Obesitas. Ik vind dat moeilijk te accepteren

post afbeelding

Op het gebied van diëten volgen, durf ik mijzelf wel een deskundige te noemen. Toen ik elf was ging ik voor het eerst met mijn moeder mee naar de diëtiste, zo heette dat toen nog. Hoeveel diëten heb ik sindsdien gevolgd? Het EDH-dieet, het brooddieet, Een leven lang fit, Atkins, eiwitshakes, het donkere dagen dieet, het koolsoepdieet, het gewoon-niets-eten-dieet (toen ik een puber was), het sapdieet, het twee-dagen-per-week-dieet. En dan ben ik vast nog wel een paar diëten vergeten.

Obesitas

In al die jaren zijn er alleen maar kilo’s bijgekomen. Inmiddels heb ik obesitas. Ik vind dat moeilijk te accepteren, maar ga nooit meer een dieet volgen. In plaats daarvan probeer ik mijzelf een gezonde levensstijl aan te leren. Ook dat gaat met vallen en opstaan, maar toch lijkt het te werken. Ik ben nu al meer dan een jaar stabiel, er komen geen kilo’s meer bij. En daar ben ik heel blij mee.

Gezonde levensstijl

Wat is een gezonde levensstijl? Dat zal per mens verschillend zijn, maar ik kan wel vertellen wat het voor mij betekent. Gevarieerd eten, met veel groente en veel eiwitten. Altijd ontbijten. Water en groene thee drinken. Elke dag bewegen, al is het maar de trap nemen of in mijn lunchpauze even buiten gaan wandelen in plaats van achter mijn bureau te blijven zitten. Een paar keer per week een wat langere wandeling. Af en toe hardlopen of zwemmen. Stress vermijden.

Genieten van lekkers

Bovenstaande opsomming lukt mij redelijk. Natuurlijk schieten het wandelen of zwemmen er wel eens bij in. Natuurlijk heb ik regelmatig stress. Natuurlijk heb ik uitspattingen. Onlangs ben ik heerlijk uit eten geweest met mijn man, en hebben we samen genoten van bier en bitterballen als voorafje. Eigenlijk zou ik dat niet moeten doen, maar hoe meer je jezelf verbied, hoe moeilijker het je jezelf maakt. Dus op dat soort momenten geniet ik bewust van het lekkers en van de gezellige avond met mijn man. De dagen erna ga ik weer wat meer bewegen en eet ik weer wat meer groente en fruit.

Kilo’s eraf?

Binnenkort ga ik weer een poging doen om wat kilo’s af te vallen, want dat is toch gezonder. De basis blijft de gezonde levensstijl, maar ik ga minder rijst en aardappelen eten en meer groente, vis en kip. En ik ga weer beginnen met een trainingsschema voor hardlopen. Zolang het maar niet op een dieet lijkt, want daar ben ik allergisch voor!

Dieet-moe

Dit is mijn persoonlijke ervaring. Ik kan mij voorstellen dat als je een paar kilo wilt afvallen, dat je dan ‘even’ een dieet gaat volgen. Bij mij is daar geen sprake van. Ook snap ik dat als je honderden kilo’s weegt, zoals bij de extreme afvalprogramma’s op televisie (Obese, My 600 lb-Life) er extreme maatregelen nodig zijn. Zoals een maagband of maagverkleining, een onderwerp waar ik liever niet over na denk.

Vrouw op de foto is een model (red.)


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Afvallen zonder dieet? Jazeker!

Door Gast Blogger

De zin en onzin van diëten

Door Vera Wisse

Obese overgewicht: hoe leg je dat je kinderen uit

Door Lena van den Berg

Stappenplan voor gezond afvallen

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht