Ontlastingsverlies; je zult het maar hebben

post afbeelding

Intake bekkenfysiotherapie

Als een vrouw zich meldt voor bekkenfysiotherapeutische begeleiding wordt eerst een uitgebreide intake gedaan waar in we alle “domeinen” bespreken met de patiënt om haar probleem zo helder mogelijk op tafel te krijgen.

Dit betekent dat als een patiënt zich meldt met urineverlies allereerst uitgebreid wordt stilgestaan bij alles wat met het plassen te maken heeft. Ook wordt goed uitgevraagd of er sprake is van verzakkingen en pijn bij het vrijen. Daarnaast is het goed om informatie te krijgen over het verloop van de bevalling en dan met name de persfase.

Verborgen leed

Zo ook enige tijd geleden; een 55-jarige vrouw meldde zich met urineverlies bij het hardlopen, een veelvoorkomend probleem. De huisarts had haar verwezen voor bekkenfysiotherapie. Een van de vragen tijdens de intake is altijd: heb je wel eens last van ontlastingsverlies of moeite met windjes ophouden?

En inderdaad: zij vertelde regelmatig ontlasting te verliezen, vooral zonder het te voelen. Zij had hier nog nooit over gepraat en schaamde zich erg voor dit probleem. Aandrang voor ontlasting kon zij maar kort uitstellen. Haar eerste bevalling was erg gecompliceerd verlopen en haar bekkenbodem was beschadigd.

‘s Morgens stond ze altijd vroeg op in de hoop dan al snel ontlasting te hebben, om dit te versnellen perste zij erg lang. Zij hoopte zo de hele dag verder geen last te hebben van incontinentie voor ontlasting en darmvocht. Een witte broek durft zij nooit aan, in haar auto ligt altijd een setje schone kleren klaar en een toilettas. Dit gesprek maakte veel emoties los, met tranen. Zij voelde zich erg alleen met haar probleem. Uiteindelijk bleek het ontlastingsprobleem een veel groter probleem te zijn dan het urineverlies.

Hoe dit probleem aan te pakken?

Samen hebben we een plan opgezet; gedurende 1 week is zij een ontlastingsdagboek gaan bijhouden. Hierin wordt nauwkeurig bijgehouden hoe de ontlasting er uit ziet, hoe vaak er ontlast wordt en of er verlies van ontlasting heeft plaatsgevonden. Ook heeft ze precies genoteerd wat ze heeft gegeten om te kijken of dit invloed heeft op de samenstelling van de ontlasting. Hoe steviger de ontlasting hoe beter dit kan worden opgehouden.

Bekkenbodemonderzoek

Het volgende consult is benut om een uitgebreid bekkenbodemonderzoek te doen; hoe is de functie van de bekkenbodem? Kan de patiënt de bekkenbodem vaginaal goed aanspannen en goed ontspannen, hoe is de spierkracht en hoe lang kan de bekkenbodem aangespannen blijven. Soms is een beschadiging van de bekkenbodemspier te voelen.

Daarna hebben we het “achterste compartiment” onderzocht; hoe is de spanning van de kringspier in rust en kan deze aangespannen worden. Hoe zit het met de diepe laag van de bekkenbodemspieren? Kunnen we spieren vinden in de bekkenbodem die het wel goed doen? Bij deze mevrouw bleek er sprake te zijn van een lage spanning in de kringspier en kon zij deze nauwelijks aanspannen. In de diepe laag van de bekkenbodem had zij wel mogelijkheid om aan te spannen.

Hoe nu verder?

In overleg met de huisarts is besloten de patiënt allereerst naar de gynaecoloog door te verwijzen. De gynaecoloog heeft een uitgebreide echo gemaakt van de bekkenbodem om te onderzoeken waar nu precies het letsel zich bevindt en in welke mate de kringspier is beschadigd. Helaas was er een grote beschadiging zichtbaar wat het ontlastingsverlies verklaarde. Uitgebreid is doorgesproken wat de mogelijkheden zijn om dit probleem op te lossen of te verminderen. Met het bekkenbodemteam, in samenspraak met de patiënt, is besloten nu niet te kiezen voor een operatie.

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is gestart; mevrouw is ontzettend hard gaan trainen om de restfunctie te verbeteren. Uiteindelijk was het mogelijk om aandrang 15 minuten uit te stellen. Dit maakte het verschil!

De patient is anale stops/tampons gaan gebruiken. Dit kostte wat gewenningstijd, maar bleek de moeite waard. Het lekken van darmvocht werd zo voorkomen. Mijn patiënt kan onbezorgd een dag gaan winkelen met haar dochter; een verademing!

De diëtiste had aan een consult genoeg: met een aantal tips op het gebied van vezelrijke voeding werd de ontlasting steviger van samenstelling. Wat betreft haar urineverlies; uiteraard hebben we dat ook meegenomen in ons oefenprogramma!

Een leuk gesprek vandaag!

Mijn patiënt belde drie maanden na het stoppen van de fysiotherapie. Zij wilde even kwijt dat het nog steeds goed ging, anale tampons gebruikte zij met name bij het uitgaan. Zij had heerlijk gedanst en ze traint nu zelfs voor haar eerste hardloopwedstijd!

Herkenbaar? Ga naar de huisarts!

Herken je jezelf in dit verhaal; raap je moed bij elkaar, trek de stoute schoenen aan en ga naar je huisarts. Je hoeft niet met dit probleem rond te blijven lopen. Samen met de huisarts, maag-darm-lever-arts, chirurg, gynaecoloog en bekkenfysiotherapeut kan met goede samenwerking veel bereikt worden. Zij zullen samen met jou alle behandelopties doorspreken en zoeken naar de best passende oplossing, passend bij de levensfase waar je je in bevindt.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Waar let je op bij de keuze aanvullende zorgverzekering?

Door Gast Blogger

Zo hou jij je blaas onder controle

Door Gast Blogger

Darmkanker. Hoe eerder onderkend, hoe beter!

Door Gast Blogger

De overgang en je zorgverzekering

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht