Onzekerheid over je borsten

post afbeelding

Soms kun je je zomaar ineens afvragen of je borstkanker hebt. Omdat iemand uit je omgeving er over praat, omdat je er over hebt gelezen. Of omdat jij of je partner veranderingen aan je borst(en) voelt of omdat er borstkanker bij jou in de familie voorkomt.

Ga naar je arts

Bij twijfel, angst en onzekerheid is het raadzaam om een afspraak te maken bij je huisarts. Deze kan niet direct vaststellen of je borstkanker hebt, maar als daar aanwijzingen voor zijn zal hij/zij dit toelichten en je doorverwijzen voor verder onderzoek in een ziekenhuis.

Voelen aan je borsten

Het is belangrijk dat je je borsten goed kent. Weet jij hoe ze normaal voelen? Als je je borsten controleert kun je afwijkingen beter opmerken. Probeer om ze regelmatig te onderzoeken door met je vingertoppen zachte ronddraaiende bewegingen te maken. Zo raak je goed bekend met jouw eigen borsten. Je kunt dat het beste één week na de menstruatie doen. Borsten zijn dan over het algemeen minder gevoelig dan voor de menstruatie.

Bobbeltje of knobbeltje

Borsten zijn altijd wel wat bobbelig. Je voelt namelijk de melkklieren en het bindweefsel. Een knobbeltje voelt als een knikker en is harder en stugger dan de rest van de borst maar doet geen pijn. Gelukkig wijst bij 9 van de 10 vrouwen een knobbeltje niet op borstkanker.

Herkennen van borstafwijkingen

In 80% van de gevallen duidt een afwijking niet op borstkanker, maar toch vraagt een aantal verschijnselen om nader onderzoek door een arts. De belangrijkste zijn:

  • als de borst en/of de tepel anders aanvoelt
  • als de borst en/of de tepel er anders uitziet
  • als er vocht uit de tepel komt

Het herkennen van symptomen is belangrijk omdat borstkanker dan in een vroeg stadium kan worden ontdekt, waardoor een grote kans op genezing bestaat.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Een tepelhof tatoeage: wat is dat precies

Door Judith Doodeman

Borstkanker heb je niet alleen

Door Jolanda Hamers

Stapje dichterbij het onvermijdelijke

Door Femke van Rossum (1973 - 2016)

Zomerse dag: kledingtips voor vrouwen met borstprothese

Door drs. Marianna Dukker

Reageer op dit bericht