Ojee, ik heb een verzakking!

post afbeelding

Ongeveer 25% van de volwassen vrouwen krijgt te maken met de gevolgen van een vaginale verzakking. Dat is wel een hoog percentage en toch hoor je er eigenlijk nooit iets in je omgeving over. Het is dus blijkbaar niet een onderwerp wat je gemakkelijk met andere vrouwen deelt. Jammer, want het is heel vervelend als je het hebt en het zou fijn zijn als je dit juist wel kunt delen met andere vrouwen.

Gelukkig bestaan er sites en zijn er fora waarop je je vragen kunt stellen, bv bij de speciale site voor verzakkingen: Prolaps

Wat is een verzakking?

Bij een verzakking kan de blaas, de darm of baarmoeder via de schede naar buiten zakken. Het is vaak een teken dat je bekkenbodem niet goed functioneert.

Wat is een baarmoederverzakking?

Bij een baarmoederverzakking is de baarmoeder (uterus) naar beneden in de vagina gezakt. Er zijn verschillende gradaties mogelijk: de baarmoeder kan tot halverwege de vagina zijn gezakt, maar ook kan de baarmoedermond naar buiten steken. Gelukkig wordt tegenwoordig meestal vroeg genoeg ingegrepen om deze laatste situatie te voorkomen. Deze aandoening kan problemen geven tijdens de geslachtsgemeenschap.

Klachten

Klachten als gevolg van een verzakking zijn vaak niet constant. Zo kan er ’s ochtends na het opstaan of na een periode van rust niets aan de hand zijn, maar kunnen er na een dag van inspanning klachten ontstaan. Er is dan sprake van een lage-rugpijn en een zwaar en drukkend gevoel in de buik of tussen de benen, evenals een toenemende vermoeidheid. Ook kan er sprake zijn van pijnlijk geslachtsverkeer.

Wat is er aan te doen?

Wanneer de baarmoedermond in de schede is gezakt, wordt vaak de hele baarmoeder verwijderd. Dit gebeurt vooral bij vrouwen na de overgang of bij hen die zeker weten dat ze geen kinderen meer willen. Er kan ook voor worden gekozen om de baarmoeder met kunststof banden aan het bekken vast te zetten; in dit geval kan de baarmoeder behouden blijven.

Is de verzakking nog niet zo erg, dan kan gekozen worden voor het trainen van de bekkenbodemspieren en het plaatsen van een vaginaal pessarium kan de oplossing zijn.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Het ene pilletje is het andere niet!

Door Colette Rombouts

Migraine? Hooikoorts? Een familieopstelling kan de oplossing zijn!

Door Miriam van Kreij

Een verzakkingsoperatie is geen matje!

Door Alec Malmberg

Dokter, helpt acupunctuur bij rugpijn?

Door W. Lin

Reageer op dit bericht