Natuurlijke of kunstmatige zuigelingenvoeding

post afbeelding

Borstvoedingsdeskundige Marianne is ‘ambassadeur’ voor natuurlijke voeding. In deze blog geeft zij haar visie en licht ze de spelregels toe rondom kunstmatige voeding. We zijn benieuwd naar jouw mening en ervaring!

Het beste voor je kind

Wanneer je zwanger bent of wanneer je net een kind hebt gekregen, ben je heel beïnvloedbaar. Je wilt zoals de meeste ouders het beste voor je baby. Je leest je in, volgt voorlichtingsbijeenkomsten en praat met andere (aanstaande) ouders. Dan ontdek je al snel dat er heel wat verschillende meningen bestaan over wat goed is voor je kleintje. Eén van die onderwerpen is de voeding voor je kind. Dat weten de fabrikanten van kunstmatige zuigelingenvoeding en ze maken gretig gebruik (of misbruik?) van je onzekerheid. Ze proberen invloed uit te oefenen op jouw keuzes.

Wat zegt de WHO-code

Ga je met je baby een borstvoedingsrelatie aan of geef je kunstvoeding uit de fles? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is van mening dat er meer dan voldoende wetenschappelijke onderbouwing bestaat voor borstvoeding als de normale, gezonde voeding voor pasgeborenen en ze vindt dat die voeding bescherming waard is. Valse claims en misleidende strategieën om moeders overal ter wereld van borstvoeding te laten afzien zijn daarom niet toegestaan. Nog steeds veroorzaken die echter wereldwijd de sterfte van zo’n 1,5 miljoen kinderen per jaar. Daarnaast worden er heel veel kinderen (ernstig) ziek omdat ze geen borstvoeding krijgen.

Aanbiedingen niet toegestaan

De WHO nam daarom in 1981 de ‘Internationale Gedragscode voor de marketing van vervangingsmiddelen voor moedermelk’ aan. Deze code beschrijft de verantwoordelijkheden van overheden, zorgverleners en bedrijven om borstvoeding te beschermen, bevorderen en ondersteunen. De WHO-code gaat over de marketing, dus niet over de verkoop van kunstvoeding, flessen en spenen. Je kunt deze producten gewoon kopen, maar er mag, net als voor tabakswaren, geen reclame voor worden gemaakt. Kunstvoeding mag niet in de aanbieding zijn, omdat dat klanten zou kunnen verleiden het spul te kopen, terwijl de baby is gebaat bij lang borstvoeding.

Gezond opgroeien

Veel mensen denken ten onrechte dat de WHO-code tegen kunstmatige zuigelingenvoeding is. De WHO-code is enkel bedoeld om te zorgen dat kinderen veilige voeding krijgen en niet ziek worden van wat ze krijgen. Het is dus ook de bedoeling dat kunstmatige zuigelingenvoeding aan minimale kwaliteitseisen voldoet en niet te duur is. Beter dan aanbiedingen zijn dan ook lagere prijzen over de hele linie voor degenen die kunstvoeding nodig hebben.

Nog mooier is het echter als jij en je baby samen van een fijne borstvoedingsperiode kunnen genieten. Alle gezonde effecten van borstvoeding voor zowel moeder als kind… daar zou ik nu juist wel wat méér marketing voor willen zien!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Oproep recensie ‘De Melkfabriek’

Door Redactie GezondTotaal

Multivitamine: vervanger van groente en fruit?

Door Redactie GezondTotaal

Wel of niet te weinig voeding in moedermelk

Door Alita van Keulen-Roelofs

Mijn zoektocht: koemelkallergie en borstvoeding

Door Jessica Szabo

Reageer op dit bericht