Nooit meer keukenstress: 6 handige foodhacks

post afbeelding

Voor je staat en fruitschaal vol kleurrijke vitaminebommen en niets lijkt jou nog in de weg te staan om de ultieme fruitsalade samen te stellen. Helaas blijken je appels nog lang niet rijp en weet je dat mango’s je vaker plakkerige handen opleveren dan mooie blokjes. Uit wanhoop wijk je uit naar het laatste stukje stokbrood van gisteren. Als dat harder blijkt te zijn dan de muren van je keuken, dan is de moed je wel zo’n beetje in je schoenen gezakt.

Gelukkig zijn er voor dit soort kleine keukenergernissen eenvoudige oplossingen, zodat je jezelf nooit meer tot eens soort van wanhoop drijft.

Mango’s snijden als een pro

Het kookboek heeft plaats gemaakt voor de smartphone en tablet: snel en makkelijk een recept opzoeken. Je wil natuurlijk niet dat dit soort apparatuur heeft te lijden onder je kookkunsten. Neem bijvoorbeeld een mango. Op het eerste gezicht lijkt een mango het ideale stuk fruit. Maar het snijden ervan levert vrijwel altijd een kliederboel op. Terwijl het vruchtvlees aan je vingers plakt, druipt het sap overal waar je het niet wilt hebben. Er zijn genoeg hoesjes die je smartphone er tegen beschermen, maar je kleren zijn toch echt aangewezen op de wasmachine.
De volgende keer kun je het beter anders aanpakken. Snijd de mango door de lengte in tweeën en leg beide helften met de schil op een snijplank. Met een scherp mesje snijd je vervolgens ruitjes in het vruchtvlees zonder de schil door te snijden. Duw de schil vervolgens naar binnen en er ontstaan perfecte mangoblokjes die je zo van de schil haalt.

Perfect getimede avocado’s

Avocado’s staan bekend als multifunctionele smaakmakers. Volledig terecht, want ze zijn niet alleen onmisbaar in je zelfgemaakte guacamole, maar zijn ook een welkome toevoeging aan vrijwel elke salade. Niet voor niets dat je er altijd wel een paar in huis hebt liggen. Een klein minpuntje is alleen dat je nooit precies weet wanneer ze rijp zijn. Knijpen in een avocado geeft alleen een grove indicatie en is lang niet altijd even betrouwbaar. Haal in plaats daarvan het kleine pitje aan de bovenkant, waar ooit het steeltje heeft gezeten, weg. Als het kuiltje wat achterblijft bruin is, is de avocado overrijp en kun je beter een andere pakken. Is hij lichtgekleurd? Dan is je timing perfect en is hij klaar om te verdwijnen in je nieuwste gerecht. Gebruik je in je keuken je tablet? Zet deze dan met een houder op het aanrecht, zodat je het recept goed kunt lezen en laat het watertanden maar beginnen!

Sneller rijp

Hoewel we het genot van een gevulde fruitschaal goed kunnen waarderen, weten we ook allemaal welke frustraties het soms oplevert. Als jij zin hebt in een perzik, zijn alleen de peren rijp en de kiwi’s waar je zo naar hunkert, zijn na een week wachten nog steeds niet klaar om opgegeten te worden. Een simpele plastic zak is in dit geval een ware tijdmachine. Stop er je onrijpe fruit in samen met een banaan om het rijpingsproces te versnellen. Wacht tot de banaan zijn wonder verricht en zet je tanden in een sappige perzik.

Houd het droog met uien

Terwijl we als kind dachten dat Bambi de grootste tranentrekker was, weten we inmiddels wel beter. Bij het snijden van uien houden zelfs de stoerste kerels het niet droog. In Japan schijnen ze daarom met duikbrillen op te koken. Het schijnt te werken, maar wij vinden onze eigen tip toch een stuk praktischer. Leg de ui een kwartiertje voor het koken in de koelkast en je zult nergens last van hebben. De kou vermindert namelijk de activiteit van de enzymen die ervoor zorgen dat jij altijd met tranen op je wangen in de keuken staat.

Kroontjes en rietjes

Er bestaat niet veel fruit wat de friszoete smaak van aardbeien overtreft. Alleen dat ellendige kroontje, blijkt er toch nooit zo makkelijk af te gaan als je van tevoren had gehoopt. Wie het met een mesje probeert, houdt nauwelijks nog aardbei over, terwijl je met je vingers altijd wel wat groen laat zitten. Haal daarom eens een rietje uit de keukenla en je zult versteld staan van de mogelijkheden. Door hem precies in de onderkant van de vrucht te prikken en er dwars doorheen naar boven te duwen, krijg je de aardbei precies zoals je hem wilt hebben.

Een tweede leven voor brood

Een vers gebakken broodje kan het ideale begin van je dag betekenen. Helaas kan een dag later hetzelfde broodje al zo taai geworden zijn, dat zelfs de eenden in de vijver het zullen weigeren. Een simpele truc biedt gelukkig uitkomst. Besprenkel het brood met water en leg hem in een voorverwarmde oven van 180 graden. Vijf minuten later doet je broodje niet meer onder voor de verse exemplaren van de bakker om de hoek.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Avocado: van dipsaus tot broodbeleg

Door Irina Verwer

Reageer op dit bericht