Oktober borstkankermaand

post afbeelding

Inhoudsopgave

Chemotherapie

Als huidtherapeut kom ik vaak in aanraking met mensen met borstkanker. Het begint al in het ziekenhuis waar ik mensen behandel die chemotherapie ondergaan. Door de chemokuur kunnen er allerlei huidproblemen ontstaan, zoals extreem droge huid, gevoelige huid, nagelveranderingen, acne, ongewenste haargroei en haaruitval. Ik geef de mensen meestal een ontspannende gezichtsbehandeling, adviezen over huidverzorging, advies over wenkbrauw tekenen en productadvies. Deze problemen zijn vaak tijdelijk van aard. Als de kuren voorbij zijn, verminderen de klachten meestal ook.

Wond- en oedeembehandeling

Na een borstsparende operatie of borstamputatie waarbij borsten verwijderd worden genezen de wonden soms slecht. Ook na radiotherapie kunnen wonden ontstaan. In samenwerking met de wonddeskundige uit het ziekenhuis behandel ik de wond door middel van lymfedrainage. Dit zorgt ervoor dat het overschot aan vocht sneller afgevoerd wordt en de wond sneller geneest. Als er ook nog lymfklieren tijdens de operatie zijn verwijderd kan er lymfoedeem (vochtophoping) ontstaan. Dit betreft vaak de arm aan de aangedane zijde, maar ook het borstgebied, schouder en okselgebied kan oedemateus zijn. Door middel van oedeemtherapie, combinatie manuele lymfdrainage, compressietherapie (zwachtelen), lymftapen, bewegingsoefeningen, huidverzorging en het aanmeten van een elastische kous wordt het oedeem behandeld.

Littekens

Na een borstsparende of borstamputatie kunnen er littekens ontstaan die verkleefd zitten, pijnlijk zijn of de afvoer van oedeem belemmeren. Door littekenmassages zorg ik ervoor dat het litteken minder vast komt te zitten, de pijn verdwijnt en de vochtafvoer bevorderd wordt. Als ondersteuning kan ik littekenpleisters en littekentape gebruiken.

Tepeltatoeage

Als er na een borstamputatie een borstreconstructie gedaan wordt door de plastisch chirurg, maak ik als afsluiting met medische tatoeage een tepelhoftatoeage. Hierbij worden pigmentstoffen op de plek waar de tepel moet komen ingebracht met een tatoeage-apparaat. Dit is de finishing touch na de borstreconstructie.

Luisterend oor

Er gebeurt heel veel in hel leven van iemand met borstkanker. Het gaat in een sneltreinvaart en kans om erover na te denken is er vaak niet als je bezig bent met behandelingen en kuren. Tijdens mijn behandelingen ben ik vaak een luisterend oor voor de patiënt. Ze kunnen hun verhaal bij mij kwijt, twijfels, angsten, praktische problemen en verdriet komen aan de orde. Ze gaan vaak opgelucht weer naar huis!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tepeltatoeage na borstreconstructie. De Kers op de Taart!

Door Judith Doodeman

Roken populair onder jongvolwassenen

Door Gast Blogger

Dilemma: slaan of geslagen worden

Door Verena Germeraad

Ik ben mijn kanker niet

Door Femke van Rossum (1973 - 2016)

Reageer op dit bericht