Open brief: De elektronische sigaret

post afbeelding

Ik schrijf deze brief in plaats van op iedereen apart te reageren. Het aantal reacties was te groot om er afzonderlijk op te reageren. In mijn column over de elektronische sigaret heb ik een aantal mensen tekort gedaan.

Tabaksindustrie of real life?

Omdat er miljarden nicotine ampullen voor de elektronische sigaret door de tabaksindustrie gemaakt zijn en ik de marketing strategie van de tabaksindustrie ken, heb ik gedacht dat mails en tweets van nep-dampers / -accounts kwamen, uiteindelijk afkomstig van de tabaksindustrie. Zijn het wel mensen die deze mails sturen of is het de tabaksindustrie die er achter zit vroeg ik me af.
Het verwarrende is dat veel dampers zich goed organiseren en tot gezelschappen behoren en internationaal opereren. Dat is bijzonder voor een groep gebruikers.
Nu blijkt dat er toch een aantal echte mensen achter steken, die zich voelen aangevallen.
En dat terwijl ze juist zo goed bezig zijn. En dat was niet mijn bedoeling. Daarvoor bied ik mijn excuus aan.

Veilig dampen

Aan hen die dampen wil ik nogmaals laten weten dat dampen natuurlijk veiliger is dan het inademen van tabak.
Het is heel bijzonder dat de dampers zich opwerpen om mensen te redden die nu nog tabak inhaleren en zich er voor inzetten hen over te doen gaan op een minder giftig product.

Voorbeeldfunctie

Het enige wat ik de dampers vraag : verleid kinderen niet (zoals in Amerika) en damp niet op plekken waar je nu niet mag roken.
Niet vanwege het risico, maar vanwege het aanstekelijke effect wat er van uitgaat voor anderen, nog niet rokers ( of net gestopten.) Niet in ziekenhuizen of in de bioscoop.
Het is zo moeilijk te onderscheiden van een echte sigaret door derden..

Dampen zet meer mensen aan tot uiteindelijk stoppen?

Als het dampen mensen die roken net over de streep trekt, mensen die echt nooit van plan waren te gaan stoppen met roken en het nu wel aan durven een volgende stap te maken dan is dat mooi. Het kan eventueel een tussenstap naar stoppen zijn. Op de rookstoppolikliniek heb ik een ernstige COPD patient het roken zien stoppen middels een elektronische sigaret. Die hij later ook weer kon afbouwen. Dus het kan.

Wereld zonder tabak

In een wereld zonder tabak was deze column überhaupt niet geschreven.
Het risico zit hem vooral in de dual use : gelijktijdig gebruik en reclame effect.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

De e-sigaret. Oplossing of truc?

Door Wanda de Kanter

Reageer op dit bericht

 1. Vanuit de grond van m’n hart dank ik je voor deze openbare woorden. Je had mij en mijn dampende vrienden boos en verdrietig gemaakt terwijl we bij onszelf en bij al die anderen die van een zware rookverslaving overstapten op een elektronische sigaret zo veel gezondheidswinst zagen. Pijn omdat we gezien werden als volgers van Big T terwijl dat zo bezijdens de waarheid is. We zullen het vast nooit over alles eens worden maar het is belangrijk de dialoog en de mogelijkheden open te houden.

  Mark 19-04-2014 08:13
 2. Beste Mevrouw de Kanter,
  U heeft me ontroerd met uw brief.
  Ik heb copd en ik damp,en dacht op de goede weg te zijn.
  Maar de laatste tijd werd ik in een hoek gezet,waar ik echt niet wou zitten.
  En we zijn inderdaad net een hele grote groep,die alleen maar wil dat onze spullen verantwoord en vrij te verkrijgen zijn.
  Het grootste deel dampt met een laag nicotinegehalte en ook zonder nicotine.
  En uiteindelijk hebben we het zelfde doel en dat is geen tabak.
  U had mijn dag niet mooier kunnen maken.
  En excuses aanvaard.

  Mickey 19-04-2014 08:26
 3. Gelukkig heeft u door dat wij bestaan. Erg bedankt daarvoor. Wel wil ik graag nog even zeggen dat de 2e en derde generatie E-sigaretten in niets mer lijken op een gewone sigaret. Het jammere is dat Brussel middels de TPD nu juist dat soort apparatuur aan banden lijkt te willen leggen en de Look a likes wil toestaan. Dat is erg onlogisch en hierin zie ik wel de hand van de tabaksindustrie omdat zij nu juist dergelijke e-sigs. op de markt (willen) brengen.
  Maar nog maals bedankt voor uw brief. Het doet me goed.

  James Young 19-04-2014 09:08
 4. Verbeter de wereld, begin bij uzelf… Stop met het ongenuanceerd veroordelen van anderen. We weten dat het niet gezond is, maar dat zijn pleisters, sprays, kauwgom, inhalatiepijpjes en pillen ook niet. Maar daar zegt u niks van?! Of wordt u misschien door die industrie betaald? Wie zegt dat het eten van nicotinekauwgum jongeren niet aanzet tot het verslaafd raken aan die kauwgum? Tenslotte zie je het verschil tussen die twee soorten ook niet!
  Waarom bent u eigenlijk longarts geworden? Omdat u er genoegen in schept om met uw wijzende vinger patiënten op hun donder te geven omdat ze roken/gerookt hebben? U wist toch ook vantevoren dat u rokers met longkanker/COPD/longembolie als patiënt zou krijgen? De één zijn dood, is de ander zijn brood, mevrouwtje. En dat geldt ook voor u.
  Tot slot; Belonen werkt beter dan straffen – ook bij volwassenen – denkt u daar eens aan als u weer een stuk wilt schrijven.

  Marion 19-04-2014 09:12
 5. Bedankt voor dit andere geluid! Ik stel het zeer op prijs; respect!

  Anvil 19-04-2014 09:24
 6. De dampers (als groep) zijn nu eenmaal bang (voelen) dat de poten langzaam worden weggezaagd.

  De discussie werd te persoonlijk en daar worden we allemaal niet wijzer van.

  “Wereld zonder tabak”, daar gaan we nu weer allemaal voor.

  Respect!

  Richard 19-04-2014 09:56
 7. Beste mevrouw De Kanter,

  Ik wil u bedanken voor uw volwassen en sportieve reactie. Het verheugd mij dat u zich openstelt om ook naar de andere kant van het verhaal te kijken en de ervaringen van de gebruikers écht te horen. Wellicht dat u zich in de toekomst kunt scharen bij de voorstanders van de e-sigaret, dat hebben we namelijk hard nodig.

  Na 34 jaar roken en 25 jaar proberen te stoppen, lijkt het mij nu eindelijk te lukken. Van de 15 tot 20 sigaretten per dag voorheen, rook ik er nu nog 3 á 4. Van de groep van 30 collega’s zijn er 5 helemaal gestopt, en een drietal zitten op een zelfde hoeveelheid als ik.

  Dit zijn mijn cijfers en mijn ervaringen, daar heb ik geen onderzoeken van ‘officiële’ instanties voor nodig. Wel probeer ik zo bewust mogelijk te leven, zowel op het gebied van voeding, verzorging en in het leven staan. Ik heb zelf het nodige onderzocht naar aanleiding van alle negatieve verhalen. Alleen blijken de negatieve verhalen vaak moeilijk te staven, terwijl wanneer er wél wetenschappelijk bewijs is, dat het dan weinig tot geen nadelen aantoont.

  Wij hoeven niet opnieuw het wiel uit te vinden, er zijn genoeg wetenschappelijke studies gedaan naar de effecten van het gebruik van de e-sigaret. Gewoon in westerse landen, door gerenommeerde onderzoekers aan gerenommeerde instituten en universiteiten.
  Daarom vind ik het zonde dat de e-sigaret wordt weggezet als een duivels apparaat.

  Fijn dat u zich zo open en eerlijk opstelt, nogmaals dank. Ik denk dat ik namens vele e-rokers spreek.

  Gerard Hager 19-04-2014 10:25
 8. Eindelijk! Een positief stukje over dampen! Dank u dat u de dampers niet in een hoekje wilt zetten waar merendeel ons al in wilt hebben. Al leek het in het eerste stukje wel zo. Waar ik niet heb gereageerd omdat ik moe wordt van al die aanvallen jegens dampers zonder werkelijke onderzoeksresultaten. Als COPD patiënt, kon ik mezelf voor mn hoofd slaan dat ik als puber verslaafd ben geraakt aan roken. Meerdere stop pogingen gehad maar altijd weer naar de sigaret gegrepen. Nu met dampen lukt het me eindelijk. En dan in zo’n verdomhoekje geplaatst worden door long artsen. .. het long fonds en natuurlijk de media. Dit terwijl ik echt veel profijt heb van het dampen. Ik hoest niet meer s morgens, gebruik bijna mijn puffer niet meer en ben zelfs begonnen met joggen waarbij ik merk dat mijn conditie ook al veel beter is. Ik ben dus erg blij met dit eindelijk zo positieve stukje want voor een roker is dit een beter alternatief! Excuses aanvaard!

  angela 19-04-2014 10:32
 9. Het siert u dat u uw excuses aanbiedt.
  Dampers zijn er zich bewust van dat roken bijzonder slecht is voor de gezondheid en proberen daar wat aan te doen. Geenszins proberen wij mensen die niet roken over te halen om te gaan dampen, maar we zien veel aanwijzingen dat dampen minder ongezond is dan gewoon roken. In hoeverre dat werkelijk het geval is, is nog niet te zeggen. Daar moeten we eerst nog de resultaten van gedegen (onafhankelijk) wetenschappelijk onderzoek voor afwachten. Beweringen dat dampen net zo slecht is als roken of dat dampen gezond is, zijn ongefundeerde uitlatingen die we beter achterwege kunnen laten.

  Sjaak Jeroense 19-04-2014 10:41
 10. Beste Wanda,

  dank voor deze menselijke reactie, dit geeft lucht.
  Ik heb zelf 38 jaar gerookt en kwam per ongeluk in aanraking met de damper. Ik wilde niet stoppen met roken maar het is er wel van gekomen.
  Nu probeer ik rokers zoveel mogelijk te helpen om over te stappen op het dampen.
  Excuses aanvaard.

  José 19-04-2014 10:44
 11. Moedig. En fijn …

  Theo Dumoulin 19-04-2014 11:04
 12. Chapeau.

  Het vergt een goede denker om wijze woorden te spreken.

  Bedankt voor deze woorden.

  Priest.

  Priest 19-04-2014 11:18
 13. Hartelijk dank dat het ook eens van de positieve kant word gezien.
  dat het Dampen een goede ondersteuning is voor die mensen die toch graag van de gewone sigaret afscheid willen nemen.
  Dankjewel

  gerrit 19-04-2014 11:20
 14. Beste Wanda — dat vind ik nou stoer en dapper van je. Ik dank je zeer.

  En ik hoop dat deze stap tot meer onderling begrip en respoect leidt, en dat dampers minder vaak worden aangevallen. Misschien kunne n we zelfs eens een goed gesprek hebben…?

  Karin Spaink 19-04-2014 11:32
 15. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Een mooie zingeving voor deze paasdagen. Het aantal dampers in Nederland zijn er inmiddels honderdduizenden. Allemaal echte mensen die ervoor kozen hun klassieke sigaret opzij te zetten voor een minder schadelijk alternatief. Zij hebben al lang de positieve effecten ervaren die het dampen met zich mee brengt, of eigenlijk beter gezegd, het stoppen met roken met zich mee brengt. Pillen, pleisters, kauwgummetjes, hebben niet gewerkt, maar de Elektronische sigaret wist hun leven te veranderen. Het is erg zuur te zien dat de heksenjacht door overheden, farmacie en gezondheidsclubjes (nuja, daar geloven we ook niet meer echt in), er alles aan doen om de elektronische sigaret te vergruizen. Als het hun lukt dit te volbrengen, zal jaren later blijken dat het een enorme blunder is geweest in de wereld van de gezondheidszorg. Het vervelende is dat onze inschattingen steeds zijn uitgekomen. Keer het tij, en laat de contra clubjes inzien dat ze een enorme fout maken om de Elektronische sigaret te vergruizen!. Respect voor de longarts, maar er is nog een hele weg te gaan. mvg Karlo Leenhouts (projectleider HotCoil Digital Media/Dampers Sociëteit, websyndicatie) dampt al sinds 2007, en geheel rookvrij!

  Karlo Leenhouts 19-04-2014 11:33
 16. Ook ik ben al zo`n 7 bekend met dampen en ook al die jaren gedampt, maar wel met gewone sigaretten erbij.
  Nu sinds een jaar rookvrij ook mijn zonen en schoondochter zijn aan het dampen en zelfs 1 van de zonen ook al gestopt met dampen ook mijn partner is al 5 maanden aan het dampen, dus wij worden onderhand een rookvrije familie.
  Na al die negatieve reacties is het eindelijk fijn om een positieve reactie te lezen, mevrouw de Kanter klasse dat u openlijk u fout toegeeft, een welgemeend applaus voor u ik hoop dat er nog velen zullen volgen die toegeven dat het in ieder geval minder ongezond is dan echte sigaretten.

  Ditta 19-04-2014 11:52
 17. Kijk dat is een mooi en eerlijk bericht, en terecht! mijn man en ik zijn 16 maanden rookvrij dankzij de dampstok…we hebben geen sigaret meer aangeraakt en waren hele zware rokers, Inmiddels dampen we nu nog maar 6 of 3 Mg waar dat eerste 18 mg was…en we roken niet meer dus voor ons was het een stoppen met roken methode..Dampen is toch heel wat anders dan roken, ik durf te wedden zodra de Big Pharma het uitbrengt dat artsen het aanmoedigen…per slot word menig arts verleid door de Big Pharma…wat niet lukte met Kauwgum, Pleisters en nare pillen , lukte wel met de damper…wij zijn rookvrij!, Longarts? niet nodig hier Bedankt voor uw excuses

  Hill 19-04-2014 11:54
 18. Wat fijn om dit andere geluid van u te horen
  Bedankt !!

  Monique Coenders 19-04-2014 12:16
 19. Geachte Mevr. de Kanter.
  Met bewondering voor uw lef heb ik uw brief gelezen. Lef omdat u voorheen uit heeft geblonken in het ongenuanceerd dingen roepen over dampers. De mens en het apparaat. De stap moet enorm geweest zijn en daar heb ik bewondering voor. Ik wil u graag aansporen om het niet hierbij te laten. Wij (en ook uw patiënten) kunnen uw steun enorm gebruiken. Ook wij willen geen invloed van Big-T. En laat het nou het besluit van de Europeesche overheid zijn wat ons enorm in de grijpgrage handen duwt van de tabaksgiganten. Ik hoop dat u bereid bent om de dialoog met Acvoda aan te gaan om indien mogelijk gezamenlijk stelling te nemen.

  Ron van den Eijnden 19-04-2014 12:17
 20. ik wil hier wel op reageren, ikzelf vind dampen er uitzien als roken, dus nee, op plaatsen waar ik geen sigaret zou aansteken zul je mij ook niet zien dampen.
  Wel vind ik dat ik doordat ik vanaf december alleen nog maar damp veel meer lucht heb gekregen en minder hoest. Ook mij huisarts is hier heel blij mee en vind het een goede stap. Wat ik wel vind is dat we weer in een hoekje worden gestopt, ben je van de nativiteit van de sigaret af, krijgen we nu nativiteit van de damper. het zal nooit goed zijn in sommige hun ogen.
  ps ik zit gewoon op 0 % nicotine. de een ga snoepen de andere dampen, en ja er zijn mensen die bijde kunnen petje af voor diegene.

  monique 19-04-2014 13:18
 21. Beste Wanda,
  Ook ik was met een email bezig waarin ik probeerde uit te leggen dat veel dampers op fora zoals dampforum.nu (heeft meer dan 7000 leden) hun ervaringen delen de berichtgeving over het dampen volgen. De reden voor de email was vooral uw gedachte dat de tabakslobby achter alle berichten zou zitten.
  Ik wil u hartelijk bedanken voor uw open brief en hoop dat u ook eens komt kijken op de damper forums die er zijn om wat meer inzicht te krijgen wat de dampers zoal bezighoud.
  Nogmaals hartelijk dank voor uw moedig gebaar!

  LOGAN 19-04-2014 13:33
 22. Ook ik wil je hartelijk danken voor deze open brief. Al jaren probeerden mijn man en ik te stoppen met roken (beide 3 pakjes shag per week), en iedere keer opnieuw trapten we er weer in, ondanks de kauwgums, pleisters, zyban en allen carr. Sinds februari 2013 zijn wij allebei gaan dampen, en konden vanaf dag 1 probleemloos de tabak laten liggen. Ik kan je niet half vertellen hoe blij we daar nu nog steeds mee zijn, en hoeveel beter we ons er bij voelen. Voor ons nooit meer een sigaret! Kun je je voorstellen hoe frustrerend het is als de electronische sigaret aan alle kanten tegengewerkt wordt?

  sandra 19-04-2014 14:00
 23. Ik heb hier maar een woord voor:

  Respect!

  Mss 19-04-2014 14:01
 24. Mevr. Dank voor deze verdere uitleg. Ik heb 35 jaar gerookt, in een impuls een e-sigaret gekocht. Ik heb de nicotine in 3 maanden afgebouwd. Toen de e-peuk kapot ging heb ik geen nieuwe gekocht. Ik rook nu al 8 jaar niet meer, ben meer dan gelukkig met de e-peuk geweest. Wist binnen 5 minuten dat ik de stop met roken manier gevonden had. Niet voor iedereen, maar ik ken veel mensen door het gebruik van een e-sigaret geen echte sigaret meer aanraken. Idd, in het openbaar lijkt me ook niet nodig.

  Y. Brink 19-04-2014 14:16
 25. Respect voor het openbaar excuses aanbieden; dat vereist moed. Ik had het niet (meer) verwacht…
  Nu rijst bij mij de moed u te vragen een stap verder te gaan: Help me! Help ons! Ik (en meer mensen) red het namelijk (nog) niet met de sig-a-likes en een laag nicotine-gehalte om de analoge sigaret helemaal te laten staan (uiteraard na ook de andere NRT’s en therapieen geprobeerd te hebben). Zoals James Young ook al aangeeft: júist de e-sigaretten die níet op de analoge lijken en júist de nicotinegehaltes die bepaalde rokers van de analoge af kunnen houden zijn in gevaar!

  Mirjam 19-04-2014 14:40
 26. Respect voor uw open brief en de aangeboden excusses.
  Dat doet een dampers hart heel erg goed 🙂
  Wij dampers willen gewoon zoveel mogelijk rokers de kans te bieden ook deze gezondere weg in te slaan.
  Ikzelf had de hoop om te stoppen met roken al op gegeven nadat pleisters, therapie en kauwgum enz. niet werkten.
  Tot ik op een zaterdag middag in contact kwam met de e-sig en na het eerste gebruik gelijk wist dat ik nooit meer zou roken en dat was 28 april 2013 dus bijna een jaar geleden.
  Ik ben ook copd patient en hoest niet meer, kan zonder hijgen de trap op en mijn verkoudheden slaan niet meer door naar een bronchitus, de verkoudheid is zelfs binnen 1-2 dagen voorbij.
  Al dit goeds wil ik natuurlijk delen met alle rokers die graag ook willen stoppen of diegenen die het al op gegeven hebben net zoals ik dat had.
  Verder is het enorm fijn dat je nicotine kan afbouwen met de damper.
  Persoonlijk begon ik op 11 mg en damp nu op 0 mg nicotine, af en toe met stress moment 6 mg.

  De tweede en derde generatie dampers lijken totaal niet op een gewone sigaret, heel jammer dat de EU juist die sig-a- likes wel wil toestaan.

  Ik wil gewoon het recht dat elke andere Nederlander heeft:
  De Nederlander kan kiezen of hij/zij wil roken, drugs gebruiken, koffie drinken of alcohol gebruiken. (wat ik allemaal niet gebruik)
  Zo wil ik ook het recht als volwassen burger om te kunnen dampen omdat het een gezonder alternatief is voor het roken.

  Excusses aanvaard,
  Mvg Moon

  Moon 19-04-2014 14:58
 27. Ik was 2 jaar van roken af en door stress wou ik niet naar de gewone tabak grijpen, dus begon ik met de esigaret en nu gebruik ik een damper, heerlijk met een koffie smaak, ik ben zeer tevreden,
  Gr becky

  b.a.boonstra 19-04-2014 15:02
 28. Bedankt voor dit moedige gebaar!

  Ook ik ben nu meer dan een jaar rookvrij dankzij de elektronische sigaret en wil of ga echt niet meer terug naar tabak.
  ik ben het helemaal eens dat wij een voorbeeld functie hebben en zou ook nooit een niet roker het aanraden maar rokers des te meer.
  we zijn ook echt een grote groep die allemaal zo fanatiek zijn omdat we gestopt zijn met conventionele tabak en hier zo gelukkig mee zijn,oke het zou nog beter zijn helemaal niets te gebruiken maar hoe reëel is dat voor een groot deel van de rokers.
  nogmaals bedankt!

  martin 19-04-2014 15:45
 29. Beste Mevr de Kanter,
  Er is lef voor nodig om toe te geven dat je fout zit en u heeft hiermee getoond dat u dat bezit. Respect. Ben blij dat U inziet dat we niet in tegenovergestelde kampen zitten. Door wederzijds respect en een open discussie kunnen we ver komen. De dampers worden via veel kanalen aangevallen en voor gek verklaard, terwijl zij juist het beste voor hebben met de mensen die het via de “normale” wegen niet lukt te stoppen met roken. Laten we hopen dat het tij gaat keren. Uw reactie geeft mij in ieder geval hoop.

  Hans 19-04-2014 16:16
 30. Geachte collega,

  Ik spreek graag mijn waardering uit voor dit stuk. Het vraagt moed en lef om op deze wijze publiekelijk je excuses te maken.
  Ik heb daar veel respect voor.

  Heel veel dank voor deze erkenning. Ik hoop dat het wellicht een begin kan zijn samen de voordelen van de e-sigaret te gaan inzetten in de strijd tegen de tabaksschade en de nadelen, die jij ook benoemt, zo veel mogelijk te kunnen beperken.

  Met vriendelijke groet,

  Roel Fresow
  Voorzitter
  Esigbond

  Roel Fresow 19-04-2014 16:19
 31. Mevrouw de Kanter, uw welgemeende en openbare excuses aan de dampers getuigt van grote klasse en zijn dankbaar aanvaard.
  Ja heus, wij dampers zijn echte mensen, van vlees en bloed en kwetsbaar.

  Helena Kuiper 19-04-2014 16:43
 32. Mijn zoon (23) en ik zijn ruim een jaar geleden samen gestopt met roken dmv het dampen.
  Ik voelde mij enorm aangevallen door uw woorden omdat, na vele mislukte stoppogingen, het dampen voor mij de verlossing bracht die ik andere verstokte rokers ook gun.
  Ik dank u daarom voor deze excuses, na alle (te) fanatieke woorden toont dat absoluut karakter!

  Carla 19-04-2014 17:12
 33. Heel erg onder de indruk van deze woorden, mevr de Kanter. Het is ook te gek voor woorden dat waar we eigenlijk dezelfde strijd strijden (tegen de tabaksindustrie en het roken) we het zo oneens waren.
  Nogmaals: bedankt voor uw reactie en hopelijk kunnen we in de toekomst met wat meer wederzijds begrip en rerspect met elkaar omgaan.

  Mieke 19-04-2014 17:12
 34. Geachte Mevrouw de Kanter,
  Met dit stukje dwingt u mijn respect af!
  Dampen heeft als enige mij van de sigaretten af gekregen en dat had mn gezondheid hard nodig. Het heeft me dan ook altijd verbaasd dat er zoveel weerstand tegen bestaat.
  Maar ik kan me ook indenken dat wij als damper wel eens als lobby over komen omdat we nou eenmaal erg achter dit product staan.

  Uw verontschuldiging met de uitleg er bij vind ik geweldig mooi om te lezen.

  Dank u wel.
  Rene T.

  Rene 19-04-2014 17:18
 35. Bedankt!!!! Ik was aangenaam verrast met dit stuk.
  Verder hoop ik dat u ons kan helpen, juist omdat er zoveel negatieve aandacht omtrent de e-sigaret in de media is geweest.
  Mensen blijven tabak gebruiken uit angst, mensen die pas dampten zijn weer aan de tabak gegaan door deze berichten.
  Juist deze mensen kunnen een gezondheidswinst behalen!
  Het is geen reclame voor dampen, het is een minder schadelijk alternatief voor mensen die anders niet stoppen met tabak.
  (dat was het voor mij, en het ging vanzelf… zelfs veel minder nicotine dan in mn sigaretten)

  es 19-04-2014 17:22
 36. Excuus aanvaard, wat fijn dat u inziet dat wij echt zijn….

  Na 30 jaar roken, 3 mislukte stoppogingen in een keer gestopt met de E-Sigaret, wat een verademing!
  Geen last meer van benauwdheid, longen die weer goed kunnen vullen, een ijzeren conditie rijker, ik loop zelfs weer hard ! Ik ben trots op mijn stoppen met roken, dampen is voor mij een uitkomst !

  Diane 19-04-2014 21:15
 37. Het doet deugt om terug tot het mensdom te mogen behoren… Maar die panische angst dat niet-roken tot roken zou aanzetten is ongegrond, onlogisch en ongefundeerd. Zelfs zesjarige kinderen weten het onderscheid te maken, alleen de WHO is blijven hangen bij de look-a-likes van 2007. Ik ben sinds 2007 duaal gebruiker, maar dit was meer te wijten aan de belabberde mechanische kwaliteit van die eerste producten. Doch toen ik enkele jaren geleden mijn eerste derde generatie in handen had, was ik ogenblikkelijk overtuigd van de kwaliteit en dan was ik ook binnen de vijf minuten om, en heb de laatste peuk uitgeduwd, zonder enige twijfel in mijn hoofd dat dit dan ook de allerlaatste van mijn leven zou zijn. Tenzij de WHO en hun adepten mij terug verplichten om te gaan roken. En over de pogingen van die laatste kan ik mij (zeer terecht IMHO) zeer boos maken.

  lvd 20-04-2014 09:50
 38. Wijze woorden.
  Ook ik ben nu 3 weken van de tabak af dankzij dat electrische ding.

  Maar ik vrees voor de vooral negatieve berichtgeving rond dit product. Ik hoop dat er niet uit het oog verloren wordt dat er inderdaad een grote groep ex-rokers is die baat hebben bij dit product, dat dan misschien niet helemaal veilig zal zijn maar wel een stuk minder ongezond dan een sigaret.

  Overigens heb ik op het dampforum al gezien dat dampen ontraden wordt op het moment dat een tiener gaat informeren naar deze apparatuur.

  Edwin 20-04-2014 10:06
 39. Het kostte even tijd, deze herbezinning. Maar ik ben blij dat je zo dapper bent om publiekelijk op je eerdere aantijgingen terug te komen. Het maakt je in 1 klap menselijk.
  Eerlijk is eerlijk, ik snapte helemaal niets van jouw eeuwige hetze tegen de e-sigaret. Het maakte me wantrouwig en boos. Blij om te zien dat je wel in staat bent de nuance aan te brengen. Want ook ik ben een echt mens en zeker niet gek.

  Karin 20-04-2014 13:01
 40. Beste Wanda,

  Het doet mij goed dit bericht te lezen. Het vergt menselijk inzicht en compassie om zo’n reactie te schrijven. En dat is wat de laatste tijd zo lijkt te ontbreken in de anti-tabakslobby.
  Jaren geleden maakte ik als tiener de fout om te gaan roken. Maar waar mensen tegenwoordig voor alles een 2de kans krijgen en zelfs een moordenaar vanwege goed gedrag eerder uit het gevang mag, wordt een roker blijvend gestraft voor zijn foute keuze. Als roker werd ik gedemoniseerd, verkettert en uiteindelijk afgescheept als paria van de maatschappij. Natuurlijk wilde ik stoppen en mijn fout ongedaan maken, maar niets hielp. Cursussen gevolgd, gedragstherapie, en pleisters en kauwgum gekauwd. En al die tijd werd er maar op mij ingehakt en werd ik in een negatieve hoek gedreven. Want zelfs een stoppende roker, is nog een halve roker in de ogen van velen.
  En na vele vruchteloze pogingen kwam ik in aanraking met de e-sigaret. Niet door reclame, niet door lobbyisten en niet door flitsende verpakkingen, maar door een mede-damper. En via deze mede damper kwam ik in aanraking met mensen die mij begrepen en compassie en medeleven toonden. En dat, in combinatie met die damper, die in geen velden of wegen lijkt op een echte sigaret, heeft mij laten stoppen met het roken van tabak. En oh wat was ik blij. Ik stonk niet naar rook, ik hoorde weer bij de ‘goeden’ van de maatschappij, maar vooral mijn lichaam jubelde!. Ik kreeg mijn reuk en smaak terug, mijn conditie verbeterde, mijn rokershoest verdween en mijn huid kleurde van grijs terug naar levendig.

  Maar nu, een jaar later begon het weer. Artsen, politici, en eigenlijk iedereen die het maar wilde begon mij weer te verketteren. maar nu ineens om de damper. Men was niet blij dat ik gezonder ben geworden, men maakte zich niet druk over dat ik niet meer naar tabaksrook riekte. Nee, men koos ervoor wederom te focussen op het negatieve en mij uit te maken voor van alles en nog wat. Zwaar overtrokken negatieve berichtgeving, vaak niet eens gebaseerd op gedegen onderzoeken, in de media droegen vrolijk bij aan het verketteren van een groeiende groep mensen die voor het overgrote deel hetzelfde doel nastreven. De wereld een stukje minder ongezond maken.

