Organen in verbinding met emoties

post afbeelding

Het is goed om af en toe je ‘gal te spuien’. Waar verwijst deze uitspraak eigenlijk naar? Het betekent dat het goed is om zo nu en dan te vertellen wat er ‘op je hart ligt’, nog zo’n uitspraak. Waarom onze organen terugkomen in uitspraken over emoties? Omdat ze wel degelijk met elkaar te maken hebben! Dit heeft men ontdekt in de Oosterse geneeswijzen.

De volgende organen staan in verbinding met bepaalde emoties:

Lever en gal

Uitspraak: ‘Heb je iets op je lever’

De lever en de gal staan in verbinding met boosheid en depressie. Je lever kan uitgeput raken op het moment er sprake is van een overmaat aan boosheid of frustratie.

Boosheid kun je op verschillende manieren uiten, schreeuwen is er één van. Soms even lekker razen kan enorm opluchten. Het is gezond om je emoties te uiten, ook als het gaat om boosheid en frustratie.

Longen en dikke darm

Uitspraak: ‘Houd je adem in’

De longen worden in verband gebracht met verdriet. Als je schrikt of iets je ineens erg raakt houd je letterlijk je adem in. Je longen slaan dicht. Op het moment dat de opluchting komt, kun je weer vrij ademen.

De dikke darm wordt in verband gebracht met een gevoel van onveiligheid. Obstipatie kan dan ook wijzen op het feit dat je hetgeen je hebt vast wil houden. Dit gebeurt veel mensen op vakantie wanneer ze zich in een onbekende situatie begeven.

Maag en milt

Uitspraak: ‘Het ligt zwaar op de maag’

De maag wordt in verband gebracht met de emotie bezorgdheid. Het maagslijmvlies vertoont verminderd functioneren door angst, depressie en gevoel dat alles teveel is.

Bij de milt hoort het gebrek aan (zelf)vertrouwen. De miltenergie wordt minder bij het gebrek hieraan. Het vermindert daarnaast de functie van de spijsvertering, wat weer in verbinding staat met de milt.

Nieren en blaas

Uitspraak: ‘Ik doe het in mijn broek van angst’

De blaas en nieren horen bij de emotie angst. Je hebt weleens dat je net voor een optreden naar de toilet moet. Doordat je het spannend vindt wordt je nierenergie uitgeput. Je kunt dan regelmatig blaasontsteking krijgen. De nierenergie staat ook in relatie met botten, gewrichten en rugklachten. Daarnaast spelen de bijnieren een centrale rol in de productie van stresshormonen.

Hart en dunne darm

Uitspraak: ‘Ik heb last van een gebroken hart’

Kwetsbaarheid en gekwetst voelen staan in verband met het hart en de dunne darm. Je kunt bijvoorbeeld diarree krijgen als je meer meemaakt dan dat je kan verteren. Het wordt ook wel ‘huilen met je darmen’ genoemd.

Deze verbanden helpen je bepaalde klachten te verklaren. Onderschat niet hoeveel invloed je gesteldheid heeft op je organen. Het is niet altijd alleen aan een bepaalde emotie te wijden, maar het kan zeker een rol spelen. Ik weet zeker dat je na het lezen van dit artikel anders aankijkt tegen de uitspraken. Je weet nu waar ze op gebaseerd zijn en dat het niet zomaar gezegd word. Doe er je voordeel mee en let een beetje meer op het uiten van je emoties.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Je buik vol van emoties

Door Ires Libert

Met een mooi lichaam de zomer in

Door Corrie Wierda

Vitamine: zonnen of slikken?

Door Corrie Wierda

De vorm van groenten en fruit zegt meer

Door Ires Libert

Reageer op dit bericht