Nieuwe behandeling melanoom

post afbeelding

Enige tijd geleden las ik een artikel over het behandelen van een melanoom met het herpesvirus. Dat was voor mij reden om een artikel te schrijven over ‘huidplekjes’. Het aantal mensen met een melanoom neemt toe. In mijn praktijk let ik daarom hier extra op en geef adviezen over het herkennen van dit soort verdachte plekjes.

De behandeling

Allereerst kort iets over de behandeling met het herpesvirus. Juist vanwege deze bijzondere combinatie, trok het mijn aandacht. Eenvoudig gezegd is het virus zo aangepast dat het kankercellen doodt en tegelijk het eigen afweersysteem stimuleert. Het is daarom een vorm van immuuntherapie. Het virus wordt in het melanoom gespoten. Het virus vermenigvuldigt zich razend snel. Zodra de kankercellen vol met virusmateriaal zit, ontploffen ze bij wijze van spreken.

Lees hier het hele artikel.

Wat is een melanoom

Een melanoom is een zeer agressieve vorm van huidkanker. Ze zaaien snel en ook makkelijk uit. Als er sprake is van uitzaaiing, dan zijn melanomen moeilijk behandelbaar.
Er lopen onderzoeken rondom immuuntherapie en er zijn reeds enkele vormen beschikbaar die het behandelen iets makkelijker maakt. Ook zijn er onderzoeken en behandelingen rondom genetische fouten die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van melanomen.

Toename aantal melanomen

Jaarlijks krijgen volgens het Antoni van Leeuwenhoek ongeveer 5.500 mensen in Nederland te maken met een melanoom. Er zijn meerdere oorzaken voor de toename van melanomen en andere vormen van huidafwijkingen. Bekende oorzaken zijn:

  • In het verleden lag men regelmatig onbeschermd in de zon. De schade die toen is aangericht, is ‘opgeslagen’ in de huid. Het was vroeger niet bekend dat de zon zoveel schade kon aanrichten.
  • Populariteit van zonnebanken waardoor mensen extra veel UV straling op de huid krijgen. Zonnebanken bevatten ook straling die kankerverwekkend kan zijn. Zonnebanken staan daarom op de lijst van kankerverwekkend.
  • Mensen hebben meer vrije tijd en staan daardoor meer bloot aan zonnestraling.

Herkennen van plekjes

In mijn praktijk ben ik zeer scherp op het herkennen van huidafwijkingen. Gelukkig vormen niet alle plekjes op termijn huidkanker. Zodra ik een verdacht plekje zie, verwijs ik deze cliënt naar de huisarts. Die kan beoordelen of mijn cliënt naar de dermatoloog (huidarts) doorverwezen moet worden.

Wil je zelf plekjes herkennen?

Als je een plekje hebt en je wilt meer weten, check dan eens deze site voor afbeeldingen van verschillende vormen van huidkanker. Bij twijfel altijd je huisarts raadplegen.
 


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

De belangrijkste wijzigingen van de zorgverzekering 2018 in beeld

Door Gast Blogger

‘Maar ik zit nooit in de zon’

Door Judith Doodeman

Wit is het nieuwe bruin

Door Verena Germeraad

Huidkanker: een chronische ziekte?

Door mw. dr. V. Heydendael

Reageer op dit bericht