Overstappen van zorgverzekering, waar moet je op letten?

post afbeelding

Elke Nederlander is wettelijk verplicht om een basisverzekering te hebben. Als je wil wisselen van zorgverzekeraar krijg je elk jaar, tussen 12 november en 31 december, de kans om dat te doen. Jaarlijks stapt ongeveer 7 procent van de Nederlanders over – en met zo’n overstap kun je heel wat geld besparen.

Misschien ben je ontevreden over de dekking of service van je huidige zorgverzekering, past de dekking van je huidige polis niet meer bij je situatie of wil je minder zorgpremie betalen. Allemaal prima redenen om elk jaar opnieuw te checken wat de beste zorgverzekering voor jou is.

Overstappen is makkelijker dan je denkt. Dit is waar je op moet letten als je een nieuwe zorgverzekering wil afsluiten.

1. Vergelijk kritisch

De dekking van de basisverzekering wordt door het kabinet bepaald en verandert elk jaar. Ook de dekking van je aanvullende verzekering, je zorgpremie of je zorgwensen kunnen veranderen. Controleer daarom elk jaar de dekking en kosten van je zorgverzekering en polis zodat je zeker weet dat je niet onnodig veel geld kwijt bent.

2. Kies een passende polis

Bekijk met welke zorgaanbieders in de buurt de nieuwe zorgverzekeraar een contract heeft. Bij een naturapolis werkt je verzekeraar samen met geselecteerde zorgaanbieders en betaal je minder premie. In het geval van een restitutiepolis ben je volledig vrij in het kiezen van je zorgaanbieder, maar ben je wat duurder uit.

3. Kijk verder dan de zorgpremie

Het is verstandig om niet alleen naar de polis en de prijsverschillen van de zorgpremies te kijken, die wel kunnen oplopen tot 492 euro voor de basisverzekering. Ook de dekking, je zorgwensen en aanvullende verzekeringen verdienen je aandacht.

Standaardzorg, waaronder bezoekjes aan de huisarts, psychiater, ziekenhuis en apotheek, worden gedekt door je basisverzekering. Maar als je verwacht het komende jaar meer zorg nodig te hebben en dit niet zelf kan of wil betalen, dan kun je je daar aanvullend voor verzekeren. Met zo’n aanvullende verzekering, zoals een tandartsverzekering, kun je in sommige gevallen flink besparen op je jaarlijkse zorgkosten.

4. Wees op tijd

Knoop doorgehakt? Zeg dan uiterlijk 31 december je huidige zorgverzekering op en sluit uiterlijk 31 januari je nieuwe verzekering af. Daarmee ben je met terugwerkende kracht verzekerd vanaf 1 januari. Als je uiterlijk 31 december overstapt, zegt de nieuwe zorgverzekeraar je oude zorgverzekering op. Dit heet de overstapservice. Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering heb je altijd 14 dagen wettelijke bedenktijd waarin je je besluit nog kunt terugdraaien.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Een fijne ochtendroutine die jou energie geeft!

Door Lieve Peters

Wat zijn waarzeggers en zijn ze betrouwbaar?

Door Redactie

Grootste voordelen van yoga

Door Redactie

Zo creëer je een rustgevende avondroutine!

Door Lieve Peters

Reageer op dit bericht

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.