Pijn als relatie tussen lichaam en geest

post afbeelding

Pijn is alles behalve fijn. Zowel lichamelijk pijn als geestelijke pijn is niet wat wij wensen. Is lichamelijke en geestelijk pijn eigenlijk wel los van elkaar te zien? Of heeft dit meer verband met elkaar dan veel mensen denken?

Fysieke klachten door geestelijke pijn

Ik ervaar telkens weer dat mijn fysieke klachten verergeren of zelfs veroorzaakt worden door geestelijke pijn en andersom. Laatst belandde ik in een situatie waar ik verdrietig van werd. Dit verdriet liet ik toe en het zorgde voor een naar gevoel. Dat gevoel werd na enige tijd alleen maar erger. Ik kreeg hevige buikkrampen en werd zelfs een beetje duizelig. Mijn lichaam reageerde duidelijk op mijn geestelijke toestand.

De aanstichter

De wisselwerking tussen lichaam en geest zorgen ervoor dat het lastig te zeggen is wie de aanstichter is van de pijn; lichaam of geest? Het werkt namelijk beiden kanten op. Wanneer je je fysiek niet goed voelt, is het geestelijk lastig om positief te blijven en je nog steeds opgewekt en fit te voelen. Wanneer je geestelijk niet in orde bent, kun je er vanuit gaan dat je lichaam hierop gaat reageren. Pas op dat je dus niet in een vicieuze cirkel terecht komt waarin je jezelf veel pijn doet.

Je zwakste plek het gevoeligst

Wanneer je geestelijk lijdt, kan dit een oorzaak zijn van fysieke pijn. De plek in je lichaam dat op dat moment het zwakste is, is dan het eerste aan de beurt. Zodra deze pijn verholpen wordt door bijvoorbeeld medicijnen, zal een andere zwakke plek aan de beurt komen zodra het geestelijk lijden niet bij de kern aangepakt is. Je blijft dus lijden als je voor jezelf niet achterhaald wat de bron van jouw pijn is. Ga hier naar op zoek en pak het aan om je zowel fysiek als geestelijk weer fit te gaan voelen.

Voorbeelden relatie emotie en pijn

Denk bij relaties tussen lichaam en geest bijvoorbeeld aan:

  • Buikpijn die je krijgt als je je ergens zorgen om maakt
  • Hoofdpijn als je verdrietig bent
  • Hyperventilatie bij veel stress
  • Onregelmatige stoelgang bij spanning
  • Pijn in je hart bij liefdesverdriet

Allemaal uitingen van de relatie tussen lichaam en geest.

Neem je lijden in eigen hand

Natuurlijk zijn er een hoop andere factoren die kunnen bepalen welke pijnen jij te verwerken krijgt zoals erfelijkheid, voeding, klimaat, evolutie, bacteriën en milieu. Deze heb je alleen niet allemaal zelf in de hand. Het goede nieuws is dat je wel invloed hebt op de relatie tussen lichaam en geest. Wanneer je lichaam pijnen uit, zorg dan dat je geestelijk wat meer ruimte krijgt zodat je het kan verwerken. Kijk eerlijk naar jezelf en vraag je af welke geestelijke blokkades er zijn. Het kan zijn dat deze nog onbewust aanwezig zijn, zoek dan iemand die je kan helpen de blokkades op te sporen. Ben je bewust van de invloed die je zelf uit kunt oefenen. Neem jouw lijden in eigen hand!


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Volg je hart: laat gevoel voor gaan op verstand

Door monique lutz

Lachen en huilen

Door Bente Adriaens

Ik krijg een baby en dat vind ik heftig

Door Suzanne Mensen

Word een ontspannen moeder: laat emoties toe

Door Renske Tjoelker

Reageer op dit bericht