  Nu is er echter 1 verschil met vroeger. Ik ben niet langer jong en onbezonnen. Ik maak wel overwogen keuzes en probeer de feiten van de fictie te onderscheiden. En, en daar wijk ik sterk af van mijn jeugdige ik, ik laat niet langer met mij sollen. Ik laat mij niet meer demoniseren en in een hoekje drukken. Ik verdedig met passie mijn recht op zelfbeschikking en geef weerwoord op iedereen die meent zich het recht te hebben mogen aanmeten mij te bekritiseren op valse gronden. En ik voel mij daarin gesterkt door een snel groeiende groep mensen die mijn positieve ervaringen delen.

  En dat is wat velen denk ik niet verwachten. Dat een middel, waar niet of nauwelijks reclame voor gemaakt wordt en waar geen grote industrieën achter schuil gaan, slaagt, waar alle andere middelen falen. En daar waar men vroeger verdeeld was, men nu elkaar opzoekt en zich niet langer de voordelen, die voor iedere gebruiker merkbaar zijn, van het brood laat eten.

  Het menselijk inzicht, wat u nu laat zien Wanda, is wat wij hart nodig hebben. Want op de huidige manier gaat het de verkeerde kant op met de belangen waar u en ik voor staan. De dampers vertrouwen gezondheidsorganisaties niet meer door alle gekleurde berichtgeving, gezondheidsorganisaties wantrouwen alles wat ook maar enigszins de associatie met de tabaksindustrie lijkt te hebben. Maar ondertussen gaat een potentieel groot gezondheidsvoordeel ten onder aan de gevolgen van de lobbyisten, fout geïnformeerde politici en gezondheidsorganisaties die krampachtig alles willen verbieden wat ook maar een klein risico lijkt te hebben.

  En dat lijkt mij uiteindelijk voor niemand gunstig.
  Bij deze mijn dank, voor uw menselijk inzicht. Ik ben een mens en de enige die mijn handelingen sponsort, is mijn gezondheid.

  Rob 20-04-2014 13:04
 41. Geachte mevrouw de Kanter, Beste Wanda,

  Respect voor deze open en eerlijke brief. Net zoals jij dacht dat de reactie van damper vanuit de tabaksindustrie komen, dacht ik dat jouw mening beïnvloed werd door de farmaceutische industrie.

  Deze brief is wat mij betreft een goede stap deze polarisatie te stoppen. Achter de nuance verschillen schuilt mijns inziens een groot gemeenschappelijk doel; Minder mensen die overlijden aan een van de grootste vermijdbare doodsoorzaken, roken.

  Nadat mijn schoonvader ongeneeslijk ziek is geworden omdat hij het roken niet kon laten ben ik 3 jaar geleden gestart met de verkoop van elektronische sigaretten in Nederland.

  Voor mijn schoonvader is de elektronische sigaret helaas te laat gekomen, maar voor miljoenen anderen hoeft het dit niet te zijn. Ik doe dit werk met passie en plezier, bijna iedere dag krijg ik van klanten te horen dat ze na de zoveelste stoppoging nu eindelijk die sigaret kunnen laten liggen, sterker nog dat ze het niet eens meer lekker vinden.

  Een deel lukt het om de nicotine compleet af te bouwen, anderen blijven wel nog met een beetje nicotine dampen maar voelen zich al stukken beter, zowel fysiek als mentaal.

  Ik hoop dat we (gebruikers, verkopers, doktoren, overheid) samen kunnen werken. Alleen samen kunnen we bergen verzetten, zoals de goed georganiseerde gebruikersgroep al bewezen heeft.

  Gaan we samen de wereld een beetje beter maken?

  Dave Walschot
  Pipeline Holland
  tel 06 1533 7117

  Dave Walschot 20-04-2014 13:09
 42. Beste mevrouw De Kanter,

  Respect voor uw gebaar en excuses uiteraard in dank aanvaard.
  Ook ik was meer dan 25 jaar een verstokte roker en was helemaal niet van plan te stoppen. Ook bij mij leidde een impulsaankoop ertoe, dat ik binnen 3 dagen rookvrij was en dat nu al 7 maanden(!).
  U moest eens weten hoeveel gezondheidswinst dit mij gebracht heeft en hoeveel vreugde bij mij en mijn naasten.
  Een vreugde die is omgeslagen in een passie voor het dampen.
  Een passie die menig roker op mijn pad heeft aangestoken en ook van het roken heeft doen afzien.

  Daarnaast is dampen, met al die lekkere smaakjes, voor mij ook het nieuwe snoepen geworden. Snoepen zonder dik te worden. Dus ook op dat vlak wordt gezondheidswinst geboekt.

  Hopelijk zullen met u, ook andere criticasters een wat genuanceerder en objectiever beeld krijgen van dampen. Hopelijk brengt dit meer dialoog met zich mee en wordt er meer onderscheid gemaakt tussen meningen en feiten.

  Leon 20-04-2014 14:00
 43. Lieve Wanda,

  Bedankt !

