Op vakantie achter het stuur? Test je ogen!

post afbeelding

Ongemerkt gaan je ogen achteruit, zeker wanneer je de 40 bent gepasseerd. Meer licht nodig bij het lezen, armen net iets meer gestrekt. Je herkent het vast wel. Goed kunnen lezen is natuurlijk prettig, maar goed zicht tijdens het autorijden is gewoonweg een ‘must’. Helemaal bij veel zon en lange autoritten.

Ga je binnenkort op vakantie? Lees dan ter voorbereiding de diverse tips en adviezen die jou helpen bij goed zicht in het verkeer zodat je veilig op weg gaat.

Bereid je goed voor op je vakantie

Je hebt er misschien nooit eerder aan gedacht, maar neem in je vakantievoorbereiding het testen van je ogen mee. Het advies van experts is om je ogen elke 2 jaar te laten testen. Wie weet zijn je ogen in de afgelopen tijd meer achteruit gegaan dan je zelf in de gaten hebt. Een goed en rustig beeld op de weg is prettig, minder vermoeiend en bovenal veilig.

Vele type glazen: laat je goed adviseren

Er zijn allerlei soorten glazen. Varifocaal, ontspiegeld, polariserend, meekleurend en ga zo maar door. De dagelijkse bezigheden die je onderneemt, zoals werken achter een computer, een bepaalde hobby of autorijden, zijn medebepalend bij de keuze in type glas. Juist vanwege de grote keuze in glazen, is het verstandig je goed te laten adviseren door een opticien of glasspecialist. Zij helpen je niet alleen bij de keuze in type glas, ook verrichten ze een gedegen oogonderzoek en geven een duidelijk advies. Laat weten dat je binnenkort op vakantie gaat, want dat kan meespelen in het advies.

Bril speciaal voor in de auto

Autorijden is een intensieve bezigheid en vaak ook vermoeiend. Zeker als je op vakantie lange ritten gaat maken. Uit onderzoek van Specsavers blijkt dat meer dan 50% van de mensen al eens in een gevaarlijke verkeerssituatie is beland vanwege slecht zicht. Het belang van goed zicht bij autorijden onderkent ook de ANWB. Om je ogen voldoende rust te geven, zijn er speciale autoglazen. Deze versterken het contrast en houden UV-licht tegen. Daardoor zie je de weg beter. Een veilig gevoel. Vandaar het advies om voordat je op vakantie gaat, je over een dergelijke bril te laten voorlichten.

Laagstaande zon en hinderlijke koplampen

Daarnaast helpt een autobril ook tegen hinderlijke schitteringen bij het autorijden, zoals een laagstaande zon en de koplampen van tegenliggers. Erg irritant en vaak ook gevaarlijk. Er zijn autobrillen voor overdag en voor in het donker. Ook geschikt voor niet-brildragers, dus zonder sterkte. Het kan een goed alternatief zijn voor een zonnebril.

Zonnebril biedt bescherming

Een zonnebril biedt je ook oogbescherming, want wist je dat UV-straling het risico op een oogaandoening verhoogt? Op vakantie vang je doorgaans veel meer van dergelijke straling op. Zonder goede oogbescherming kan teveel zonlicht zelfs leiden tot blijvende schade aan je ogen. Zorg dus dat je naast je zonnebrand ook 1 of 2 zonnebrillen met tint en UV-filter in je bagage stopt.

TIP:
Hoe handig is het om een extra bril in de auto te hebben liggen. Denk maar eens aan verlies van je bril, een breuk of het gewoonweg vergeten van je bril. Dan is het fijn dat je een bril achter de hand hebt. En al helemaal op vakantie!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Wit is het nieuwe bruin

Door Verena Germeraad

Ooglaseren of SM-meesteres zonder zweepje

Door Verena Germeraad

Tropenkolder: hormonen, seks en vitamine D

Door Denise Vischschoonmaker

10 tips voor verzorging van je huid in de zomer

Door Judith Doodeman

Reageer op dit bericht