Opmerkelijk onderzoek: seks in een smalle buis

post afbeelding

Jonge meiden die ongesteld worden, kunnen behoorlijk tobben met het inbrengen van een tampon. Kijk maar eens op het internet. En ik zou de vrouwen niet de kost willen geven die destijds maar liever van het gedoe afzagen en hun toevlucht namen tot het vertrouwde maandverband. Terwijl tampons zoveel meer vrijheid bieden. Wat zou de oorzaak kunnen zijn? 

Ongemakkelijk seksonderzoek

Vijftien jaar geleden trok het veel aandacht: een Gronings seksonderzoek met behulp van MRI, om te kunnen zien wat er allemaal in je lijf gebeurt als je opgewonden bent, seks hebt en klaarkomt. Daarvoor gingen mannen en vrouwen de scanner in. Het onderzoek ontving de Ig Nobelprijs, de prijs voor onderzoek dat je aanvankelijk aan het lachen maakt maar je vervolgens toch aan het denken zet.

Opdrachten in de scanner

Mary Roach, succesvol performer en auteur van populaire non-fictie, schrijft er in haar boek Wip aanstekelijk over. Bijvoorbeeld over hoe moeilijk het voor een man was om zijn taak te volbrengen in de nauwe buis die een MRI-scanner nu eenmaal is, terwijl hij seksuele opdrachten kreeg. Al hielp het in stelling brengen van een lustpilletje de meesten over de brug.

Straatacrobaten

En de vrouwen? Nou, die stonden hun mannetje. Allen die – in opdracht dus – naar een orgasme streefden, beleefden dat genoegen, zij het dat ze er het predicaat `oppervlakkig’ aan gaven. Het enige paar dat met vlag en wimpel slaagde, zónder pilletje, was tevens het oudste. Wie weet heeft het feit dat beiden straatacrobaten waren en dus behoorlijk lenig, ook een steentje bijgedragen, zoals Roach guitig suggereert.

Kijkje binnenin

Doel was om met MRI de hele coïtus vast te leggen, waardoor we aan de beelden konden zien of bestaande ideeën zouden worden bevestigd of juist ontkracht. Een oude aanname was dat het mannelijk geslachtsdeel recht te werk ging bij de seks. Met dank aan Leonardo da Vinci, die in de vijftiende eeuw de tekening De Copulatie maakte en van een rechte penis uitging. Maar niemand kon het echt weten. Het duurde tot begin jaren negentig van de afgelopen eeuw voor het mogelijk was met nieuwe technologie, namelijk echoscopie, binnen een kijkje te nemen. Helaas waren de beelden matig.

De penis niet recht, maar een boemerang

En toen was er MRI. De beelden die hiermee gemaakt werden, zijn duidelijk genoeg. Ze laten zien dat bij seks in de missionarishouding (man boven, vrouw onder) de penis niet recht is, maar de vorm van een boemerang heeft. Eigenlijk logisch, want hierdoor is penetratie mogelijk, met de penis bijna parallel aan de ruggengraat. Om toch goed uit te komen paste Da Vinci bij het tekenen de houding van de vrouw aan. Ze werd gewoon een beetje gekanteld…

Ook de vagina bleek anders

De vagina gaf eveneens verborgen geheimen prijs daar in die MRI-scanner. Zo bleek dit lichaamsdeel meer verticale ruimte te hebben dan gedacht. We hadden met z’n allen een onjuist beeld van de anatomie van de vagina. Met deze informatie uit het onderzoek is overigens weinig gedaan. Terwijl het toch voor vrouwen bijvoorbeeld heel handig is te weten in welke richting ze moeten sturen als ze ongesteld zijn en een tampon willen inbrengen. Het zou helpen als dit in de bijsluiter heel expliciet duidelijk zou worden.

Ontdek je eigen lichaam

Zoals in mijn boek Vrij met seks meermalen wordt vastgesteld: behoorlijk wat vrouwen kennen hun lichaam inclusief hun vagina – juist hun vagina – niet goed. Daardoor kunnen ze problemen op seksueel gebied krijgen. Als jonge meisjes bij hun pogingen om een tampon te gebruiken onzeker worden over hun vagina – ‘ben ik wel normaal?’ – spookt dat dan ook door hun hoofd als ze (gaan) vrijen? Dat zou toch heel jammer zijn.

Bronnen:
Tijdschrift voor Seksuologie (2000,24)
Mary Roach: Wip
dr. Ida Sabelis (die samen met haar partner het oudste aan het onderzoek deelnemende paar vormde en die de relatie legde tussen de nieuwe inzichten over de vagina en de hieraan niet aangepaste tampon bijsluiters)


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Het ene pilletje is het andere niet!

Door Colette Rombouts

Borstimplantaten: levenslang houdbaar?

Door dr. Laura H. Moojen-Zaal

Zijn vrouwen sekslozer dan mannen?

Door Astrid Kremers

De pil of toch maar een spiraaltje?

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht