtrust.

Invloed van eten op je slaappatroon

Dat de cafeïne in koffie en sommige theesoorten je slaapritme kunnen verstoren, dat weten veel mensen intussen wel. Ook later op de avond nog veel eten heeft dit effect, omdat je lichaam dan nog erg druk is met spijsvertering. Wat wel helpt? Het positieve effect van kamillethee kende je waarschijnlijk al, maar wist je dat bananen, kalkoen, amandelen, havermout en honing ook goed kunnen helpen?

Zo weinig mogelijk ‘schermtijd’ voor het slapen

Uit onderzoek is gebleken dat elektronische media (televisie, computer, iPad, e-reader of telefoon) voor het slapengaan je nachtrust ernstig verstoren. Door het licht van de apparaten wordt je brein gestimuleerd, terwijl de mens van nature bij zonsondergang slaperig wordt.

Het belang van een goede matras

Een matras en hoofdkussen moeten de hele nacht je lichaam en hoofd goed ondersteunen. Belangrijk dus dat je hier geen last van hebt. De keuze van een matras wordt meestal bepaald aan de hand van je slaaphouding (rug, zij of buik), je gewicht, gevoelstemperatuur, eventuele specifieke slaapproblemen en natuurlijk je persoonlijke voorkeur voor hardheid en materiaal. Ben je een zijslaper? Bekijk dan de test van Slaapstart.nl om het beste matras voor zijslapers te kiezen.

Zorg voor ontspanning ‘s avonds

’s Avonds moet je hoofd voor het slapengaan je hoofd leeg zijn. Stress zorgt voor een verstoring van de nachtrust, omdat je het idee hebt dat je nog dingen moet doen. Het helpt om deze taken (zolang redelijk) af te ronden, of in ieder geval overzichtelijk op papier te zetten zodat je er de volgende dag mee aan de slag kunt. Om te ontspannen kun je ook denken aan meditatie, yoga of een massage.

Maak je slaapkamer echt comfortabel

Een donkere en stille slaapkamer geeft echt de beste nachtrust. Eventueel licht van buiten kun je gemakkelijk tegenhouden met verduisterende gordijnen. Bedek lichtbronnen binnen zoals lampjes van apparaten die op stand-by staan, stekkerdozen en de wekker. Geluiden zijn moeilijker tegen te houden, maar gelukkig bestaan er oordopjes.

De invloed van de temperatuur in de slaapkamer

Voorkom dat je slaapkamer te warm wordt door zonnestraling overdag tegen te houden met screens of zonneschermen. Ook kun je denken aan een ventilator of airco (helpt ook direct tegen muggen), en beddengoed dat past bij het seizoen en je gevoelstemperatuur. De ideale temperatuur ligt tussen de 16 en 20 ˚C.

Alcohol is geen goed slaapmiddel

Sommige mensen zweren bij een ‘nightcap’. Hoewel alcohol je kan helpen in slaap te vallen, zorgt het ook voor verstoringen in je slaappatroon. Hierdoor slaap je onrustiger en kun je ’s nachts wakker worden.

Nicotine verstoort de nachtrust

Nicotine wordt vaak als middel om te ontspannen gezien, maar slechts weinigen realiseren zich dat het juist een stimulerend middel is. Nicotine heeft hetzelfde effect als cafeïne op je lichaam, en maakt je scherper en alerter waardoor je minder goed kunt slapen.

Dimmen van het licht zet aan tot slapen

Van oorsprong zijn wij mensen zo geprogrammeerd dat we vlak na zonsondergang gaan slapen. Fel licht daarentegen zegt tegen ons lichaam dat het tijd is om op te staan en in actie te komen. Wanneer je je lampen thuis 2 à 3 uur voor bedtijd al dimt, geeft dit je biologische klok een seintje tot nachtrust.

Word ’s ochtends rustig gewekt

Bij voldoende slaap zou iedereen op een natuurlijke manier ’s ochtends wakker kunnen worden. Als dit ook bij jou (net zoals velen) niet het geval is, zorg dan tenminste dat je wekker een rustig melodietje heeft of steeds meer licht genereert. Het ‘alarmerende’ geluid van ouderwetse wekkers kunnen namelijk angst en benauwdheid oproepen of een beklemmend gevoel geven.

Niet te actief bewegen ’s avonds

Veel mensen sporten ’s avonds doordat ze er overdag geen tijd voor hebben. Hoewel regelmatig bewegen uiteraard goed voor je is, kan een intensieve work-out in de avond echter juist een negatief effect op je slaapritme hebben, doordat je meer energie krijgt. Een wandeling of andere rustige beweging rond zonsondergang activeert je biologische klok wel op de juist wijze.

Luister naar je lichaam

Je lichaam geeft uiteindelijk zelf wel aan wat het nodig heeft. Ga dus slapen zodra je moe wordt. Niet eerder, want dan is je brein nog niet voldoende tot rust gekomen. Mocht je binnen 15 tot 20 minuten niet slapen, dan kun je beter opstaan en nog even iets anders gaan doen. Doe als je wel moe bent ook direct het licht uit. Zo kom je niet in de verleiding nog te gaan lezen of tv te kijken, waardoor je hersenen weer geactiveerd worden.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Goede verlichting helpt je te ontspannen

Door Gast Blogger

Gewicht en slaap

Door Vera Wisse

Laat me slapen!

Door Gediz Turan

Reageer op dit bericht