  X

  Richard 20-04-2014 17:25
 44. Geachte Wanda de Kanter,
  Waarschijnlijk bent u geen roker en kan u derhalve ook niet weten wat voor strijd een roker moet leveren om hier vanaf te komen. Vanaf mijn veertiende jaar ben ik gaan roken en ben nu 62 jaar. Al jaren ben ik bezig om van het roken af te komen zonder succes, tot dat ik 7 weken terug ik in aanraking kwam met de e-sigaret. Tot mijn niet geringe verbazing ben ik acuut GESTOPT met het roken van 3 pakjes zware shag per week. Geen stank meer, niet meer hoesten enz. U kunt zich niet voorstellen hoe blij ik ben met dit resultaat en heb in mijn enthousiasme mijn partner, twee vrienden en 5 collega’s mee over de streep weten te trekken om te stoppen met roken.
  Ik hoop dat u vanuit uw positie ook mensen die verslaafd zijn aan die rot sigaret in ieder geval deze handreiking kunt geven als andere FA middelen niet helpen.
  Tevens wil ik u hartelijk bedanken voor uw open brief wat ik zeer moedig vind aangezien veel van uw collega’s er totaal anders over denken.
  Uw excuses is bij deze aanvaard.

  Mvg Wilt.

  wilt dijk 02-06-2014 17:43
 45. 2 weken geleden heb ik mijn eerste elektrische sigaret gekocht bij http://esigaretonline.nl dankzij dit goede bericht. Heel makkelijk om te stoppen met roken. Goed advies en ruime keuze.

  Nogmaals bedankt voor dit mooie stuk

  Nick 28-07-2014 18:41
 46. Yeahh eindelijk zijn ook jou ogen geopend
  nu die van anderen nog ( voornamelijk de regering)
  geweldig dat je ook zo openlijk je fout durft toe te geven, het geeft mij als ex roker en nu damper een goed gevoel.
  Nu alleen nog de vraag of je met ons dampers mee gaat strijden voor een goede regulering van de apparaten en vloeistoffen zodat het dampen niet kapot gemaakt, duur of zo goed als onmogelijk word, er zijn nu al zoveel dampwinkels die meer gespecialiseerd zijn in het dampen dan de meeste artsen en zeker dan de sigaretten winkels en apotheken dat deze moeten blijven bestaan.

  framy 29-07-2014 14:55
 47. Omdat ik nog maar 4 maanden geleden gestopt ben met roken door de e-sigaret heb ik stukken nog nooit gelezen.

  Ik heb 40 jaar 25 sigaretten gerook. Wel stoppogingen die stuk liepen in perioden van stress. Groot was mijn verbazing hoe relatief makkelijk stoppen met de e-sigaret was. En daarna hoe makkelijk nicotine minderen was.
  Blijkbaar is nicotine minder verslavend dan een hele sigaret.
  En opmerkelijk hoe snel ik betere conditie kreeg. Na een weekje al minder benauwd, en ging fietsen beter.
  Onprettig was dat mijn tandvlees ook beter werd, zodat ineens allerlei niet zichtbare klachten naar voren kwamen. Gelukkig kan de tandarts er wel wat mee. Maar dat schijnt veel vaker bij het stoppen van roken voor te komen heb ik onderwijl begrepen.

  Ik weet nu zeker dat ik nooit meer hoef terug te vallen. Soms damp ik een hele dagen niet. Is er stress, dan krijg ik zin aan tabak. Maar pak ik mijn dampapparaat.

  Wel lastig is dat mijn oncoloog u blijkbaar gehoord heeft of gesproken heeft. Hij had het over een lezing van u waar hij was geweest. En hij is daardoor blijkbaar toch wat negatief over de e-sigaret is geworden. Dat is jammer. Want zonder die e-sigaret had ik echt nog wel tabak gerookt, want ik kon niet stoppen.

  elja 14-04-2015 11:56
 48. Ik damp zelf al een aantal jaar en vindt het prima zo 🙂

  Vincent 15-08-2016 13:59
 49. Bedankt Wanda. Mijn fiets gaat twee keer zo hard sinds ik damp.

  richard 31-12-2016 18:49
 50. Jeetje Wanda,

  Wat doe je toch allemaal?

  Met bovenstaand stuk lijk ook jij het “dampen’ te omarmen als een verlossing van de tabak.
  Immers, je schrijft “Als het dampen mensen die roken net over de streep trekt, mensen die echt nooit van plan waren te gaan stoppen met roken en het nu wel aan durven een volgende stap te maken dan is dat mooi. Het kan eventueel een tussenstap naar stoppen zijn. Op de rookstoppolikliniek heb ik een ernstige COPD patiënt het roken zien stoppen middels een elektronische sigaret. Die hij later ook weer kon afbouwen. Dus het kan.”

  Maar dat was in 2014. Intussen is je positivisme van toen weer omgeslagen naar negativiteit blijkens je site.
  Hoe kan je dat no doen terwijl recent wetenschappelijk onderzoek zo heel duidelijk bewijst dat je opmerkingen in 2014 hout sneden.

  Ik ervaar je houding als bijzonder verdrietig Wanda.
  Juist jij, en al je collega artsen, zouden alle hard-core rokers op het goede e-sigaretten pad moeten zetten.
  Jij, en al je collega’s, moeten goede advisering niet alleen bedrijfsmatig bekijken maar moeten dit ook moreel voelen.

  Martin 30-05-2017 15:39

Reacties zijn gesloten.