Overmatig zweten tijdens het sporten? Vijf tips!

post afbeelding

Sommige mensen zweten nagenoeg niet, andere hebben het zweet al op hun voorhoofd staan na een paar traptreden lopen. Snel en veel zweten voelt als een grote irritatiebron. Vooral tijdens het sporten. Er zijn zelfs mensen die liever helemaal niet sporten omdat ze zo snel zweten.

Geef toe: het is ook niet zo’n prettig gezicht om iemand te zien die over zijn hele lichaam grote zweetplekken vertoond. Maar wat kun je eraan doen? Hier vind je vijf tips!

Tip 1: Kies de juiste kleding

Bij zweten is de juiste kleding cruciaal. Kies nooit voor kunstmatige stoffen, zoals polyester! Dit neemt nauwelijks vocht op en zorgt dat het probleem nog erger wordt. Het beste werkt bamboe kleding, zoals deze duurzame longsleeveshirts. Dankzij de holle vezelstructuur neemt bamboe stof ruim 70% meer vocht op dan katoen. Bovendien is bamboe van nature steriel, wat zorgt dat geurtjes snel in de stof worden opgenomen. Kortom: je krijgt veel minder snel last van zweetplekken én je hebt geen last van vervelende geurtjes.

Tip 2: Let op met vochtafdrijvend eten

Bepaalde soorten eten zorgen dat er meer vocht wordt uitgestoten. En ja, dat geldt zowel voor plassen als voor zweten. Met name uien en knoflook staan hierom bekend. Let dus goed op wat je eet en probeer een patroon te ontdekken. Het is voor iedereen anders, maar je zult al snel ontdekken waar jij gevoelig voor bent en waar je meer op reageert. Dat kan ook betekenen dat je koffie of thee moet laten staan.

Tip 3: Werk aan je conditie

Mensen met een goede conditie hebben een lagere hartslag en zweten minder snel. Ook het gewicht speelt een rol: hoe zwaarder je bent, hoe sneller je zweet. Zet je dus over die zweet-angst heen en ga gewoon naar de sportschool. Uiteindelijk zal je steeds minder snel gaan zweten en kun je je er weer op je gemak voelen. Of begin thuis met oefeningen, zodat je je helemaal nergens voor hoeft te schamen.

Tip 4: Kies de juiste kleuren

Bamboe kleding is het beste om zweetplekken te voorkomen. Maar ook de kleur is belangrijk, want zelfs in deze kleding zal je nog wel wat zweten. Kies bij voorkeur voor zwarte kleding. Daarop zie je zweetplekken niet zo snel. Grijs is wat dat betreft een van de ergste kleuren: hierop zie je meteen de zweetplekken verschijnen. Dat heeft te maken met het contrast dat de zweetplekken veroorzaken. Wit heeft dat een stuk minder, bij zwart vallen zweetplekken helemaal niet snel op.

Tip 5: Doktersafspraak

Er kunnen medische redenen zijn waarom jij snel zweet tijdens het sporten. Zeker als je overmatig zweet, veel meer dan je eigenlijk zou verwachten. Heb jij hier last van, dan is een bezoek aan de huisarts niet overbodig. Zelfs als er geen medische problemen zijn, kan de huisarts je helpen. Er zijn namelijk speciale middelen die het zweten verminderen. Deze zijn alleen op recept verkrijgbaar. Het meest effectief is uiteindelijk een medische behandeling met botox.

Tot slot

Zweten is nuttig, maar kan ook heel lastig zijn. Met name als je snel zweet en dan grote zweetplekken in je kleren krijgt is dat best gênant. Troost je: je bent niet de enige! En met deze vijf tips hopen wij je wat meer zelfvertrouwen te geven en van je minder zichtbaar transpireert zodat je weer gewoon ontspannen kunt gaan sporten.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

In alle rust en privacy genieten van een privé sauna

Door Gast Blogger

Je lichaam heeft bijzonder aanpassingsvermogen

Door Ires Libert

Behandeling van overmatig transpireren

Door Judith Doodeman

Reageer op dit bericht