Omgaan met tegenslagen

post afbeelding

Soms kun je nog zo positief ingesteld zijn en ergens aan beginnen, invloeden van buitenaf kunnen het je nog weleens moeilijk maken. Ongevraagd komt er een extra uitdaging op je pad of wordt je zelfs tegengewerkt op weg naar het doel dat je wil bereiken. Niemand leidt een leven zonder tegenslagen, vroeg of laat krijg je tegenslagen te verwerken. Hoe je er mee omgaat is aan jou!

Wat laat je toe

Besef goed dat je tegenslagen niet kunt voorkomen. Wanneer je denkt je leven op de rit te hebben, komt er vast iets om de hoek kijken wat het gaat verstoren. Je kunt denken dat je je leven op orde hebt, maar sta niet raar te kijken als er juist dan iets gebeurt dat alles verandert. Als je van jezelf weet hoe je hier doorgaans mee om gaat, kun je er bewust voor kiezen welke invloed van buitenaf je toelaat en welke rol het gaat spelen in jouw leven.

Groeien of beschadigen

Wanneer je een tegenslag weet om te keren in een leermoment zal je er uiteindelijk sterker van worden. Je groeit ervan als persoon, voelt je sterker en kan de wereld weer aan. Als het je niet lukt om de uitdaging om te keren tot iets positiefs, zal het je enkel beschadigen. Het zal littekens achterlaten, dat doet het altijd. Maar blijven deze littekens je leven beïnvloeden of zijn het slechts herinneringen aan een zware tijd? Dit heb je zelf in de hand.

Vijf tips omgaan met tegenslag

Hoe blijf je nou positief als je een tegenslag te verwerken krijgt? Ik geef een 5 handreikingen om dit te bereiken.

1. Wat lukt wel
Wanneer er dingen mis gaan is het soms lastig om positief te blijven. Wat daarbij helpt is te kijken naar wat wel lukt in plaats van de nadruk te leggen op wat niet lukt. Kijk naar wat wel goed gaat en wat je wel hebt. Dat zorgt ervoor dat je positief ingesteld bent en je eerder weer in staat bent om met negatieve invloeden van buitenaf om te gaan. Laat je niet kennen en focus op hetgeen wel lukt.

2. Keer het om
De negatieve invloeden van buitenaf kunnen je beïnvloeden in wat je doet. Als je bijvoorbeeld televisie kijkt en er komt een reclame voorbij waarin iemand een chocoladetaart eet. Je krijgt spontaan zin in iets lekkers en loopt naar de kast. Je hebt misschien niet eens door dat dit komt door de reclame, je laat je ongemerkt beïnvloeden. Het leuke is dat dit ook andersom zo werkt. Wanneer je kijkt naar gezonde mensen die sporten en gezond eten, krijg je ook zin om gezond te zijn. Maak hier gebruik van en keer het dus om. Wanneer je jezelf niet kunt motiveren om gezond te leven, kijk dan naar anderen die dat wel lukt. Je maakt zo gebruik van positieve invloeden van buitenaf.

3. Toeval bestaat niet
Door te geloven dat alles met een reden gebeurt, kun je ook accepteren dat deze les blijkbaar voor jou bedoeld is. Het helpt mij enorm om te beseffen dat hetgeen op dat moment even niet zo fijn voelt, me toch gaat helpen uiteindelijk verder te komen. De tegenslag zal je een sterker mens maken.

4. Dichtbij jezelf
Wanneer het je lukt dichtbij jezelf te staan, zul je beter met tegenslagen om kunnen gaan. Je blijft in elke situatie jezelf en bent vol zelfvertrouwen. Wat hierbij helpt is mediteren. Door te mediteren haal je geluk van binnenuit, ondanks er invloeden van buitenaf spelen. Deze invloeden van buitenaf staan namelijk los van wie jij van binnen werkelijk bent. Investeer in jezelf door hier regelmatig tijd voor te maken.

5. Anders doen
Wanneer zich een tegenslag voordoet ben je wellicht geneigd om er constant mee bezig te zijn. Je denkt er de hele dag aan en bent aan het piekeren hoe je er zo snel mogelijk een weg in kunt vinden of kruipt in de slachtofferrol. Een goede manier om de tegenslag de baas te worden is door wat anders te gaan doen. Kom in beweging, je gaat je er goed door voelen en bent even nergens anders mee bezig. Zorg voor afleiding door bijvoorbeeld een vriendin op te zoeken. Ga lekker naar buiten voor een mooie wandeling en zet je favoriete muziek er bij op. Zorg dat je even helemaal ergens anders mee bezig bent. Dit zorgt ervoor dat je loskomt van het denkpatroon waar je in vastloopt.

Problemen aanpakken als uitdaging

Bepaal voor jezelf wat voor jou werkt. Laat je niet uit het veld slaan en zorg dat je veerkrachtig bent. Veerkrachtig ben je als je goed met tegenslagen op kunt gaan. Het zal ervoor zorgen dat je tegenslagen niet meer ziet als problemen maar als uitdagingen. Je gaat ze aan in plaats van dat ze je leven bepalen. Vanaf nu kijk je voor altijd anders tegen tegenslagen aan. Ga ervoor!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Zo raak jij op vakantie minder snel aan de diarree

Door Gast Blogger

Bah! Op vakantie met een koortslip

Door Gast Blogger

Vruchtbaarheid: de kwaliteit van sperma

Door Redactie GezondTotaal

Gezonde levensstijl: productiever op het werk

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht