Oerinstinct: raadgever voor goede voeding

post afbeelding

Een aantal weken geleden was ik op yoga-vakantie en had onder andere voor deze organisatie gekozen omdat er tijdens de vakantie ook aandacht besteed werd aan voeding. Eén van de belangrijke pijlers die ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit.

Ik ben weer wat weetjes rijker en dichter bij écht gezonde voeding. Goede voeding is van groot belang en gelukkig worden zich hier steeds meer mensen van bewust. Maar wat is nou precies goede voeding?

Super foods niet per se goede voeding

Handige marketeers zorgen ervoor dat we massaal voeding kopen die duur is en niet eens zo goed voor ons als dat men beweert. De inmiddels erg populaire super foods worden overal verkocht en rijkelijk ingeslagen. Tarwegras, lijnzaad en chiazaad voor in de smoothie, goji bessen voor in de salade en quinoa als vervanger voor aardappels en rijst.
Als je alleen al nadenkt bij het feit dat deze producten van nature niet in Nederland groeien en dus elders vandaan moeten komen, kun je bedenken dat ons gestel hier niet op ontwikkeld is. Daarnaast wordt het in zo’n grote getalen uit andere landen geïmporteerd dat de eigen bevolking zonder komt te zitten en ook nog eens onder invloed van wurgcontracten de voeding produceren. Als je het mij vraagt behoren deze producten dus niet tot goede voeding. Het is wel degelijk voedzaam, maar de manier waarop schaar ik niet onder goed voor de wereld en je lichaam.

Oervoeding of paleo

Ik hoor weleens mensen zeggen: ‘Eigenlijk weet ik ook wel wat wel en niet goed voor me is’. Wanneer je naar je lichaam weet te luisteren, geeft het ook aan waar het behoefte aan heeft. Je lichaam reageert op stoffen die het binnen krijgt. Dit ‘oerinstinct’ is leidraad voor goede voeding. Met name wat goed is voor jou. Helaas is dit instinct niet meer zo goed ontwikkeld als dat dit honderden jaren geleden was. Toen leefden mensen op instinct en aten ze wat goed voor ze was. Een goede reden om dit als leidraad te nemen voor goede voeding: ‘oervoeding’. Steeds meer mensen raken bekend met deze oervoeding, ook wel het paleo-voedingspatroon genoemd. Het is gebaseerd op vlees, vis, groente, fruit, ei, noten en zaden. Alles wat voor de landbouw in Nederland verkrijgbaar was uit de natuur.

Waar op letten

Je hoeft niet meer op zoek naar eten. Je kunt op elke hoek van de straat een supermarkt induiken om alle producten te kopen die je je maar kunt bedenken. Uit alle delen van de wereld worden producten ingekocht om ons te voorzien van zogenaamde ‘goede voeding’. Veel zit in pakjes en zakjes, is perfect van kleur en heeft een ongeschonden vorm.
Wat zijn zichtbare eigenschappen van goede voeding? Eet producten die eruit zien zoals ze van de boom, plant of uit de grond komen. Bewerkte producten zitten vaak verpakt, zijn voorgesneden of zijn vermengt met andere producten. Kies ervoor je eigen gerechten te maken in plaats van kant en klare gerechten te kopen. Je weet dan zeker wat er wel en niet in het gerecht zit. Verpakkingen laten helaas niet altijd helder zien wat er precies allemaal verwerkt zit in het product. Veel producten bevatten E-nummers en behoren niet tot goede voeding.

Eigenlijk is het dus heel simpel, luister naar je lichaam en eet onbewerkte producten, dan zit je goed!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Is teveel gezond eten wel zo gezond?

Door Gast Blogger

Voedingstrends of je nuchtere verstand gebruiken?

Door Jolanda Hamers

Obsessie voor gezond eten. Het bestaat.

Door Delicia Schaap

Nederlander trapt niet in zogenaamde superfoods

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht