Oorzaken, symptomen en behandeling van spieratrofie

post afbeelding

Spieratrofie zorgt er vaak voor dat iemand die daaraan lijdt in een negatieve spiraal terechtkomt. De patiënt is vatbaarder voor verwondingen en de spieratrofie zorgt voor een verergering van de neurologische problemen die deze veroorzaakt hebben. Er kunnen vele oorzaken zijn van spieratrofie. Behandeling van het verschijnsel is ook middels revalidatie en aangepaste voeding vaak goed mogelijk.

Wat is spieratrofie?

Spieratrofie is een probleem bij de spieren waardoor verlies aan spiermassa optreedt en deze steeds dunner worden. Het verlies aan spiermassa betekent ook dat er krachtverlies gaat optreden en de patiënt daardoor minder goed in staat zal zijn zich te bewegen. Een hersenbloeding kan de reden zijn dat zich spieratrofie gaat voordoen. De neurotische problemen zorgen er dan voor dat de prikkels de spieren niet meer bereiken en hierdoor worden deze niet langer voldoende gebruikt en begint de afbraak. Ook andere neurologische aandoeningen kunnen dit proces in gang zetten. Een langdurige periode van inactiviteit van de spieren door bijvoorbeeld bedlegerigheid kan ook tot spieratrofie leiden. Verder kunnen excessief alcoholgebruik, ondervoeding en brandwonden aanleiding zijn tot spieratrofie.

Symptomen en betekenis van spieratrofie

Spieratrofie kan bijna ongemerkt optreden. De patiënt merkt dat hij zwakker wordt en geldt vaak vooral voor de arm- en beenspieren. Op den duur merkt men dat het steeds moeilijker wordt om bijvoorbeeld klusjes uit te voeren waar men vroeger geen moeite mee had. Na een periode wordt het ook steeds moeilijker om voorwerpen op te pakken. Het is ook regelmatig duidelijk te zien aan het feit dat een arm of een been gewoon veel dunner wordt door het verlies aan spiermassa. Op latere leeftijd behoort de spierafname ook tot de symptomen van het ouder worden. Maar spieratrofie door ziekte wordt gekenmerkt door een vaak groter verlies aan spiermassa dan verklaarbaar is door de leeftijd.

Behandeling van spieratrofie

Het zal duidelijk zijn dat de oorzaak van de spierafbraak moet worden opgespoord en aangepakt. Maar spieratrofie die veroorzaakt is door gebrek aan beweging kan goed worden behandeld. De spierafbraak kan door gerichte training tot stilstand worden gebracht. Vaak zullen ook de symptomen van spierafbraak het mogelijk maken om een trainingsschema op te zetten waarbij het mogelijk is om het proces weer om te keren. Hierbij wordt dan niet alleen de krimpende spiermassa aan hef werk gezet om verdere afbraak te voorkomen maar is het ook mogelijk dat spiercellen zich herstellen en in aantal gaan toenemen. Een arts of een fysiotherapeut zal in het algemeen deze revalidatie begeleiden.

spieratrofie

Voeding bij spieratrofie

Omdat bij spieratrofie de spiercellen zijn afgebroken is het noodzakelijk om na het tegengaan van de afbraak weer met de opbouw te kunnen beginnen. Dat beweging en training hiervoor de aanzet geeft, is duidelijk. Maar ook de juiste voeding speelt een zeer belangrijke rol in dit proces. De opbouw van de spieren is niet mogelijk als er niet voldoende eiwitten in je voeding zitten. Waar voor het kweken van de spieren eiwitten nodig zijn, moet je voeding ook voldoende calorieën bevatten om de spieren zich te laten ontwikkelen door de juiste manier van trainen. Een advies voor de juiste voeding is beslist een noodzaak om de opbouw van spieren zo soepel mogelijk te laten verlopen. Supplementen kunnen daarin een belangrijke rol spelen.

Lees ook: Welke soort gewrichten zitten er in het menselijk lichaam?

Spieratrofie en medische hulp

Zoals is toegelicht in de alinea ‘Wat is spieratrofie?’ kan deze aandoening meerdere oorzaken hebben waaronder neurologische problemen. Tenzij je volkomen zeker bent dat spieratrofie een volkomen natuurlijke oorzaak heeft, bijvoorbeeld bij de afbouw van een actieve sportcarrière, is het altijd verstandig om medische hulp te zoeken. Dat is zeker het geval als het verschijnsel optreedt zonder dat er sprake lijkt van een periode van grotere inactiviteit. Als de onderliggende oorzaken niet eerst zijn opgespoord zijn de adviezen op het gebied van training en voeding niet altijd van toepassing. Vergeet ook nooit dat de dunnere spieren makkelijker beschadigd kunnen worden dan voordat het proces in gang werd gezet.

Spieratrofie door ziekte

Twee van de meest bekende ziekten waardoor spieratrofie optreedt zijn Multiple Sclerose en Lou Gehrigsziekte. Deze neurologische aandoeningen kunnen ook in een zeer vroeg stadium al worden opgespoord door medische tests. Als het krachtverlies verdacht lijkt, is het beter om de eventuele diepere oorzaken te laten opsporen.

HIV is eveneens een aandoening waarbij afbraak van spiermassa een van de bijverschijnselen is. Omdat het virus het immuunsysteem beschadigt, kan het lichaam infecties veel minder goed bestrijden. Dit leidt uiteindelijk tot de ziekte aids waarbij de infecties daadwerkelijk toeslaan. De conditie van het lichaam en de verminderde activiteit leiden al snel ook tot spieratrofie.

 


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Vijf apps voor minder stress

Door Redactie

Waar moeten goede mondkapjes aan voldoen?

Door Redactie

Burn-out klachten hoger door corona crisis: hoe kun je dit zelf tegengaan?

Door Redactie

Vijf manieren om te ontspannen

Door Lieve Peters

Reageer op dit bericht